G4Media.ro

Washingtonul cere Moscovei să înceteze orice activitate militară în jurul centralelor nucleare…

Foto: Centrala nucleară Zaporojie - / sursa Energoatom Ucraina

Washingtonul cere Moscovei să înceteze orice activitate militară în jurul centralelor nucleare din Ucraina

Statele Unite au cerut luni Rusiei să înceteze orice activitate militară în interiorul și în jurul centralelor nucleare din Ucraina, inclusiv a celei din Zaporojie, care se află sub control armatei ruse, potrivit Le Monde.

„Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în interiorul și în jurul centralelor nucleare ucrainene și să returneze controlul Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unei conferințe de presă la bordul Air Force One. „Să te lupți în jurul unei centrale nucleare este periculos”, a spus ea, precizând că, potrivit datelor colectate, „din fericire, nu avem niciun indiciu de creștere anormală a nivelului de radioactivitate”.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc încă de vineri de bombardarea uzinei Zaporojie din sudul Ucrainei, care a căzut în mâinile soldaților ruși la începutul lunii martie. Rusia a declarat că ultima lovitură, din noaptea de sâmbătă spre duminică, a avariat o linie de înaltă tensiune care alimentează cu energie electrică două regiuni ucrainene.

Bombardamentul „de către forțele armate ucrainene” este „potențial extrem de periculos” și „ar putea avea consecințe catastrofale pentru o zonă largă, inclusiv pe teritoriul european”, a acuzat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat sâmbătă că rapoartele din Zaporojie, unde unul dintre reactoare a trebuit să fie oprit, sunt „din ce în ce mai alarmante”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

  1. lasa ca vine Amnesty sa ne explice cum Ucraina incalca legile razboiului ca lupta in apropierea asezarilor urbane (din care le-au cerut locuitorilor sa plece..ca altfel aveam sute de mii de victime civile astazi), in schimb Rusia e foarte ok sa-si plaseze artileria in curtea celei mai mari centrale nucleare din Europa si sa ne puna pe toti in pericol. Ce panarame sunt si astia…

  2. Suntzu e copil mic pe linga astia.

  3. Ucrainenii au voie să-și pună artileria unde doresc, fiind acasă la ei, tălharilor bolșevici ты понимаешь ?

  4. @vasi: se oare ca ai doua clase ca trenul, dupa comentaeii, trist (pentru tine, evident), ti-ai luat pastilele? Nu uita de aia cu iodura.

  5. E centrala ucrainienilor pot să facă ce vor cu ea. De ce doar unii sa fie responsabili și alții sa dea foc și să ucidă în stânga și în dreapta? Eu cu rușii nu as avea nici o milă. Zero. Tăiați, castrați, împachetați și trimiși acasă în cutii bine organizate toți!