G4Media.ro

Xi Jinping şi Vladimir Putin se vor întâlni la deschiderea Jocurilor Olimpice…

Sursa foto: Wikipedia Commons / Kremlin.ru

Xi Jinping şi Vladimir Putin se vor întâlni la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing / „Ne pregătim pentru un summit ruso-chinez oficial”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în prima zi a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a anunţat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de dpa.

„Ne pregătim pentru un summit ruso-chinez oficial”, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova într-o conferinţă de presă.

Lavrov a precizat că dialogul din 4 februarie nu va avea loc doar între cei doi şefi de stat, ci va cuprinde „negocieri de amploare la cel mai înalt nivel” între cele două guverne.

Întâlnirea fizică dintre cei doi lideri – printre cei mai puternici din lume – va contrasta puternic cu boicotul Jocurilor Olimpice anunţat de oficialii din SUA, Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi alte câteva ţări, din motive legate de drepturile omului, apreciază dpa.

Olanda s-a alăturat vineri statelor care nu îşi trimit reprezentanţi guvernamentali la Beijing. Ministerul olandez de externe a comunicat agenţiei ANP că decizia este motivată de interzicerea prezenţei spectatorilor olandezi la evenimentele sportive din China, din cauza măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus. Un purtător de cuvânt al ministerului a observat şi faptul că reglementările respective îngreunează organizarea de întâlniri bilaterale în timpul Jocurilor, pentru a discuta despre „preocupările importante privind situaţia drepturilor omului”.

SUA a menţionat drept motiv al absenţei oficialilor americani şi „genocidul care continuă şi crimele împotriva umanităţii în Xinjiang”, referindu-se la represiunea împotriva populaţiei uigure şi a altor minorităţi etnice şi religioase din nord-vestul Chinei.

Ţările ai căror reprezentanţi la vârf boicotează Jocurile îşi vor trimite însă sportivii să concureze la Beijing.

Pe de altă parte, sportivii ruşi nu pot participa la competiţiile olimpice sub steagul ţării lor, din cauza unui scandal legat de dopajul la scară naţională. Ei vor fi prezenţi sub un drapel neutru.

Sursa foto: Wikipedia Commons / Kremlin.ru

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. l-au invitat si pe erdo

  2. Cele două popoare înfrăţite îşi vor reafirma lupta neprecupeţită pentru pace, bunăstare şi ridicarea comunismului pe cele mai înalte culmi de progres şi civilizaţie. Miliardelele de oameni ai muncii prezenţi la întâlnire vor oferi flori celor mai iubiţi conducători.

  3. Sunt prieteni (în rele) până când vor deveni dușmani.
    Nu mai e mult.

  4. Iată vasalizarea Rusiei de către China.

  5. Si comunistii chinezi se pregatesc pentru ….. ANEXAREA SIBERIEI ! Deci : Toti se pregatesc !

  6. Se discuta in secret despre implicarea Turciei într-un eventual conflict în Ucraina. Premiul cel mare este Crimea dar și redeschiderea dosarelor de aderare la UE.