G4Media.ro

Washingtonul pregăteşte anularea vizelor a mii de studenţi chinezi din Statele Unite,…

Foto: Pexels.com

Washingtonul pregăteşte anularea vizelor a mii de studenţi chinezi din Statele Unite, pe care îi suspectează că au legături cu armata de la Beijing

Washingtonul se pregăteşte să anuleze vizele pentru mii de studenţi chinezi care studiază în Statele Unite, despre care administraţia Trump consideră că au legături cu armata chineză, au declarat joi două surse apropiate situaţiei, transmite Reuters, citată de News.ro.

Măsura, despre care a scris prima oară publicaţia New York Times, ar putea afecta 3.000 – 5.000 de studenţi chinezi şi ar putea fi anunţată cel mai devreme în această săptămână, potrivit surselor, între care se află un oficial american şi o altă persoană care are informaţii despre discuţii.

Tensiunile dintre SUA şi China s-au amplificat în urma adoptării de către Beijing a unei noi legi privind securitatea naţională pentru Hong Kong, despre care activiştii pro-democraţie din oraş şi ţările occidentale afirmă că ar putea eroda libertăţile şi să pună în pericol rolul de centru financiar global al acestuia.

Vizele studenţilor chinezi din SUA vor fi anulate, iar aceştia vor fi expulzaţi, a spus sursa. Cei care se află în afara SUA nu vor mai fi primiţi.

Rolul măsurii este să reducă spionajul şi furtul de proprietate intelectuală de care sunt suspectaţi unii cetăţeni chinezi care învaţă în universităţile şi colegiile americane, a spus sursa, care a adăugat că administraţia se aşteaptă la o opoziţie puternică din partea instituţiilor respective, din cauza intereselor lor financiare.

Aproximativ 360.000 de cetăţeni chinezi care învaţă în instituţii de învăţământ americane generează activităţi economice anuale de circa 14 miliarde de dolari, majoritate legate de taxele şcolare şi alte taxe.

Decizia referitoare la vize va înrăutăţi probabil şi mai mult relţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii, care sunt afectate şi de pandemia de coronavirus şi de comerţ.

Discuţiile legate de vize durează de mai multe luni şi, chiar dacă nu au legătură directă cu tensiunile referitoare la Hong Kong, momentul ales pare să facă parte dintr-o ”campanie de presiuni generale” împotriva Chinei, care s-a întensificat în ultimele luni, au spus sursele.

Miercuri, secretarul de Stat Mike Pompeo a afirmat în Congres că China a subminat autonomia Hong Kongului într-o asemenea măsură încât el nu mai poate să certifice statutul economic special deţinut de oraş din perioada în care era colonie britanică.

Sursa: News.ro

Sursa foto: Pexels

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Sa faca bine sa-i zboare si p-aia care-s deja in tara! Si companiile cineze zburate de la bursa!

  2. Foarte bine! Aprob! Niciodată asta nu s-ar întâmpla unor români. Românii nu-și pierd vremea lucrând pentru guvernul lor. Spionaj.

    • E o diferenta intre a lucra pentru guvern si a cara documente clasificate de la locul de munca/studiu 😉

  3. S-au trezit dupa ce toata tehnologia de varf dar mai ales a producerii si proiectarii micro cipurilor a fost sutita deja de chinezi.
    De parca iti trebuie o lupa sa vezi cu ii trateaza China pe tibetani, uiguri, taiwanezi si mai ales cum trateaza Hong Kong-ul.

    Partidul comunist chinez e un pericol pentru intreaga lume libera si nu numai. Taiati-le macaroana cat se mai poate.

  4. Universitatile britanice se declarau disperate ca s-ar putea sa scada numarul strainilor platitori de taxa.