G4Media.ro

Washingtonul dorește o „abordare comună” cu aliații săi privind un eventual boicot…

Washingtonul dorește o „abordare comună” cu aliații săi privind un eventual boicot al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing

Statele Unite au reiterat luni că vor să ajungă la o „abordare comună” cu aliaţii lor înainte de a se pronunţa asupra unui posibil boicot al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, cerut, sub o formă sau alta, de un număr tot mai mare de congresmeni republicani, dar şi democraţi, notează AFP, citată de Agerpres.

„Suntem în pline consultări foarte intense cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a examina îngrijorările comune şi, în cazul ideal, pentru a ajunge la o abordare comună”, a spus şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în cursul unei audieri parlamentare la Washington.

„Veţi afla mai multe în următoarele săptămâni”, a adăugat el, în timp ce guvernul Joe Biden temporizează de mai multe luni în acest caz.

Antony Blinken a subliniat că o „abordare comună ar fi mult mai eficientă” decât o poziţie unilaterală americană.

Republicanii se pronunţă pentru un boicot pur şi simplu al Jocurilor Olimpice de la Beijing din cauza încălcărilor drepturilor omului reproşate Chinei şi, în special, a represiunii musulmanilor uiguri din provincia Xinjiang, considerată oficial ca „genocid” de Washington, în ciuda protestelor chineze.

Şi tabăra democrată a preşedintelui Biden începe să se facă auzită în legătură cu această problemă.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a cerut în luna mai un „boicot diplomatic” al Jocurilor Olimpice de iarnă. „Să nu-i facem guvernului chinez onoarea de a primi şefi de stat”, a sugerat ea.

Congresmeni din ambele partide au depus un proiect de lege care vizează pedepsirea companiilor care acceptă să sponsorizeze Jocurile Olimpice de la Beijing. Alţii au introdus luni o rezoluţie prin care solicită Comitetului Internaţional Olimpic să mute Jocurile de iarnă din 2022 într-o altă ţară, „cu excepţia cazului în care guvernul chinez pune capăt crimelor împotriva poporului uigur”.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Nu mai cheltuim cu cei zece excursionisti care ies pe locul 50. Iar chinezii au suficienti sportivi si spectatori cat sa ii doara in cur de lipsa invidiosilor sau a locului 50. Nu e important sa participi – absenta e un semn la fel de bun ca nu poti castiga.