G4Media.ro

Vladimir Tismăneanu a câștigat în primă instanță procesul cu CNCD, care l-a…

Sursa: Agerpres/ Autor: Silviu Matei

Vladimir Tismăneanu a câștigat în primă instanță procesul cu CNCD, care l-a amendat cu 5000 de lei pentru o postare cu conotații rasiste

Curtea de Apel București a anulat hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării pronunată în luna mai 2020, prin care istoricul Vladimir Tismăneanu a fost amendat cu 5000 de lei pentru o postare cu conotații rasiste. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs.

”Sunt un adversar intransigent al oricărei forme de discriminare. Mă voi opune în continuare, fără rezerve, naționalismului etnocentric, xenofobiei, șovinismului. Pentru mine, este un subiect închis”, a declarat Tismăneanu pentru G4Media.ro după pronunțarea deciziei.

 • Solutia pe scurt: Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei ASOCIAŢIA PARTIDA ROMILOR „PRO EUROPA”, ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul VLADIMIR TISMĂNEANU în contradictoriu cu pârâții CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII, ASOCIAŢIA FAST FORWARD şi ASOCIAŢIA PARTIDA ROMILOR „PRO EUROPA”. Anulează Hotărârea nr. 394/06.05.2020 a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la sediul Curții de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 05.02.2021.

Context

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat, pe data de 6 mai 2020, pe istoricul Vladimir Tismeanu cu 5000 de lei pentru amendă contravențională pentru o postare pe Facebook cu conotații rasiste, considerând că fapta constituie discriminare. Decizia a fost luată cu unanimitate.

”Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate„, alături de comentariul dl. Tismăneanu: „Super tare„, constituie discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000”, se arată în comunicatul CNCD.

Postarea a fost criticată dur de internauți și de activiști pentru drepturile minorităților.

La scurt timp, Tismăneanu a șters postarea de pe Facebook și a scris un scurt text în care arată și-a asumat ”eroarea” și spune că nu a înțeles ”implicațiile rasiste”.

”O eroare, o precizare: Azi am postat, vreme de cateva minute, o poză primita pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i deslusisem implicațiile rasiste. Nu traiesc in Romania, nu cunosc o mulțime de detalii. Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”, a scris Tismăneanu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Domnul tismaneanu nu e rasist. E doar un om lipsit de caracter.

 2. Credeati ca degeaba a fost pastrat cu serviciul la universitate. Voi nu va dati seama ca asta lucra, ca Winston Smith, la Dictionarul Micului Utecist, in 1982; in 1983, lucra cu unchiul sau la Revista Micului Bolivarian; iar in 1984 era deja anticomunist cu salariu la Washington?

 3. CNCD face multe tampenii, dar daca nici asta nu e o „gluma” rasista, nu stiu care e…

 4. Corb la corb nu-si scoate ochii…

 5. Daca scriu cra cra cra referindu-ma la o cioara, sunt rasist?

 6. Alta institutie plina de politruci incompetenti care iau salarii degeaba. Si as paria ca multi dintre ei sunt absolventi ai Colegiului National de Aparare a lui Oprea, deci acoperiti ai SRI-ului. Penibil! Absolut penibil.

 7. Postarea a fost faina ! Dl Tismaneanu excesiv de fricos !

  Din mai si pana acum am deplans in vreo trei, patru randuri pe G4 Media faptul ca zborurile de pe aeroportul din Tandarei inca nu au fost reluate !

  PS. Fara niciun ecou din pacate din partea autoritatilor ! :)))))))

 8. După verdictul care a stabilit că e o mare discriminare să spui „-Bună ziua!” într-o limbă străină la Iohannis, magistrații CAB lovesc din nou. În fotografie nu sunt păsări de culoare neagră, sunt păsări de culoare albă sau roz-bon-bon. De unde rezultă că adevărul nu este ceea ce poate vedea cu ochiul liber o țară întreagă, ci ceea ce spun niște pensii speciale.

 9. N-am aflat cine din Țăndărei s-a simțit lezat.
  Dar susținătorii „corectitudinii politice” au luat-o razna.
  Sunt peste 20 de ani de când bursierii Fulbright din România au fost instruiți înainte plecării la ambasada SUA că pantofii lor nu sunt „black” ci „dark”. Si pe strazile din SUA, chiar daca vorbesc româneste, sa nu zica „negru”.