G4Media.ro

Washingtonul, „dezamăgit” de decizia Curții Internaționale de Justiție de a primi cererea…

sursa foto: www.icj-cij.org

Washingtonul, „dezamăgit” de decizia Curții Internaționale de Justiție de a primi cererea Iranului de anulare a sancțiunilor impuse

Statele Unite s-au arătat „dezamăgite” după decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) care s-a declarat miercuri competentă să primească cererea Teheranului de anulare a sancţiunilor reintroduse de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump, notează AFP, citată de Agerpres.

„Avem un mare respect pentru Curtea Internaţională de Justiţie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

„În acelaşi timp, suntem dezamăgiţi, deoarece Curtea nu a acceptat argumentele noastre juridice pertinente privind faptul că solicitarea Iranului depăşeşte competenţa Curţii”, a adăugat el.

„Hotărârea de astăzi este o decizie preliminară, nu o decizie pe fond’, a subliniat Ned Price.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a criticat, de asemenea, Iranul şi încercările acestuia de a prezenta „această decizie ca favorabilă privind argumentele sale pe fond”.

Teheranul a chemat SUA în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în 2018 afirmând că Washingtonul a încălcat un tratat de prietenie dintre cele două ţări care datează din 1955.

Preşedintele american de la acea dată, Donald Trump, a reintrodus o serie de sancţiuni după ce a decretat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, spre marea dezamăgire a aliaţilor săi europeni.

Judecătorii Curţii au respins miercuri toate obiecţiile americane.

Ca reacţie la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie, şeful diplomaţiei de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a declarat că este vorba despre o „victorie” pentru Iran.

sursa foto: www.icj-cij.org

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cum adica e dezamagit?
    Pai nu zicea Mos Teaca Biden ca vrea sa faca pace cu ayatollahii?