G4Media.ro

Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că ”va riposta în consecință” dacă Beijingul…

Sursa foto: Fred DUFOUR / AFP

Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că ”va riposta în consecință” dacă Beijingul va instala o prezenţă militară permanentă în acest arhipelag din nord-estul Australiei

Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că va riposta ”în consecinţă” dacă China va instala o ”prezenţă militară permanentă” în acest arhipelag din Pacific care a semnat un acord de securitate cu statul chinez, a anunţat vineri Casa Albă, potrivit AFP.

O delegaţie americană la nivel înalt care a fost într-o vizită oficială în Insulele Solomon le-a explicat liderilor acestei ţări că dacă Beijingul se va îndrepta către ”stabilirea unei prezenţe militare de facto”, aceasta va provoca ”îngrijorări serioase” în Statele Unite, care vor ”riposta în consecinţă”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Aceasta este valabil şi în cazul creării oricărei ”instalaţii militare” sau a unor ”capacităţi de proiectare a forţei” care ar permite o desfăşurare chineză în regiune, mai precizează Casa Albă.

Emisari ai preşedintelui american Joe Biden şi ai Departamentului american de Stat au fost vineri în Insulele Solomon, unde au avut discuţii în special cu premierul Manasseh Sogavare.

Washingtonul a fost luat prin surprindere marţi de anunţul oficial privind încheierea unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon.

Textul acordului nu a fost făcut public, dar o versiune preliminară scursă în presă cuprindea dispoziţii ce autorizează desfăşurări navale şi poliţieneşti ale Chinei în Insulele Solomon, ceea ce a alarmat SUA şi Australia, îngrijorate de mult timp de posibilitatea construirii unei baze navale chineze în Pacificul de Sud.

”Răspunzând preocupărilor prezentate, premierul Sogavare a reiterat asigurările care garantează în mod precis că nu vor exista baze militare, prezenţe pe termen lung şi nici capacităţi de proiectare a forţei” chineze, mai menţionează comunicatul Casei Albe.

Pe de altă parte, mai notează preşedinţia SUA, Washingtonul a asigurat Insulele Solomon că ”respectă dreptul” acestora de a lua ”decizii suverane”, enunţând mai departe iniţiative menite să curteze această ţară, precum deschiderea unei ambasade americane, consolidarea cooperării privind resursele miniere neexploatate, trimiterea de vaccinuri şi a unei nave-spital ca ajutor sanitar.

Cele două ţări s-au angajat de asemenea să lanseze un ”dialog strategic la nivel înalt”, care va avea în vedere chestiunea sensibilă a securităţii.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Fred DUFOUR / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. E clar,intra si ei pe lista de sanctiuni 🙂

  • Ar fi cazul
   Eu cred ce e o țară mai problematică decât rusia. In afara de taivan problemele cu cursurile care au plecat de la ei.Sper ca o situație critică legat de ei nu o sa prindă iar occidentul cu pantalonii la vine ca in cazul rusiei

  • Ar fi cazul
   Eu cred ce e o țară mai problematică decât rusia. In afara de taivan problemele cu virusurile care au plecat de la ei.Sper ca o situație critică legat de ei nu o sa prindă iar occidentul cu pantalonii la vine ca in cazul rusiei*

  • Operațiune militară specială de demaoizare a Insulelor Solomon?

  • Hai, mai postacule costin, chiar asa? Da’ tu nu stii ca google-translate nu merge asa cu limba romana, acolo tre sa mai umbli si tu ca altfel iese asa ca la tine!

 2. Insulele Solomon sunt o națiune independenta și e doar treaba lor în ce alianțe intra. Nu asa funcționează?

  • Dacă in loc sa mai dai un gât de vodca citeai articolul ai fi văzut ca răspunsul oficial american respecta libertatea insulelor de a decide cu cine se aliază…

  • De-aia au trimis delegația acolo, să-i felicite.

 3. Înțeleg că insulele Solomon vor un tratat cu China. Americanii se opun. Ce nu înțeleg este de ce se opun. Ăia de ce să nu aibe dreptul să-și aleagă aliații? Dacă chinezii își pun o bază militară acolo să-și pună și americanii una în Australia dacă primesc acceptul.
  Altfel totul devine o dublă măsură gândidu-ne la Ucraina.

 4. Daca mai dureaza globalizarea cativa ani chinezii vor face o baza militara si in Canada si prin Italia pe undeva.
  SUA a investit in Africa sub forma de ajutoare alimentare si China/Rusia a investit in Africa sub forma de baze militare/armate de mercenari. Acum se vede cine a fost mai inspirat. Animalul numit om refuza painea si alege kalashnikovul.

 5. ce nu am înţeles din povestea asta este cine anume ameninţă securitatea acelor insule? australia? 😉