G4Media.ro

Washingtonul se teme că Netanyahu ar putea torpila acordul de normalizare a…

captura video

Washingtonul se teme că Netanyahu ar putea torpila acordul de normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită

Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ar putea fi dispus să torpileze un potențial acord de normalizare cu Arabia Saudită, dacă acesta presupune încetarea războiului din Gaza și angajamentul de a lucra la o soluție cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, care durează de zeci de ani, scrie The Guardian.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat marți în fața comisiei pentru relații externe a Senatului: „Există o oportunitate pentru Israel de a se integra în regiune, de a obține securitatea fundamentală de care are nevoie și pe care și-o dorește, de a avea relațiile pe care și le-a dorit încă de la fondarea sa. Saudiții au fost clari că acest lucru ar necesita calm în Gaza și o cale credibilă către un stat palestinian”, a spus el, adăugând: „S-ar putea ca în acest moment, Israelul să nu fie capabil sau dispus să meargă pe această cale”.

Administrația Biden lucrează de ceva timp la un plan prin care Riadul ar normaliza relațiile cu Israelul în schimbul unui pact formal de apărare cu SUA și al asistenței în dezvoltarea unui program nuclear civil.

Pentru Israel, normalizarea cu regatul saudit – ancora islamului sunnit și care găzduiește cele două locuri cele mai sfinte ale religiei – ar putea, în teorie, să deschidă calea pentru acceptarea statului evreu în lumea musulmană și să consolideze o coaliție de apărare arabo-israeliană în curs de formare împotriva Iranului.

De când a început noul război din Gaza, SUA au făcut din încetarea conflictului o condiție a unui acord, precum și un consimțământ israelian pentru un nou mecanism de guvernare în Fâșie care să implice Autoritatea Palestiniană cu sediul în Cisiordania. Un succes ar fi un avantaj în materie de politică externă pentru președintele american, Joe Biden, care se confruntă cu o luptă dificilă pentru realegerea sa în noiembrie.

Dar orice concesie făcută palestinienilor este privită foarte negativ de partenerii de coaliție de extremă dreapta ai lui Netanyahu, care au promis că vor dărâma guvernul dacă se ajunge la un astfel de scenariu. Netanyahu consideră că rămânerea în funcție este cea mai bună șansă a sa de a scăpa acuzațiile de corupție care îl vizează.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a discutat duminică despre un posibil acord cu oficialii israelieni în timpul unei vizite în această țară, după o oprire în capitala saudită Riad. Potrivit presei israeliene, Sullivan a informat că elementele americane și saudite ale acordului erau aproape de a fi finalizate și că a fost „profund dezamăgit” de răspunsul israelian.

„Cu Bibi, nu va exista o normalizare cu Arabia Saudită”, l-a citat cotidianul israelian Yedioth Ahronoth.

Sentimentul a fost împărtășit de directorul securității naționale a Israelului, Tzachi Hanegbi, care a declarat marți pentru Channel 13 News: „Dacă există un stat palestinian ca o condiție, nu va exista o normalizare”.

Un pact israeliano-saudit s-ar baza pe acordurile Abraham, acorduri negociate de Donald Trump în care Emiratele Arabe Unite, Bahrainul, Marocul și Sudanul au fost de acord să recunoască Israelul în ciuda ocupației teritoriilor palestiniene.

Relațiile neoficiale dintre Israel și puternica monarhie din Golf au crescut în ultimii ani. Netanyahu și puternicul prinț moștenitor al regatului, Mohammed bin Salman, au semnalat amândoi că s-au făcut progrese în această privință în marja Adunării Generale a ONU de la New York, anul trecut, cu câteva săptămâni înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat noul război.

Până în prezent, Arabia Saudită a fost loială inițiativei arabe de pace, o propunere a Ligii Arabe veche de două decenii, care promite să nu recunoască diplomatic Israelul fără o soluționare justă a conflictului israeliano-palestinian. Negociatorii palestinieni au declarat anterior pentru The Guardian că nu cred că noul proiect aflat pe masă va avea ca rezultat concesii semnificative în direcția păcii sau a încheierii ocupației de 57 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...