G4Media.ro

Viorica Dăncilă a transmis la Bruxelles că nu susține plafonarea subvențiilor pentru…

Viorica Dăncilă a transmis la Bruxelles că nu susține plafonarea subvențiilor pentru marii fermieri. Miza uriașă pentru România

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis marți comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, că România nu este de acord cu plafonarea subvențiilor pentru marii fermieri, măsură propusă de Comisia Europeană pentru viitorul buget UE (2021-2027). ”Plafonarea va afecta grav cele mai competitive ferme din țara noastră”, i-a transmis Dăncilă comisarului Hogan, potivit unui comunicat al Guvernului.

Foto: Viorica Dăncilă și Phil Hogan (sursa: Gov.ro)

Propunerea Comisiei Europene de a plafona subvenţiile pentru marii latifundiari la nivelul maxim de 100.000 de euro pe fermă înseamnă pentru proprietarii exploataţiilor agricole mari din România pierderi de 400 de milioane de euro, arată o analiză G4Media.ro. Aceştia avertizează că fermele mari se vor sparge, le va scădea accesul la finanţare şi îşi vor reduce investiţiile. Fermierii propun compensarea acestor măsuri prin creşterea subvenţiilor de Agromediu şi prin acordarea unor facilităţi pentru angajarea oamenilor din mediul rural.

În luna iunie, Comisia Europeană a propus plafonarea subvențiilor pentru marii latifundiari beneficiari de plăți directe în agricultură, o mișcare ce a stârnit imediat riposta marilor state beneficiare, printre care și România. Astfel, Comisia propune o plafonare a subvențiilor până la nivelul maxim de 100.000 de euro pe fermă, potrivit unui comunicat de presă. În schimb, Bruxelles-ul propune sume majorate pentru fermele mici și le-a recomandat statelor membre să utilizeze pentru micii fermieri cel puțin 2% din banii veniți din bugetul UE.

Principalele victime ar fi marii fermieri beneficiari de subvenții directe. Imediat după ce Comisia Europeană și-a anunțat propunerea de buget, miniștrii agriculturii din Franța, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda și Grecia au semnat un protest comun, anunțând că nu sunt de acord cu tăierile de bugete, transmite Reuters. Și ministrul agriculturii din guvernul Dăncilă, Petre Daea, anunțase că România se opune tăierii subvențiilor pentru marii fermieri, potrivit Euractiv.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Saracu’, domnul din poza, ce grimasa are dand mana cu premierul ROMANIEI!

  2. Guvernul Veorica la plăcinte înainte și la război ( contra justiției) tot așa…

  3. Ea de fapt a zis doar: „He he”. Reportii au presupus doar ca se referea la subventii.

  4. Sa nu le mai dea nici un ban la stapanii de sclavi astia jegosi,ca si asa ai minte pe tarani!

  5. Ce bine că m-am mutat în Olanda din 2001…..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.