G4Media.ro

Xi Jinping avertizează în timpul unei reuniuni a Partidului Comunist Chinez că…

Sursa foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Xi Jinping avertizează în timpul unei reuniuni a Partidului Comunist Chinez că țara sa se va confrunta „inevitabil” cu „furtuni periculoase”, pe fondul tensiunilor puternice cu SUA

Preşedintele chinez Xi Jinping, care este şi secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCCh), a avertizat miercuri, într-un discurs pronunţat la o sesiune de studiu a partidului unic, că ţara asiatică se va confrunta „inevitabil” cu „furtuni periculoase”, într-un context de puternice tensiuni cu SUA, transmite EFE, citată de Agerpres.

În discursul său, Xi a recunoscut că „modernizarea chineză, care este un proiect care nu are precedent, se va confrunta inevitabil cu tot felul de riscuri, provocări, dificultăţi şi inclusiv furtuni periculoase, dintre care pe unele le putem anticipa, dar pe altele nu”.

Xi a vorbit despre „spiritul de luptă neîmblânzit al PCCh” cu scopul „de a deschide noi orizonturi pentru cauza noastră”.

Preşedintele chinez a subliniat că gigantul asiatic are „propriul său model de dezvoltare” care „evită mitul că modernizarea echivalează cu occidentalizarea”.

Totodată, Xi a cerut partidului „eforturi pentru a obţine o mai mare eficienţă decât cea a capitalismului, menţinându-se în acelaşi timp în mod eficace echitatea în cadrul societăţii”.

Xi a menţionat totodată că gigantul asiatic se va confrunta cu „provocări globale” într-un moment în care Beijingul dă asigurări că şi sistemul socialist este „o democraţie funcţională”, chiar mai bună decât în ţările occidentale, pe care le consideră a fi în declin.

EFE notează că acestea sunt primele declaraţii publice ale lui Xi de la episodul cu presupusul balon spion chinez care a survolat spaţiul aerian al Statelor Unite şi care a provocat o nouă criză politică între cele două puteri şi a distrus orice tentativă de detensionare, într-un climat de neîncredere reciprocă tot mai mare.

Este totodată prima reuniune de lucru la care asistă cei mai noi membri ai biroului politic al PCCh, aleşi la cel de-al XX-lea Congres al partidului, din octombrie 2022, şi la care Xi a obţinut un al treilea mandat de secretar general.

Ceremonia de deschidere a reuniunii a fost prezidată de Li Qiang, care în martie, la reuniunea anuală a Adunării Naţionale Populare (ANP, parlamentul chinez), urmează să fie desemnat prim-ministru, înlocuindu-l pe actualul ocupant al postului, Li Keqiang.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Ma numesc Florin si m-am vaccinat cu bovid de doua ori pana acum. E pentru bovine deci perfect si pentru mine si pentru voi asa ca lasati vorbaria goala si fuga la vaccinat. Ma simt bineeee

 2. Dați prea multă importanță hainei de blană Florin!

 3. Tara se confrunta deja cu probleme cauzate de politica covid, bancile care au tirat oamenii, constructorii care au luat banii si nu au mai construit.
  Acum dam vina pe SUA pentru toate problemele!

  • #volodea….sa l mai lăsăm vreo doua zile,sa se simtă și el vedeta! Infecția asta umana nu se tratează decât cu flit!

 4. Ăștia se cred pe cai mari, cum se credeau și rusnacii înainte de invazie.
  Pe ce se bazează?
  Care e ultimul conflict armat la care au participat și pe care l-au câștigat?
  „Cine-i recomandă”?