G4Media.ro

Virgil Popescu: Energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil…

Virgil Popescu: Energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină, nu vom mai avea

Preţul la gazele naturale va începe să coboare din aprilie, însă energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină energie, nu vom mai avea, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Întrebat în briefingul de presă de la finalul şedinţei de Guvern ce se va întâmpla după expirarea schemelor de compensare şi ajutor la energie şi gaze, ministrul a răspuns: „În funcţie de evoluţia certificatului de CO2 şi în funcţie de evoluţia pieţei de energie electrică vom vedea ce măsuri vor fi luate în continuare”.

„Eu nu aş mai vrea să văd pe piaţa europeană o speculaţie pe piaţa certificatelor de CO2, în aşa fel încât preţul să crească atât de abrupt cum a crescut de anul trecut până anul acesta, de la 22 – 30 şi 60 de euro. Deci, până la urmă, piaţa europeană a energiei electrice e influenţată de doi mari factori. Unul este preţul certificatului de CO2 şi altul este preţul gazului natural, pentru că din gaz natural foarte multe state, inclusiv România, produc energie electrică. Eu estimez că la gaze naturale preţul din aprilie, dacă vorbim de luna aprilie, va începe să coboare, am explicat de multe ori acest lucru. Preţul, fiind influenţat de politica Federaţiei Ruse, de creşterea pe piaţa asiatică a necesarului de LNG (gaze naturale lichefiate – n. r.), de reducerea tranzitului prin Ucraina …practic totul pentru a demara cât mai repede, în viziunea celor de la Gazprom, a conductei Nordstream 2. Deci, preconizez o scădere a preţului gazelor naturale, asta înseamnă că evident energia produsă din gaze naturale nu va mai fi atât de scumpă, deci va începe să-şi revină”, a susţinut el.

În opinia acestuia, preţul energiei electrice nu va mai ajunge la nivelul de anul trecut.

„Cert este că nu cred că energia electrică va mai ajunge la nivelul anului trecut, asta cu certitudine. Energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină energie, nu vom mai avea”, a spus Virgil Popescu.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Speram ca si musiu Popescu sa nu mai fie in veci ministru al Energiei. De fapt el este ministru total inexistent si rupt de realitate. Si nu numai el!

  2. Ministrul nu are nici o vina mai tata consumul este mult prea mare fata de cea e producem hidro termos nuclear și energia verde însumează cam 85% iar restul se ia din import. Când se va finaliza și cele 2 grupuri de la Cernavodă 3 și 4 vom ajunge la o ușoară independenta energetica pe tot cuprinsul tarii. Nu ți mai dă cu părea numai de dragul de a scrie ceva ca să crezi că ești cineva

  3. Energie cea mai scumpă din UE însă da!

  4. @ Dragos Ciocan
    Esti complet pe langa. Complet pe langa. Complet. Capacitatile de productie sunt aceleasi un pic mai mari fata de anul trecut, cheltuielile de productie sunt aproape aceleasi, consumul are doar anumite varfuri de crestere, dar media eeste aproape aceeasi. Daca intr-o zi este un xonsum record, asta nu inseamna nimic. Media conteaza. Caiza este alta. Smecheria cu alinierea la preturile de dincolo.
    Baietii destepti isi umplu buzunarele acum.

  5. Cumparam gaz din Ungaria !!!! Daca se oprea taierile de padurii se putea compensa cu co2,dar las ca compenseaza Austriecii !