G4Media.ro

Altercație violentă între gărzile de coastă chineze și membri ai marinei filipineze

Captura X

Altercație violentă între gărzile de coastă chineze și membri ai marinei filipineze

Gărzile de coastă chineze au fost implicate într-o violentă altercaţie cu membri ai marinei filipineze în apropierea unui atol strategic din Marea Chinei de Sud, indică un video spectaculos publicat de armata filipineză, informează joi agenția AFP, preluată de Agerpres.

Confruntarea s-a produs luni, în cursul unei misiuni de aprovizionare pentru soldaţii filipinezi staţionaţi pe o navă militară eşuată pe atolul Second Thomas, a precizat Manila.

Imaginile cu confruntarea difuzate de armata filipineză arată mici ambarcaţiuni la bordul cărora se află marinari chinezi care strigă, agită cuţite şi un topor şi lovesc cu bastoane într-o barcă pneumatică.

Potrivit armatei filipineze, marinarul chinez înarmat cu un topor a „ameninţat să rănească” un soldat filipinez, iar alţii „ameninţau explicit să aducă atingere” forţelor filipineze.

Un marinar filipinez a rămas fără un deget în cursul incidentului, în care gărzile de coastă chineze au confiscat sau distrus material filipinez, în special arme de foc, mai arată armata filipineză.

Imaginile difuzate de Manila contrastează puternic cu fotografiile publicate miercuri de media de stat chineze, care nu arată persoane înarmate.

Beijingul a asigurat că gărzile sale de coastă au luat măsuri „profesionale şi moderate” în cursul confruntării şi a afirmat că nu s-a luat „nicio măsură directă” împotriva filipinezilor.

În filmarea difuzată de Manila se vede în schimb în mod clar un marinar chinez pe puntea uneia dintre bărci agitând un topor.

O altă secvenţă arată un membru al gărzilor de coastă chineze lovind violent cu un baston într-o barcă pneumatică. Se vede de asemenea cum un al doilea, care are un cuţit, secţionează barca.

Gărzile de coastă chineze „au început apoi să arunce cu pietre şi alte obiecte în soldaţii noştri”, potrivit autorităţilor filipineze. „Şi au tăiat (bărcile pneumatice), făcându-le inutilizabile”.

Soldaţii filipinezi, îmbrăcaţi în haine de camuflaj de culoare maro, cu căşti şi veste, nu poartă arme în noile imagini. „În cursul acestei violente confruntări gărzile de coastă chineze au lansat de asemenea gaze lacrimogene, intensificând haosul şi confuzia, pornind şi sirenele care au răsunat fără oprire pentru a perturba şi mai mult comunicarea”, precizează textul care însoţeşte filmarea.

Generalul Romeo Brawner, şeful armatei filipineze, a declarat miercuri că echipajul filipinez, aflat în inferioritate numerică, nu era înarmat şi s-a luptat „cu mâinile goale”. În video se aude la un moment dat o persoană spunând în tagalog – una din principalele limbi vorbite în Filipine – că a „pierdut un deget”.

Manila a acuzat Beijingul că a comis un „act de piraterie” împotriva forţelor sale şi a cerut restituirea obiectelor „furate” de chinezi, între care şapte puşti, precum şi despăgubiri pentru echipamentele avariate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Violenta altercatie sau altercatie violenta…observ din ce in ce mai mult in media si bineinteles preluata imediat de cei care se cred deschizatori de tendinte sa puna adjectivul inaintea substantivului ca in limba engleza. Un al exemplu din ce in ce mai frecvent pentru a exprima „afectiunea” este al meu copil sau al meu sot…chiar nu inteleg de ce facem astfel de lucruri? Vrem sa fim deosebiti sau pur si simplu am lipsit la niste ore la scoala?