G4Media.ro

Washingtonul ar putea anunța un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina…

Sursa foto: Wikipedia / David B Gleason

Washingtonul ar putea anunța un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina de 2,2 miliarde de dolari, care va include rachetele GLSDB, cu o rază de acțiune de până la 150 de kilometri

Presa americană relatează, citând surse din cercurile guvernamentale americane, că este posibil ca vineri Casa Albă să anunțe un nou pachet de ajutor de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care, printre altele, va include muniții cu o rază de acțiune de două ori mai mare decât cele folosite în prezent de Ucraina. Însă acestea vor putea apărea pe câmpul de luptă abia spre sfârșitul acestui an, notează BBC.

Este vorba despre Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) cu o rază de acțiune de până la 150 de kilometri. Acestea sunt bombe de mici dimensiuni care sunt livrate la țintă cu ajutorul unor rachete lansate de lansatoare de tip HIMARS. Primindu-le, trupele ucrainene ar putea lovi ținte aflate în adâncimea teritoriului controlat de Rusia, care până acum rămân inaccesibile.

Potrivit presei americane, noul pachet de ajutor din partea SUA va fi împărțit în două părți. Aproximativ 475 de milioane de dolari vor fi folosite pentru furnizarea de arme din stocurile existente și vor putea ajunge în Ucraina într-un timp relativ scurt. Potrivit Bloomberg, pachetul va include mine antipersonal M18A1 Claymore, rachete ghidate cu rază lungă de acțiune Excalibur M982 155 mm, lansatoare de grenade propulsate de rachete Mark 153, echipamente de sprijin pentru sistemele de rachete antiaeriene Patriot și uniforme de iarnă.

În ceea ce privește GLSDB, potrivit unor surse, s-a decis să nu fie luate din depozite: această asistență, la fel ca și tancurile Abrams promise în ianuarie, va veni în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI), care presupune încheierea de către Pentagon a unor contracte cu producătorii.

Este de așteptat ca contractul pentru producția de GLSDB în valoare de 1,75 miliarde de dolari să fie atribuit companiei Boeing Corporation. După încheierea contractului, va fi nevoie de aproximativ nouă luni pentru a pune în aplicare furnizarea de GLSDB către Ucraina, scrie Bloomberg.

După cum se menționează, acestea vor fi primele livrări de astfel de muniție în străinătate.

CNN adaugă că, deși muniția extrem de precisă GLSDB va dubla aproape de două ori raza de acțiune a artileriei ucrainene față de cea actuală, noul pachet de asistență nu va include rachete ATACMS cu o rază de acțiune de peste 300 km.

Kievul a cerut în repetate rânduri Statelor Unite astfel de rachete, subliniind că ar fi extrem de dificil să recupereze teritoriile ocupate fără astfel de arme. Cu toate acestea, administrația Joe Biden respinge de fiecare dată aceste solicitări, explicând acest lucru prin teama că Ucraina le va folosi pentru a lovi teritoriul rusesc, ceea ce va duce la o escaladare a conflictului.

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ai di pl.a me!! Am pus-o Florine!! Carne da tun scrie pe noi!!

  2. Pe langa faptul ca ajutorul e binevenit si necesar pt o tara invadata, SUA ar pompa banutii chiar si pt simplul fapt ca orice dolar pompat Ucrainei cu tot atat distruge Rusia. O lume intreaga vrea sa vada Rusia la pamant inclusiv China.

  3. tot le plac ruznacilor rachetili…sa primeasca cat mai multe si mai precise……‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😎😎😎😎😎😎😎😎✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺