G4Media.ro

Wall Street Journal: Creșterea economică a Chinei a încetinit pe toate fronturile…

sursa foto: Pixabay

Wall Street Journal: Creșterea economică a Chinei a încetinit pe toate fronturile în luna iulie, ceea ce a determinat o reducere neașteptată a ratei dobânzii

Economia Chinei s-a încetinit în luna iulie, în timp ce impulsul de două luni dat de relaxarea măsurilor de lockdown s-a estompat, ceea ce a determinat banca centrală a țării să reducă în mod neașteptat două rate cheie ale dobânzii, în încercarea de a susține creșterea șubredă, relatează Wall Street Journal (WSJ).

O serie de date publicate luni au arătat că activitatea economică a încetinit în iulie în toate domeniile, inclusiv producția fabricilor, investițiile, cheltuielile de consum, angajările în rândul tinerilor și sectorul imobiliar, subliniind amploarea provocării economice cu care se confruntă factorii de decizie politică într-un an sensibil din punct de vedere politic pentru liderul Xi Jinping, care se așteaptă să renunțe la precedentele recente și să încerce să obțină un al treilea mandat la putere în această toamnă.

Noile dovezi ale încetinirii economiei chinezești se adaugă la loviturile frontale cu care se confruntă economia globală în acest an, care se resimt deja din cauza consecințelor invaziei Rusiei în Ucraina și a eforturilor băncilor centrale din SUA, Europa și nu numai de a domoli inflația galopantă prin creșterea costurilor de împrumut.

Cea de-a doua mare economie a lumii se încordează sub efectele abordării de toleranță zero a Beijingului față de Covid-19 și ale unei „bule imobiliare” care se „dezumflă”, scrie WSJ, care au declanșat proteste și greve de plată a ipotecilor în mai multe provincii și orașe. Consumatorii sunt reticenți în a cheltui, iar companiile sunt reticente în a investi, o consecință a „incertitudinii uriașe cu privire la viitor”, a declarat Alicia García-Herrero, economist-șef pentru Asia-Pacific la banca de investiții Natixis din Hong Kong.

Un semn puternic al maladiei economice a Chinei: Unul din cinci tineri chinezi (sau 19,9%) era șomer în iulie, au arătat cifrele de miercuri, cel mai ridicat nivel de când China a început să publice astfel de date în 2018.

Luni, Banca Populară a Chinei a redus cu 0,1 puncte procentuale două rate cheie ale dobânzii și a injectat echivalentul a 59,3 miliarde de dolari în sistemul financiar pentru a relansa creditarea și o creștere economică mai amplă. Măsura neașteptată a marcat un mic pas spre un sprijin mai mare pentru economia chineză și poate prefigura noi reduceri ale costurilor de împrumut în lunile următoare, au declarat unii economiști.

Dar, în general, oficialii au semnalat că nu sunt convinși de necesitatea unei acțiuni politice mai energice, având în vedere riscurile precum creșterea inflației și creșterea datoriei. Înalții lideri chinezi au renunțat efectiv la o țintă de creștere de aproximativ 5,5% pentru anul în curs, iar întrebarea care se pune acum pentru mulți economiști este cât de slabă este posibil să devină creșterea.

Datele publicate luni de Biroul Național de Statistică din China au arătat că producția industrială a crescut în iulie cu 3,8% față de anul precedent, în scădere față de creșterea de 3,9% din iunie și mult sub nivelul de creștere de 4,5% așteptat de economiștii chestionați de The Wall Street Journal.

Producția industrială și exporturile au reprezentat un punct luminos pentru creșterea chineză în ultimii doi ani, în special după ce producția a fost reluată și au fost rezolvate problemele din lanțul de aprovizionare în urma ridicării blocajelor impuse în primăvară pentru a limita răspândirea Covid-19. Dar economiștii se așteaptă de mult timp ca cererea pentru produsele chinezești să înceapă să se diminueze, pe măsură ce consumatorii din Occident simt presiunea creșterii prețurilor și a ratelor dobânzilor.

Vânzările cu amănuntul, un indicator cheie al cheltuielilor de consum, au crescut în iulie cu 2,7% față de anul precedent, o valoare mai slabă decât cea de 3,1% înregistrată în iunie și față de creșterea de 5,0% așteptată de economiștii intervievați.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter