G4Media.ro

Viktor Orban: Ungaria va semna un acord privind industria de apărare cu…

Sursa foto: European Council

Viktor Orban: Ungaria va semna un acord privind industria de apărare cu Suedia / „Vom închide toate chestiunile nerezolvate”

Ungaria va semna un acord privind industria de apărare cu Suedia, a declarat premierul ungar Viktor Orban înaintea unei întâlniri cu omologul său suedez Ulf Kristersson la Budapesta, vineri, în contextul în care Ungaria se pregăteşte să ratifice în cele din urmă aderarea Suediei la NATO, potrivit Reuters.

„Vom închide toate chestiunile nerezolvate şi vom semna un acord privind industria de apărare, unul serios, ţinând cont de dimensiunea Ungariei, şi vom stabili, de asemenea, unele decizii sau obiective privind cooperarea militară”, a declarat Orban la radioul de stat, fără a oferi detalii.

Cei doi premieri vor susţine o conferinţă de presă vineri, înainte ca parlamentul Ungariei să aprobe cererea Suediei de aderare la NATO într-un vot care este programat pentru luni.
„Luni, parlamentul ungar va oferi aprobarea finală”, a spus Orban la radio.

Suedia a solicitat aderarea la alianţa transatlantică în urmă cu aproape doi ani, într-o schimbare istorică de politică de la nealiniere determinată de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, transmite Agerpres.

Ungaria este singurul membru al NATO care nu a ratificat încă aderarea ţării nordice, partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban amânând în mod repetat un vot, invocând nemulţumiri faţă de Suedia, care critică Ungaria pentru bilanţul său privind standardele statului de drept.

Fidesz deţine o majoritate uriaşă în parlament şi ar fi putut aproba aderarea ţării nordice în orice moment, deoarece legislaţia relevantă le-a fost înaintată parlamentarilor la jumătatea anului 2022.

Întârzierea a înrăutăţit relaţiile Budapestei cu Statele Unite şi a stârnit îngrijorări în rândul aliaţilor.

Ungaria închiriază avioane de luptă Gripen, fabricate de Saab din Suedia, în baza unui contract semnat în 2001.

Kristersson a declarat la începutul acestei săptămâni că Suedia doreşte să dezvolte în continuare cooperarea Gripen cu Ungaria şi că subiectul va fi pe ordinea de zi de vineri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. În 2001 Ungaria a achiziționat avioane suedeze de luptă Gripen, în pofida unor alte oferte mai favorabile pe vremea aceea. Achizionarea a avut girul lui Orban, pe atunci premier ( prima lui guvernare 1998 – 2002 ) iari opoziția a solicitat detaliile contractului afirmând că suedezii au fost ”atenți” cu cei care au decis achiziția. Din partea lor, parchetul suedez și-a făcut treaba, dar raportul acestuia nu a fost solicitat niciodată de unguri. Faptul că acum se reiau afacerile cu SAAB pe linia Gripen spune multe.