G4Media.ro

Votul anticipat pentru alegerile prezidențiale din Rusia a început în regiunile izolate…

Sursa foto: Unsplash / Sam Oxyak

Votul anticipat pentru alegerile prezidențiale din Rusia a început în regiunile izolate şi în zonele ocupate din Ucraina

Votul anticipat pentru alegerile prezidenţiale ruse din martie a început duminică în zonele ocupate din Ucraina, unde conflictul a intrat deja în al treilea an, precum şi în regiunile izolate ale Rusiei, cea mai vastă ţară din lume, informează AFP, transmite Agerpres.

Alegerile, care au loc în restul Rusiei pe 14 martie, se derulează într-un context în care au fost interzise toate criticile la adresa ofensivei Moscovei în Ucraina şi după moartea în închisoare a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi.

Vladimir Putin, la putere din 1999, nu va avea de înfruntat nicio opoziţie reală în timpul acestui scrutin care ar urma să-i asigure un nou mandat de şase ani la Kremlin.

Chiar dacă niciun candidat independent nu a fost autorizat, o participare crescută este importantă pentru Kremlin, pentru a arăta uniunea poporului în spatele preşedintelui Putin.

Şeful numit de Kremlin în zona ocupată a regiunii ucrainene Zaporojie, unde se află cea cea mai mare centrală nucleară din Europa, a postat pe reţelele sociale o fotografie cu soldaţi într-un birou de vot improvizat.

Această regiune, ocupată de forţele ruse în martie 2022 în urma declanşării pe 24 februarie în acel an a invaziei asupra Ucrainei, se află într-o zonă de lupte.

Sunt puţine informaţii cu privire la organizarea acestui scrutin în alte zone ocupate de Moscova după ofensiva lansată în urmă cu doi ani.

În schimb, autorităţile au dat detalii cu privire la modul în care au trimis elicoptere şi snowmobile pentru a aduna votul alegătorilor izolaţi, precum crescătorii de reni, în cele mai îndepărtate regiuni din Siberia.

Comisia electorală rusă a anunţat recurgerea la „elicoptere şi vehicule de teren” pentru organizarea unor birouri de vot temporare pentru o mână de alegători siberieni.

În regiunea Habarovsk, în Extremul Orient rus, responsabili s-au deplasat cu elicopterul la staţia meteorologică izolată „Kur”, pentru a aduna voturile celor doi angajaţi ai staţiei.

În republica Saha (Iakutia), în zona arctică a Siberiei, responsabili electorali au mers cinci ore cu un vehicul de teren pentru a ajunge la o comunitate izolată de pe insula Bolşoi Beghicev în Marea Laptev. „Capul familiei era fericit să-i vadă pe invitaţi”, au declarat ei pe reţelele sociale, postând fotografii cu sute de reni într-un peisaj înzăpezit. „În total, au votat patru alegători”, au adăugat ei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Așteptăm cu sufletul la gură și cu deosebit interes lupta strânsă dintre candidați