G4Media.ro

Vor declanșa Ciucă, Ciolacu și Iohannis ”revoluția urnelor”?

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Vor declanșa Ciucă, Ciolacu și Iohannis ”revoluția urnelor”?

Un sondaj calitativ realizat de IRES la comanda fundației germane Konrad Adenauer ar trebui să sune alarma în sediile PNL și PSD.

Rezultatele cercetării reprezintă un indiciu serios că între liderii celor două mari partide și alegători se cască o prăpastie periculoasă. Sociologul Barbu Mateescu avertizează că este posibil să asistăm la alegerile din iunie, dar și la prezidențiale, la o așa-numită ”revoluție a urnelor”, adică la un vot-sancțiune masiv. Așa s-a întâmplat la prezidențialele din 2014 și la europarlamentarele din 2019 când Dragnea a pierdut puterea.

Altfel spus, votul la europarlamentare, un vot politic pur sânge, s-ar putea dovedi mult mai prost pentru PNL și PSD decât scorul afișat în sondaje azi sau chiar decât rezultatul de la alegerile locale, unde se votează omul, nu partidul. Un vot sancțiune s-ar anunța și la prezidențiale.

Analiza IRES, realizată pe baza răspunsurilor obținute de la șapte focus grupuri din Transilvania, Moldova și București, arată că atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă acumulează un bagaj impresionant de caracterizari negative.

Alegătorii pur și simplu nu-i iau în serios ca oameni de stat, ca potențiali candidați la prezidențiale. Persoanele intervievate în focus-grupuri le taxează dur celor doi politicieni prestațiile publice sub-mediocre, dificultatea de exprimare și, mai ales, impresia că sunt marionete, personaje slabe și controlabile.

Din cauza mandatelelor catastrofale ale președintelui Klaus Iohannis la Cotroceni, alegătorii vor acum orice altceva care nu seamănă cu actualul șef de stat. Modelul de președinte bun este anti-Iohannis.

Autorii analizei au mai perceput o tensiune socială în creștere, o polarizare tot mai accentuată între ”Noi” și ”Ei”, între ”Noi” plătitorii de taxe și ”Ei”, bugetarii, clientela de partid care își cumpără posturi la stat și politicienii corupți, între ”Noi” cei cu pensii normale și ”Ei”, beneficiarii pensiilor speciale.

Din toate motivele de mai sus, dar și din cauza alianței între stânga și dreapta, se deschide calea pentru candidații din afara partidelor main-stream. Așa s-ar explica de ce Mircea Geoană stă atât de bine în sondaje care măsoară candidații la prezidențiale. În cazul său, liderii PSD ar mai fi comis și o greșeală de comunicare: insistând că n-are nici o legătură cu partidul, tocmai l-au validat ca ”independent” chiar dacă Geoană este departe de acest statut în politica românească.

Geoană și-a reciclat imaginea grație funcției de secretar general adjunct al NATO,  care funcționează ca un fel de ”garanție externă”, o ștampilă de calitate aplicată pe un produs la fel de exirat ca multe altele din interior.

Tot din cauza contraselecției de la vârful marilor partide, Laura Codruța Kovesi este văzută ca o posibilă soluție, deși șefa Parchetului European nu și-a anunțat nicio secundă intenția de a candida la prezidențiale. Și tot din cauza revoltei pe actuala ofertă politică este posibil ca un personaj ca Piedone să fie primul în preferințele bucureștenilor.

Sociologul Barbu Mateescu avertizează însă că nu este clar cine va beneficia de votul anti-sistem, dacă valul se va ridica într-adevăr la alegerile din acest an: Alianța Dreptei, AUR, Șoșoacă? Un al candidat care ar putea să apară după europarlamentare? Un fals independent? Răspunsuri ceva mai clare vor veni după alegerile comasate din 9 iunie.

Teoria ”revoluției la urne” ar putea fi însă infirmată de o realitate dură: lipsa de alternativă reală și controlul cvasi-total exercitat de marile partide asupra televiziunilor de știri. Opoziția reprezentată de USR, PMP și Forța Dreptei (Alianța Dreapta Unită) este mult prea slabă, iar Cătălin Drulă se confruntă cu un deficit mare de notorietate. Boicotul televiziunilor de știri le complică și mai mult existența.

Pe de altă parte, AUR este un partid de sistem, perfect controlabil. George Simion este activat și dezactivat în funcție de cât de mult vor PSD și PNL să umfle sperietoarea extremismului. Diana Șoșoacă este pentru George Simion ce a fost AUR pentru PSD, adică o frână pusă la momentul potrivit.

În acest peisaj politic complet falsificat, care nu are nicio legătură cu jocul democratic și cu politica ”pe bune”, ci mai degrabă cu jocuri de culise și marionete păpușate de puterea din umbră, rezultatele ar putea fi totuși mai previzibile decât profețiile sumbre ale sociologilor, oricât de corecte și de valide ar fi observațiile lor.

Într-un mediu perfect controlat, suprizele se întâmplă mai rar. ”Revoluția urnelor” s-ar putea stinge înainte să înceapă dacă oamenii vor avea de ales în final între Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă pe de-o parte și George Simion sau avatarurile lui, gen Dan Puric, pe de altă parte. Fără sprijinul unui partid mare, Geoană nu va ajunge nici să-și depună candidatura.

Cel mai sumbru scenariu este ca alegătorii să nu aibă, de fapt, opțiune. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au făcut tot posibilul să omoare din fașă orice alt lider PSD sau PNL cu ambiții politice tocmai pentru a nu reprezenta la un moment dat o amenințare pentru ei. Sensul listelor comune la europarlamenare – lucru nemaivăzut în Europa  între două partide cu ideologii și valori diametral opuse – este tocmai de a camufla un eventual eșec.

Indiferent de scorul obținut, PNL și PSD vor lua împreună mai mult decât oricare alt partid sau alianță și se vor proclama, prin urmare, câștigătorii votului politic din iunie.

În absența unei alternative reale, proștii de azi s-ar putea să li se pară alegătorilor dintr-o dată foarte buni. În numele ”stabilității politice”, cu binecuvântarea partenerilor externi, există șanse reale ca actuala formulă politică să continue cel puțin încă un ciclu politic dacă nu două.

Democrația românească s-a degradat masiv, dar încă mai este loc de cădere câtă vreme atât Bruxelles-ul, cât și Washingtonul închid ochii la derapajele interne. Partenerii occidenali validează tacit o garnitură de pseudo-lideri politici din calcule reci care au legătură cu războiul din Ucraina și amenințarea Rusiei. Nimeni n-are chef de experimente, de crize nesfârșite ca în Bulgaria sau de autocrați ca în Ungaria.

Falimentul construcției politice, chiar dacă pare azi inevitabil, are toate șansele să se amâne, iar PNL și PSD să scape deocamdată de ”revoluția urnelor”. Vom vedea peste două luni cine este mai tare: votul cetățenilor sau sistemul închis ermetic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Alianța asta toxică nu a făcut decât să ne mintă, să ne fure și să ne înșele… și o fac în continuare! Și atunci întrebarea este …de ce?
    Să fie prostie, ticăloșie și aroganță, sau rezultatele alegerilor vor fi favorabile pentru ei, indiferent de ce vor vota românii?

  2. Drula va castiga prezidentialele. Cu ranga in mana, cum a fost si Basescu cu ardeiul rosu.

    • Degeaba castiga Drula daca puterea efectiva este tot in mainlie psdnl-ului care controleaza totul, de la parlament la guvern si toate institutiile statului.
      Chiar daca ar castiga, va fi complet izolat.

    • „Chiar daca ar castiga, va fi complet izolat.”

      Oare? PSD a facut o mare greseala cu decalarea alegerilor. Daca Drula intra in turul II castiga si alegerile, cu siguranta.

      Stiti ce se intampla absolut intodeauna de 30 de ani cu partidul presedintelui ales, la 2 luni dupa victorie? Castiga minim 15% in intentia de vot, efectul sociologic e garantat. Daca Drula castiga prezidentialele, alianta din jurul USR se va duce bine spre 40% in alegerile parlamentare. In jurul ei s-ar forma guvernul.

    • Ar fi prea frumos ca să se adeverească, dar ne facem și noi iluzii de amorul artei!

  3. Lasati-i în bula lor, nu le mai atrageți atenția! Sunt pe lângă în toate domeniile.

  4. partidocratia damboviteana a brevetat tranzitia care anunta o alta tranzitie …traim intr-un stat feudal

  5. Ce j3g de site ati ajuns, cenzurati si comentariile care va spun ca cenzurati.

  6. Am speranța că PCR (Partidul Comasat Român) nu vă scăpa de revoluția urnelor!
    Niciodată nu i-am văzut atât de înverșunați pe oameni! Ceva tot găsim noi pe ce să punem ștampila!

  7. Când vezi sau revezi filmul Tăntălăul și Gugumanul râzi,te amuzi,dar când vezi filmul Ciolacu+Ciucă și viața ta este în joc,viitorul tău nu mai râzi,ci alegi altceva,schimbi canalul.

  8. Romania n-a fost niciodata(poate doar in 90 cand eram republica sovietica, cu primii 5-6 oameni din stat kgb-isti) intr-o situatie mai disperata. Suntem prizonierii unei coalitii contra-naturii, o coalitie interlopo-mafiota, al carei singur scop este pastrarea puterii in interes exclusiv perosnal, prin spolierea clasei de mijloc si a angajatilor la privat.

  9. Presupunerea din articol e ca daca se repeta scenariul Iliescu vs Vadim, va fi un vot masiv in turul 2 contra candidatului hAur.
    Si asta nu va fi cazul de data asta.

    Poate ajunge Drula in turul 2 ? Ramane de vazut, prima sansa ramane la eternul PSD iar a doua la candidatul hAur.

    Se vede o desprindere totala de realitate mai ales din partea ‘liberalilor’.
    PSD va juca probabil pragmatic, dupa alegerile din 9 iunie si se va debarasa de remorca sau le vor impune conditii de vasalitate care par de neacceptat azi.

    • „Poate ajunge Drula in turul 2 ? Ramane de vazut”

      Oamenii voteza util, in cea mai mare parte. Drula poate ajunge in turul II daca poate convinge oamenii ca votul pentru Simion nu e util. Pentru ca in turul II va fi exact finala Iliescu-Vadim 2000, cu Iliescu/Ciolacu votat de 70% din votanti. Asta e sigur 100%. Simion in turul II = Ciolacu presedinte.

      Acum depinde de Drula cat de convingator si activ va fi in urmtoarele 6 luni. Cumva trebuie sa shimbe ritmul.

    • Argumentez ca Ciolacu nu e Iliescu iar Simion nu vorbeste despre executii pe stadioane.

      Simion va castiga in fata lui Ciolacu, din diaspora aduna lejer peste un milion de voturi. Chiar si fara ajutorul expertilor in social media GRU/SVR din St Petersburg.

      Dar nu va fi Simion candidatul hAuR si tind sa cred ca il vor recicla pe Geoana pana la urma, care poate obtine in dezbateri si in turul 2 o performanta mai buna decat Ciolacu.

  10. Doua lucruri: Cum incepe articolul, adica ca si cum i-ati ajuta pe PSDPNL sa fie atenti ca au probleme. Cum spunea cineva, ”nu-i mai ajutati! Exista o metoda media practicata prin alte tari impotriva “railor”, gen P. Nu este aratat, nu este citat, doar indirect.
    Al doilea, sondajul facut in Ardeal, Moldova si Bucuresti. Va dati seama ce dezastru este in Sudul tarii?
    S-ar putea ca exact asta sa vrem, o revolutie a urnelor. Dar cine ii ajuta pe N Dan, Drula, mai erau cativa buni, unul la Mediu? Acum ati spart ghiata si a-ti luat interviului Charles Michel, faceti periodic asta si cu oamenii care pot fi pusi in lumina cel putin aici. De ce sa vad mai multe stiri cu G Simion decat cu Drula sau cu N Dan? Lasati-i sa ne explice punct dureros cu punct dureros cum vad ei problemele cand ceilalti nu fac nimic cu mediul, sanatatea, edu, cercetarea, drogurile pensiile speciale.

    • Din nefericire dl Drulă a luat pe cont propriu conducerea USR, iar dl Berceanu a fost înlăturat.
      Din păcate.

    • Multumesc, Berceanu! Sint convins ca se intampla multe in neregula si in celelalte partide. Se intampla in toate partidele si in alte tari. Soarta institutiilor piramidale, sefi, lupta pentru putere si cariera. In acelasi timp, peste mancatoriile interne pe noi ne intereseaza cum gandesc, ce vor sa faca, sa auzim cum analizeaza diferitele situatii sau cum puncteaza greselile guvernului. Ce stiu in plus. Cumva peste nivelul de zgomot. Ei sa fie activi, sa critice si sa aiba strategii, conferinte de presa, declaratii, sa se vada. Media sa fie deschisa, sa ii puna in scena sau in prim plan prin interviuri, etc. Sa se certe daca nu sunt mai “destepti” decat atat – si sunt putine organizatii care sa fie destepte intern – dar politica tot trebuie sa faca. In plus, a fi in opozitie activa este si o pregatire de a guverna. Altfel raman poeti. Necunoscuti.

  11. Tare asta, bruxelles si washungton inchid ochii… da ce sa faca, sa voteze ei? Sa zica ei pe cine sa alegem noi? Nu tata, asa e corect. Daca suntem o natie de i.b….li alegem im…..

  12. Avem un singur partid de centru, Partidul Reper. Avem alternativa. In rest sunt toti FSN impartit in cateva partide ca sa jongleze cu puterea sau partidele lui Putin extremiste.

    • Exact asa, Ciolos si baietii lui sunt singurul partid de centru, iar Drula si companie sunt fostul FSN. Eu inteleg ca aveti simpatii politice, ca toti avem. Dar nu o sa va fie bine dupa alegerile astea. Ca REPER nu trece pragul.

      Si, doi: ia ganditi un pic daca pe Ciolos nu il apucau damblalele. Acum era presedinte la USR si aproape sigur sa mergea cu tandemul Ciolos-Presedinte/Drula-Premier. Iar oamenii valabili de la REPER, gen Ramona Strugariu sau Dragos Tudorache erau in pozitii eligibile la europarlamentare.

      Imi pare rau, dar Ciolos, desi are destule calitati, nu e si nu va fi vreodata politician.

  13. Dacă nu erau comasate alegerile cu siguranță că o grămadă de voturi s-ar fi dus către alte partide. Problema este dacă acele partide trec pragul electoral și astfel se produc efecte. Dacă însă o grămadă nu trec, votul nu va fi concentrat iar PSD va fi la mustața pe locul 2. Posibil să câștige o grămadă de procente din redistribuire și să declare victoria.

  14. Atat dl. Ciolacu cat si d. Ciuca nu prea au legaturi reale cu politica. Un om politic are idei, are multe de spus, nu se ascunde de dialog, de comunicare, de dezbateri. Dl. Ciuca nu este capabil nici sa se exprime corect si coerent in limba romana, se blocheaza in propriile cuvinte pompoase pe care incearca sa le scoata pe gura din dorinta de a parea interesant, iar dl. CIolacu este un baietas de cartier dintr-un oras de provincie care nu prea a avut treaba cu scoala.
    Este uimitor cum astfel de personaje ajung sa conduca o tara.
    Dl. Ciolacu nu stie nicio limba straina… singura limba care-i este straina este limba romana, de fapt. Nu poti face performanta ca tara daca esti condusa de astfel de oameni care nu inteleg decat ca trebuie sa se indestuleze si o pot face doar din banii publici.
    Asta se cere in Romania, electoratul asta cere. Oameni bine intentionati nu au nicio sansa in fata caracatitei si sistemului bazat pe non-valori si specimene ieftine, fara educatie, sau cu educatie facuta in institutii obscure.

    • Adevărul gol goluț. Un mare procentaj de oameni merg pe ideea că toți sunt la fel și nu ai cu cine vot,iar cealaltă pe principii de interes personal și ce le aduce beneficii directe sau indirecte votand cu partidele mari,pe care le cunoaștem cu toții deja și ce le poate pielea.

      Adevărul este că cel mai mare procentaj nu face parte din categoria de mai sus,ci din cea care votează cum li se ordonă de televiziuni private,pe lunii de partid sau prin mită electorală ( jenanata oricum),sau efectic fac parte din sistem.

      E sumbru viitorul României în contextul actual iar partide gen USR sunt marginalizate ca partide prea tinere sa știe ceva, sau cum că se cearta prea mult intern pentru a le pasa de țară (lucru absolut tâmpit,pentru că democrația așa funcționează cu adevărat) , dar care sunt singura alternativă la dezastrul perpetuat după ’89 (și nici macar nu au avut șansa sa demonstreze asta vreodată).

    • 🙂 saracele partide mici „marginalizate”. daca tie ti se pare ca democratia consta in cearta interna, si nu cu adversarii politici, chiar e o problema pentru democratie. drula a reusit sa duca usr din 30 la 15%. sansa a avut usr, dar a tinut sa il salveze pe „copilul minune” voiculescu.

    • „Asta se cere in Romania, electoratul asta cere.”. Ramane de vazut daca votantii chiar il vor presedinte pe baietasul de cartier numit Ciolacu, om cu studii fantoma, care nu a avut nicio slujba reala pana la 37 de ani. Parca nu as putea crede asa ceva.

    • mi se cam rupe de presedinte. am avut numai clowni. silicon renunti la postacuc usr, daca esti membru sa va cautati prin cele mai mici gauri de lider ca mergeti cu pnl dupa pnt. si nu e vina aur. voi sunteti vinovatii pentru aur. „educati””frumosi””cu deficiente neuro motorii” cata mila sa mai avem de baietii calareti sau destepti?

  15. Cu siguranță că vor declanșa revoluția urnelor,lucru ce va fi mai vizibil în toamnă cu prilejul alegerilor prezidențiale,care va da tonul și pentru parlamentare.În vară revoluția urnelor se va manifesta,dar rezultatul negativ ca să nu spun eșecul unui partid din alianța de la guvernare în fața electoratului va fi acoperit de constucția artificială a candidaturii pe liste comune în cadrul alianței electorale cu pricina și de influențarea votului prin comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale(dacă această din urmă materie nu va cădea la examenul de constituționalitate, conform jurisprudenței anterioare pe această temă a Curții Constituționale),dar chiar și așa la o prezență masivă la vot și la o radicalizare a emoției publice în ultimele două săptămâni sau în preajma alegerilor din vară pe fondul campaniei electorale,chiar construcția artificială creată de alianță de la guvernare poate fi afectată serios.

  16. Era si timpul sa confirmati.😁😁😁😁😁

  17. Nici ieri, nici acum cateva ore, nu mi-au fost primite comentariile. De ce?