G4Media.ro

Vot istoric în San Marino, țară profund catolică: Peste 77% din cetățeni…

Vot istoric în San Marino, țară profund catolică: Peste 77% din cetățeni au votat „da” la referendumul pentru legalizarea avortului

Minuscula republică San Marino, enclavă în centrul Italiei, a votat duminică, în cursul unui referendum, cu o largă majoritate în favoarea legalizării avortului, potrivit rezultatelor definitive publicate de Ministerul de Interne, notează AFP, citată de Agerpres.

În total, 77,28% dintre votanţii din acest micro-stat cu o puternică tradiţie catolică au aprobat opţiunea de a oferi femeilor libertatea de a avorta până în a douăsprezecea săptămână de sarcină şi după această perioadă în cazul în care viaţa mamei este ameninţată sau al unor anomalii ori malformaţii găsite la făt.

San Marino era unul dintre ultimele state din Europa – alături de Malta, Andorra şi Vatican – interzicând complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă.

În total, au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate. Rata participării s-a ridicat la 41,11%.

Referendumul, al cărui rezultat este obligatoriu şi nu pur consultativ, a fost organizat la iniţiativa Uniunii Femeilor din San Marino (UDS), o asociaţie feministă din anii ’70 şi ’80 relansată în 2019.

În prezent, avortul este o infracţiune care se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare pentru femeie şi şase ani pentru medicul care îl efectuează. Dar, în realitate, nu a existat niciodată nicio condamnare, deoarece femeile din San Marino călătoresc în Italia pentru a face avorturi, eludând astfel legea.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Catolici cum sunt românii ortodocși. Repede, norma de ore și rugăciuni la biserică, eventual, niște moaște, după care la chiuretaj. Genul ăsta de creștinism ține mai mult de superstiție decât de credință

  • Zice unul care face parte dintr-o natie de ortodoxi pur-sange, dar, in acelasi timp, detinatoare de recorduri in materie de avorturi (cea mai mare rata de avort din Europa in 2016 – 480 avorturi la 1000 nasteri), peste 10 milioane de avorturi de la revolutie. Genul asta de creștinism ține mai mult de superstiție decât de credință.

  • Eu nu sunt persoană care naște și nici persoana menstruatoare și nici bărbat în fuste, aspirant la vagin cum sunt mulți, poate, din grupul din care faci parte și ale cărui idiosincrazii le repeți, domnule /doamnă tiberius.Și încă un lucru care probabil că te va contraria, ca pe toți cei care cred că identitatea grupului determină gândirea elementelor sale, nu mă identific cu nici un grup, ortodox sau nu.

 2. Nu am nici cel mai mic dubiu ca iar s-a furat la vot pt că progresismul și-a epuizat bazinul de idioți. De aia ii tot vedeți în filmări cu sacii de vot, că altfel nu ar mai câștiga niciun scrutin.

 3. Titlu click bait Pro avort.

  DOAR daca e pusa viata mamei in pericol , de bun simt si moral!

  • @Egalitate in fata legi!??? – Incerci doar sa manipulezi crezand ca oamenii nu citesc tot articolul!
   „opţiunea de a oferi femeilor libertatea de a avorta până în a douăsprezecea săptămână de sarcină şi după această perioadă în cazul în care viaţa mamei este ameninţată sau al unor anomalii ori malformaţii găsite la făt” – Asta inseamna ca au ALEGEREA de a avorta in primele trei luni de sarcina si DUPA ACESTE TREI LUNI, daca e pusa viata mamei in pericol sau in cazul malformatiilor.

  • @egalitate
   esti fake news!

  • Poate te va uimi faptul că există femei care aleg să nască chiar dacă nașterea implică un risc letal.Absolut ntâmplător, cunosc o astfel de femeie care azi nu mai este printre noi, murind la câteva zile după nașterea unui băiețel.

 4. doar in tarile bananiere nu este legal avortul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.