G4Media.ro

Viktor Orban, ținut în brațe de liderii PPE în timp ce împotriva…

Facebook

Viktor Orban, ținut în brațe de liderii PPE în timp ce împotriva Ungariei se derulează procedura de suspendare a dreptului de decizie în UE

Reuniţi la Bruxelles, liderii PPE nu au vrut să-l excludă pe premierul ungar, acuzat de derive autoritare, scrie publicația Le Monde, citată de Rador.  „Nicio excludere, nicio sancţiune, nimic”. Antonio López-Istúriz, secretarul general al Partidului Popular European (PPE), a fost foarte clar miercuri (17 octombrie): Viktor Orban, ultra-conservatorul premier ungar, va fi autorizat să rămână în marea formaţiune politică a conservatorilor europeni. Criticat pentru atacurile sale asupra independenței sistemului judiciar, a libertății ONG-urilor sau a universităților, omul forte al Budapestei, adulat de extrema dreaptă a întregului Vechi Continent, îşi va putea face campanie pentru alegerile europene sub eticheta PPE.

După ce Parlamentul European a votat pentru deschiderea unei proceduri de sancționare împotriva Ungariei, pe 12 septembrie, inclusiv cu o majoritate a voturilor eurodeputaților din PPE, chestiunea menţinerii sale ar diviza această formaţiune politică. Numeroşi eurodeputați, în special din Benelux sau Suedia, și până la președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au cerut lansarea unei proceduri care să-l excludă din partid în vederea următoarelor alegeri europene din mai 2019. Dar într-o sesiune de mini-summit de la Bruxelles, liderii partidului, inclusiv cancelarul german Angela Merkel și liderul republican Laurent Wauquiez, au decis să renunțe la această posibilitate.

„A fost o discuție foarte sinceră și foarte directă, dar nu s-a discutat nicio procedură”, confirmă Joseph Daul, președintele PPE. Dl Orban nu a trebuit nici măcar să detalieze cazurile în care este acuzat, cum ar fi amenințările de închidere împotriva Universității din Europa Centrală, fondată și finanțată de miliardarul american de origine maghiară, George Soros. Până în prezent, partidul spera la un recul din partea domnului Orban pentru a-și justifica menţinerea. „Viktor Orban s-a angajat să stea la masă și să vorbească. El va răspunde Comisiei Europene”, afirmă acum dl Daul. La sosire, tot numai zâmbet, dl.Orban anticipase un astfel de rezultat, lansând în presă: „Noi suntem PPE!”

Miercuri seară, chiar și cei mai critici responsabili de dreapta din guvernul ungar au rămas rezervaţi. „Continuăm dialogul, problema excluderii nu este corectă”, l-a apărat finlandezul Alexander Stubb, unul dintre cei doi candidați care au concurat pentru nominalizarea liderului PPE în vederea alegerilor europene. Până acum, foarte critic față de dl Orban, el promite că va fi redactată o „declarație de valori” la congresul de partid organizat la Helsinki și afirmă că scopul este acela ca dl.Orban să o semneze. Rămâne de aflat care va fi conținutul acestei declarații.
Articol de Cécile Ducourtieux şi Jean-Baptiste Chastand

Sursa: Rador/ Traducerea: Rodezia Costea/ Foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Jmkr orban, le a cam dat mumu la toti fraierii din ue…

 2. Deci UE zice „hmm, poate sute de mii de imigranti ilegali nu e solutia pentru lipsa noastra de forta de munca.”

  Probabil vor accelera productia de roboti in Vest.

 3. Cei din PPE il tin in brate pe Viktor Orban, iar cei din PES tin in brate PSDul!
  Uite asa, drepturile omului, libertatea, democrația și domnia legii sunt vorbe goale chiar la varful UE!
  Apropiatele alegeri europarlamentare si dorinta de a avea majoritatea in PE duc la aceasta ipocrizie, la acest limbaj dublu, care nu exista de ieri de azi, Viktor Orban face asta de ani de zile!
  Rusine, sa nu va mirati ca euroscepticismul e in floare!!

 4. Și uite așa își pierde UE coerența. Bine, nu-i o problemă prea mare comparată cu prostia.

  Pentru partidele de dreapta există o pârtie liberă și bună de folosit. Fără proclamații belicoase și revendicări istorico-prostești în stilul lui Orban ungurul.

  Prima ideologie care trebuie expulzată din Europa este feminazismul după care urmează LGBT și tot ce ascunde ( în Canada au ajuns la 31 de identități sexuale diferite) Ei zic de ,,gen” pentru că oameni sunt din … plastilină.

  Multi-culti în state naționale, Să uităm treaba !

  Un autentic partid de dreapta nu poate să se asocieze cu mediocrități belicoase și pline de resentimente că și Orban Ungurul.

  • Cu iertare, “31 de identitati sexuale”? I really don’t get it….

  • Unka, ai vrut să spui ,,p’asta no mai cred”
   Nu am nevoie să mă crezi dar dacă sapi puțin pe internet ai să dai de informație … Și cine știe, poate o să știi să te situezi mai bine în peisaj. Grăbeștete cât mai ține cu victimismul.

 5. In scurt timp va fi presedintele Partidului Popular European (PPE).