G4Media.ro

Zeci de avertizori de integritate lucrează în secret cu democrații din Congresul…

Sursa foto: Facebook/ Donald Trump

Zeci de avertizori de integritate lucrează în secret cu democrații din Congresul SUA care investighează Administrația Trump

Numărul avertizorilor de integritate anonimi care raportează presupuse fapte ilegale din interiorul guvernului federal american a crescut semnificativ în timpul președinției lui Donald Trump, iar acești informatori lucrează în secret cu Comitetul de Supraveghere și Reformă al Camerei Reprezentanților (HCOGR), precum și cu alte comitete care investighează actuala Casă Albă. Potrivit declarațiilor făcute de mai mulți democrați din Congres, informatorii provin din diferite agenții și departamente ale guvernului federal. Existența lor a fost confirmată pentru prima dată după ce, în urmă cu câteva zile, Tricia Newbold, o angajată a Casei Albe, a dezvăluit în fața membrilor HCOGR că Administrația Trump a acordat certificări de securitate pentru cel puțin 25 de persoane ale căror cereri fuseseră inițial respinse de colegii ei, din diferite motive care îi descalificau să primească autorizații și care puteau pune în pericol securitatea națională. Republicanii susțin însă că cei mai mulți dintre avertizorii de integritate sunt foști angajați supărați că au fost concediați sau care au o „agendă politică”, încercând, prin dezvăluirile lor ridicole, să saboteze Administrația Trump.

Tricia Newbold este prima funcționară publică din actuala administrație care a mers în fața unui comitet al Congresului pentru a face dezvăluiri. Newbold, care este manager în cadrul Biroului pentru Securitatea Personalului de la Casă Albă, a declarat în cadrul unui interviu privat desfășurat luna trecută în fața membrilor HCOGR că, pe lângă contractori și alți angajați care lucrează pentru biroul președintelui, între cele 25 de persoane care au aplicat pentru autorizații de securitate s-au numărat și doi actuali oficiali ai Casei Albe. Memoriul publicat de HCOGR nu identifică niciuna din cele 25 de persoane. Dar, conform informațiilor oferite de ziarul The New York Times, unul dintre oficialii de la Casă Albă pare să fi fost Jared Kushner, ginerele și consilierul președintelui.

Newbold le-a spus membrilor HCOGR că ea și alți funcționari guvernamentali au respins cele 25 de cereri din mai multe motive, printre care suspiciuni de „influență străină, conflict de interese, comportament personal îngrijorător, probleme financiare, consum de droguri și comportament criminal”.

Avizele negative date de Newbold și de colegii ei au fost însă respinse de funcționari superiori, care, susține ea, nu au urmat procedurile normale menite să atenueze riscurile de securitate și care au fost respectate de administrațiile precedente.

Newbold, care a lucrat în Casa Albă timp de 18 ani, atât sub administrații republicane, cât și democrate, a declarat că a ales să vorbească cu comitetul HCOGR după ce încercările ei de a discuta aceste îngrijorări cu superiorii săi și cu echipa legală a Casei Albe nu au avut niciun rezultat. Ea a afirmat că dorește o anchetă independentă. Declarațiile ei ar fi fost confirmate de alți colegi, care au dorit însă să rămână anonimi.

Numărul informatorilor, în creștere

Surse democrate din Congres au declarat pentru revista The Atlantic, care este o publicație critică la adresa președintelui Trump, că, în afară de Newbold, alți zeci de avertizori de integritate lucrează în secret cu HCOGR pentru a dezvălui presupuse fapte ilegale din interiorul Administrației Trump (Comitetul de Supraveghere și Reformă al Camerei Reprezentanților este în prezent dominat de către democrați, iar președintele comitetului este democratul Elijah Cummings).

Mai mulți congresmeni și asistenți de-ai lor au afirmat că între acești informatori se numără actuali sau fost angajați ai Administrației Trump, precum și alții care au lucrat îndeaproape cu actuala Casă Albă. Comitetul de Supraveghere, la fel ca multe alte comitete din cadrul Congresului american, are o lungă istorie de colaborare cu avertizori de integritate federali, indiferent de partidul aflat la guvernare. Deși unii sunt de acord să vorbească în mod public despre faptele pe care le suspectează ca fiind ilegale, majoritatea oferă informații sau documente în mod anonim, ajutând astfel la declanșarea unor anchete și, uneori, la organizarea de audieri în fața Congresului.

Membri ai ambelor partide interacționează în mod privat cu avertizorii de integritate, dar, conform unui acord de lungă durată în cadrul comitetului HCGOR, cei care doresc să depună mărturie în mod oficial trebuie să accepte să fie chestionați atât de democrați, cât și de republicani.

Congresmenii efectuează investigații și interacționează cu informatorii, chiar dacă nu au majoritatea în Congres. Dar aceștia au mai puțină putere de a acționa în ceea ce privește informațiile, deoarece nu pot, în nume propriu, să emită citații sau să organizeze audieri.

Dezvăluirile informatorilor federali și colaborarea lor cu diferite comitete ale Congresului american sunt așadar o practică comună în Washington. Veterani ai HCGOR susțin însă că numărul avertizorilor de integritate care au ieșit la lumină după preluarea mandatului de către președintele Trump este cu mult mai mare decât numărul celor care au cooperat cu grupul în timpul administrațiilor anterioare. Democrații susțin că au început să primească informații de la avertizorii de integritate aproape imediat după ce Trump a fost învestit în funcție în ianuarie 2017, începând cu un raport despre consilierul de securitate națională Michael Flynn care ar fi avut un schimb de mesaje text cu partenerul său de afaceri în timpul inaugurării prezidențiale.

Potrivit declarațiilor democraților, dintre cei câteva zeci de avertizori de integritate care cooperează cu ei și le oferă informații, câțiva lucrează chiar la Casa Albă. Cu excepția lui Newbold, toți ceilalți au acceptat să vorbească cu diferitele comitete care investighează Administrația Trump cu condiția să rămână anonimi.

The Atlantic precizează că numărul avertizorilor de integritate care fac dezvăluiri despre Administrația Trump a crescut mult în ultima perioadă, după ce democrații au recâștigat majoritatea Camerei Reprezentanților în urma alegerilor intermediare din luna noiembrie a anului trecut și, mai ales, după ce aceștia au semnalat că vor desfășura o campanie agresivă de supraveghere a Administrației Trump. De exemplu, comitetul HCGOR era obișnuit să primească aproximativ trei sau patru informații săptămânal înainte de alegerile din noiembrie 2018. Acest număr a crescut însă la o medie de cinci pe săptămână în lunile de după scrutin. Nu de puține ori, ei ar fi primit chiar 15 informații într-o săptămână.

Cum răspund republicanii

Casa Albă nu a comentat informațiile dezvăluite de Tricia Newbold în fața membrilor HCGOR, dar republicanii au respins acuzațiile ei ca fiind cele ale unui „angajat nemulțumit”, care a fost sancționat în două rânduri în ultimele luni. În plus, republicanii din comitet l-au acuzat pe Cummings că gestionează o anchetă „partizană” a procesului de eliberare a autorizațiilor de securitate și că audierea lui Newbold a fost programată în ultima clipă, astfel încât ei nu au avut timpul necesar să se pregătească.

În general, republicanii consideră că anchetele realizate de comitetele dominate de democrați sunt parte a aceluiași efort de a sabota prin orice mijloace Administrația Trump. În condițiile în care raportul realizat de procurorul special Robert Mueller, legat de amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, pare că este favorabil liderului republican, democrații apelează acum la comitetele din Camera Reprezentanților unde sunt majoritari pentru a menține presiunea asupra lui Trump și a Casei Albe.

O lege adoptată în 1970, și extinsă apoi de câteva ori, protejează avertizorii guvernamentali împotriva represaliilor. Dar democrații spun că acuzațiile aduse de aliații lui Trump, privind existența unei conspirații a „statului paralel” împotriva președintelui în cadrul guvernului federal – împreună cu rapoarte, inclusiv unul de la un informator anonim, că administrația intenționează să renunțe la ofițerii de carieră din Departamentul de Stat care nu sunt considerați suficient de loiali lui Trump – au creat un climat de frică printre potențialii informatori.

„N-am văzut niciodată atât de mulți informatori care raportează risipă de bani, fraude, abuzuri și îngrijorare la nivel general”, a declarat consilierul unui membru democrat din HCGOR. „Pe de altă parte, niciodată n-am mai văzut informatori atât de speriați de ceea ce li s-ar putea întâmpla dacă se află cine sunt.”

Republicanii afirmă că mulți dintre angajații guvernamentali care depun mărturie provin din rândul funcționarilor nemulțumiți, că au o „agendă politică” sau că acuzațiile sunt de multe ori ridicole și neserioase. În condițiile în care scena politică americană este mai divizată ca oricând, analiștii prezic că anchetele și presiunile democraților din Congres împotriva Casei Albe se vor intensifica, iar numărul avertizorilor de integritate va crește exponențial. La fel de mult se vor intensifica însă și acțiunile republicanilor de a respinge acuzațiile privind presupusele ilegalități ale Casei Albe.

Surse: The Atlantic, The New York Times

Foto: Donald Trump / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Foarte bibe, dar de ce tb spus in gura mare? Sa ia „contramasuri” Kushner si ai lui?

    • Nu are ce sa faca, va ajunge la puscarie. Mai sunt 16 anchete impotriva lui Trump, a comis prea multe infractiuni pentru a scapa.

  2. Foarte interesant!

  3. ridicol. cel mai corupt partid din istoria lumii, partidul democrat american , pune avertizori mai multi pe trump. si exact precum comisia lui tanda-manda de la noi, astia nu au gasit nimic impotriva lui trump, desi cauta de 2 ani!

    • Ce s-ar fi putut face, caseta cu înregistrările e ascunsă bine, nu poate fi găsită cu una, cu două !? Dar să vă readuc aminte conținutul: „Era o zi ploiosă iar vântul se juca prin pletele ei blonde…” Dar mai bine lasă, nu au intrat zilele-n sac, putem să ne reamintim și altădată…

    • De ce e corupt,asa ati aflat din serverele partidului,troli putinisti?

    • A auzit din dosurile lui adânci de Mr K.

  4. Avertizori.. nume mascat pentru turnători. Partidul ăsta democrat se comportă ca partidul comunist la noi. Acum neomarxistii acestia vor să supravegheze tot, să știe tot, și cel mai oribil, vor să elimine opoziția folosindu-se de organele statului care ar trebui să se ocupe de justiție și protecție. Înfiorător!

    • Eternele mizerii , facaturi si minciuni ale democratilor americani carfe vorba lui Bogdan Calehari pur si simplu nu vor sa inteleaga si mai alesw sa accepte faptul ca au pierdut alegerile Prezidentiale si Puterea dupa 8 ani .

  5. Salut!

    Se numeste, House Committee on Oversight and Reform , HCOR, iar whitleblower nu sunt informatori sau denuntatori sunt cum ati scris prima data, avertizori de integritate, nu sunt angajati de vreo institutie si platiti pentru asta, nu in contact cu Serviciile Secrete, sunt pur si simplu oameni care raporteaza o problema de integritate catre institutiile abilitate. Informatorii sunt platiti lunar si denuntatorii la fel prin diferite forme de avantaje. Denuntatorii in SUA sunt catre Justitie, whistleblowerii nu avertizeaza o problema catre justitie ci catre institutii de integritate ca SEC, HCOR etc, si in niciun caz catre servicii secrete ca FBI, Politie etc. In romania nu exista si nu au existat pana acum avertizori de integritate, si doar informatori care la noi se numesc colaboratori sau surse platiti si denuntatori.

    • ,,Sunt pur si simplu oameni care raporteaza o problema…” adica pur si simplu TURNATORI.Atit si nimic mai mult.Si poate si niste mercenari, niste troli ai ultracoruptului Damocrat Party .

    • ,,Sunt pur si simplu oameni care raporteaza o problema de integritate catre institutiile abilitate ” ca sa va citez asta fiind definitia clasica a unui turnator de oriunde si de oricind.Si cred ca unii pot fi si niste troli , niste mercenari ai ultracoruptului Democrat Party platiti sa faca asta ptr ca progresistii (asa cum isi zic azi socialistii si comunistii Occidentali si in special democratii americani )pur si simplu refuza sa inteleaga ca au pierdut alegerile Prezidentiale si puterea dupa 8 ani pagubosi ptr America si ptr Lumea Intreaga vorba lui BAogdan Calehari.Ptr ca majoritatea americanilor s-au saturat de ei si de temele tare dragi lor, migratia masiva musulmana in Occident , LGB si neomarxismul fatis si lafel de utopic si falimentar din toate punctele de vedere asa cum a fost dintotdeauna.

  6. trump si toata clica lui trebuie extirpati din fruntea celui mai puternic stat din lume. democratii trebuie sa aiba mare grija ca orice esec al lor va fi exploatat la maxim de trump la prezidentialele din 2020.

    • Ai gândit-o tu singura in garsoniera din Berceni cant te uitai la CNN și te ofticai ca nu ai luat viza?:)

    • mai bine in berceni decat in anusul lui putin:)

    • Mare grijă cum vorbești, asta e harley cu republica constituțională. A citit de pe Wikipedia și e singurul care știe ce înseamnă
      Se mândrește cu asta.

  7. Steliana dute la ranit in grajdiul tau ca nu ai habar ce se intampla prin lume.

    • Aveti aici o mostra de comentariu scris de catre un simpatizant PSD, pe care l-au trecut toate apele cat timp a fost nevoit sa inlocuiasca sapa si lopata, cu tastatura sau cu touch screen-ul smartphone-ului…

  8. N-am de unde sa știu, nu stau in România sa ma calce Dragnea pe grumaz. Și fyi, muller a cam închis investigatia și nu prea a găsit nimic:) dar voi, ăștia dați-i înainte… poate o sa găsiți Graalul

    • pai ar trebui sa-ti dai seama cum e in ms-dos, mirosi a rahat de la o posta:) sau probabil esti atat de obisnuit in culcus, incat nici nu-ti mai simti duhoarea:)

  9. Tot felul de deștepți vorbesc despre „nemarxiști” dar unul nu spune care zuntt exact, ce înseamnă că sunt „neomarxisti” și ce anume efecte concrete produc. Până atunci, toți vor fi considerați doar niște postaci penali care nu știu despre ce vorbesc.

    • Draga Bad@,
      Teoriei ”neomarxismului” a aparut din dorinta locatarilor Kremlinului, in frunte cu Cracanel si cu maestrul Dughin, de a stramuta imaginea Marelui Urss de pe stanga traditionala, pe dreapta mult mai atragatoare pentru cimpanzeii care agreeaza extremismul in Europa si USA…
      PS. Sper ca ai citit comentariul in care iti explicam cat de importanta e prestatia ta, fie si tarzie in noapte…?!

    • Îți mulțumesc pentru aprecieri. Contribuția mea e mai mică decât ar putea fi pentru că postările mele vin mai rar decât mi-aș dori.

      Mi se pare foarte corectă teoria „teoriei neomarxismului” pe care ai enuntat-o și asta trebuie să vadă lumea: explicații exacte ale „teoriilor” vehiculate, care să-i ajute să nu cadă pradă manipulărilor.

      Cât despre povestea asta mai nouă, cu „neomarxismul”, nu-mi dau seama câți sunt troli putinisti, cei care o vântură și câți sunt niște bieti sectanți bătuți in cap, care cred că mântuiesc pământul de „necuratul”. D-aia pun întrebări, să-i scot din vizuină, să-i vedem la lumină ce hram poartă, de ce fel sunt. In tot cazul, și mie mi se pare că e asa cum spui: putinistii, chiar și indirect, folosindu-se de idioții utili, sunt orchestratorii și, în ultimă instanță, beneficiarii unor asemenea manipulări.

    • @Bad@ Unii folosesc „neomarxisti” sau „marxiști” la fel cum tu sau alții folosiți „putiniști” „troli ruși” și evident, „duginiști”, limbaj de partizani care se învârt într-o bulă proprie de oameni ferm convinști că au dreptate și că „ceilalți” ar fi ori proști ori plătiți. „Marxismul” cred că e dezbătut și definit suficient și în spațiul academic și cu siguranța nu e așa vag și misterios ca și „șoroșist”.
      Dugin întradevăr a făcut propagandă și pentru stânga și pentru dreapta, nu are vreo ideologie bine stabilită, e pur și simplu realpolitik cu scop geostrategic bine definit: reducere influenței USA în Europa și combaterea „imperialismului American”. E mai greu să dai de scrieri de-ale sale care să nu fie în rusă dar inevitabil scopul propagandei rămâne la fel ca cel menționat anterior.
      Dacă începi de la premiza că cine apără pe Trump e automat putinist/duginist sper că poți vezi ipocrizia când altul te face neomarxist/șoroșist că vrei să fi cu UE și nu înspre Rusia/Orient, sau cum spune Dugin, înspre „proiectul Euro-asiatic”.

    • Alex, răspunsul tău este binevenit pentru că susține ce am spus și eu: fie cei care folosesc acești termeni fără să-i cunoască sunt troli, fie naivi care fac jocul trolilor din postura de idioți utili. De acord: sorosimul, duginismul, putinismul sunt concepte vagi și cred că nu merită comentate dar eu de neomarxism eram curios, ce gândesc cei care folosesc conceptul. E, cum spui, dezbătut și definit suficient, în teorie, dar eu sunt curios ce reprezintă pentru cei care-l folosesc. Mi-ar fi plăcut să-mi spui ce crezi tu că este, nu ce nu este, și ce părere ai tu, e bun, e rău, și de ce. Tot aștept să-i văd și pe cei din cea de a treia categorie: cei informați, care emit opiniile lor, pe care și le asumă. Altfel, rămânem la primele două categorii, fiecare cu ”bula proprie” inclusiv aceia care, de pe poziții aparent echilibrate, tot într-una dintre cele două pică. Faptul că faci presupuneri cum că aș ”începe de la o premiza” arată că, deși vrei să pari moralist, ești ”partizan” la rândul tău și te ”învârți într-o bulă proprie de oameni fermi convinși că au dreptate”. Deși nu e bula ”celorlați”, tot bulă e. Nu-mi e clar dacă Trump are nevoie să fie ”apărat”. E puternic, self-sufficient și resilient, după cum s-a văzut. Iar ceea ce se găsește în spatele lui, cu siguranță nu merită să fie ”apărat”. Crezi c-ar merita? De ce? Sunt curios să aflu părerea ta. La fel, cea despre marxism, pe care ai omis-o fiind prea precupat să ”incepi de la premiza” unor ”bule”.