G4Media.ro

VIDEO Victimă a propriului succes: Nava spaţială OSIRIS-REx a NASA a adunat…

VIDEO Victimă a propriului succes: Nava spaţială OSIRIS-REx a NASA a adunat atât de multe bucăţi dintr-un asteroid că acum nu mai poate închide trapa şi riscă să le piardă

OSIRIS-REx este o navă spaţială a NASA, însărcinată cu a culege bucăţi din asteroidul Bennu, de la 320 de milioane de km distanţă de Pământ, însă aceasta a fost atât de performantă în misiunea ei încât a umplut braţul robotic, iar acesta nu mai poate fi acum închis şi scapă rocile în spaţiu, scrie The Verge.

„Aproape am fost o victimă a propriului succes”, a spus Dante Lauretta, investigatorul principal pentru misiunea OSIRIS-REx.

Misiunea navei este de a aduce pe Pământ mostre din asteroid pentru a fi cercetate în labordat. Dar OSIRIX-REx a prins mai mult decât trebuia, iar echipa NASA se luptă acum să înmagazineze toate probele adunate în interiorul navei, pentru a nu pierde prea mult material în vidul cosmic.

„Timpul este elementul esenţial şi, nu, nu ne vom odihni”, a spus Thomas Zurbuchen, administratorul adjunct al NASA pentru ştiinţe.

Vestea bună este că nava pare să fie adunat o selecţie mare şi diversă de roci. Obiectivul era de a strânge 60 de grame de roci de pe suprafaţa lui Bentu, dar imaginile de pe navă arată că ar fi adunat aproape 400 de grame. Unele roci sunt atât de mari, încât nu permit trapa să se închidă complet.

Inginerii sunt încrezători că rocile nu scapă prea repede din navă, aşa că s-ar putea înmagazina suficient înainte ca tot ce a prins braţul să fie evacuat în spaţiu. După mişcările ordonate ieri braţului, s-ar fi pierdut cam 10 grame.

Abia luni NASA va da comenzile de înmagazinare, după ce fac toate calculele pentru a evita pierderea materialului.

Mai există o complicaţie: mişcarea braţului robotic duce la pierderi de roci, astfel încât înmagazinarea va fi şi mai complicată, trapa fiind deschisă.

Pentru a aduna mostrele, nava are un braţ robotic care are un colector cilindric în capăt. Marţi, OSIRIS-REx s-a apropiat uşor de Bennu şi a lovit încet suprafaţa lui pentru a desprinde roci. În momentul contactului, colectorul a eliberat nitrogen, pentru ca rocile să se desprindă de pe suprafaţa asteroidului. Unele au intrat în colector, altele au fost împrăştiate în spaţiu.

sursă: The Verge // sursă foto: NASA

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Gaia sa dea verdictul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.