G4Media.ro

VIDEO Vaccinare la țară: Mini-centre amenajate în curtea unor localnici din Ciugud…

VIDEO Vaccinare la țară: Mini-centre amenajate în curtea unor localnici din Ciugud (Alba), pentru grupuri de vecini. Cum s-au pregătit oamenii, în așteptarea echipelor de la DSP

Gospodăria lui Florin Borza din satul Șeușa (comuna Ciugud, județul Alba) a fost transformată într-un mini-centru de vaccinare. În așteptarea echipelor de la DSP, oamenii discută și, mai ales, se bucură să fie împreună, din nou. Satul a trecut până acum prin mai multe valuri de Covid, și chiar prin carantină, iar oamenii au înțeles cât de gravă a fost situația.

Pe masă au fost aranjate frumos platouri cu bunătăți, dar și diferite băuturi alcoolice, pentru că, spun oamenii, nu se cade să îți aștepți musafirii cu masa goală.

”Ăsta-i faizăru, astra zeneca și ăsta-i alalalt, cum îi zice… Johnson”, glumește Florin Borza, arătând spre sticlele cu băutură.

Chiar dacă sunt pregătite, sticlele rămân neatinse: oamenii află că alcoolul și vaccinul nu merg împreună, așa că paharele rămân pline pe masă.

Autoritățile din Ciugud (județul Alba) au organizat, vineri, prima zi a unei campanii de vaccinare de trei zile, inedită în România. Echipele de vaccinare s-au deplasat în satele comunei, iar oamenii s-au adunat în gospodăria câte unui vecin, în așteptarea lor.

Gazdele s-au pregătit încă de dimineață, pentru musafiri. Au făcut curățenie și au pus pe masă cozonaci, prăjituri și cu câte un pahar… pentru musafiri.

 • ”E bine pentru comunitatea din sat pentru că suntem oameni mai în etate (în vârstă – n.red.), ne deplasăm mai greu, așa că vine acasă, sunteți bine primiți, ne facem vaccinul și mulțumim pentru tot… Mai și discutăm că noi numa ne făceam cu mâna până acuma”, spune Florin Borza.

”Suntem aici cu constătenii, este aproape, nu mai umblăm pe la Alba… Este o idee bună. Am ales să ne vaccinăm pentru că este necesar”, spune și vecinul acestuia, Ioan Oargă.

”Ne dorim să fie o provocare pentru satul românesc pentru că România este țara din UE cu cea mai numeroasă populație în zona rurală.

De ce este o provocare? Pentru că în general aici nu sunt centre de vaccinare, sunt foarte multe persoane în vârstă care nu știu să utilizeze un gadget, să își facă o programare online, nu au posibilitatea să se deplaseze spre centrele de vaccinare.

Sunt departe de centrele medicale, de spitale. Considerăm că această campanie de vaccinare nu este doar atributul guvernului, al direcțiilor de sănătate publică, este și atributul nostru, al autorităților locale, pentru că în această coloană vertebrală de la guvern la cetățean, noi suntem cei mai aproape de ei” a declarat primarul Gheorghe Damian.

În spatele primăriei, în aer liber, funcționează un alt centru de vaccinare. Mai multe femei în vârstă s-au prezentat de la prima oră, neliniștite mai mult de înțepătură, decât de efectele adverse posibile.

O asistentă îi citește chestionarul de vaccinare unei femei în vârstă de 86 de ani. Întrebările stârnesc amuzamentul celorlalte femei.

”Ce boli aveți? Aveți boli de inimă, de plămâni, aveți cancer, leucemie, HIV, SIDA? Ați avut vreodată reacții adverse după ce v-ați vaccinat? Când v-am făcut antigripalul? Știți, eu trebuie să vă întreb”, se scuză asistenta din sat.

”Niciodată dragoste scumpă. Cu inima numa am… Acuma tu știi ce… M-o ferit Dumnezeu de restul”, răspunde femeia.

Inițial, autoritățile locale programaseră o campanie din poată în poartă însă din cauza timpilor de așteptare, de cel puțin 15 minute pentru fiecare persoană vaccinată, au decis ca oamenii să se adune la un vecin.

”Este un alt fel de maraton. Personalul DSP Alba se va deplasa în toate satele comunei pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să se vaccineze” a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Campania se va încheia duminică.

La nivel european, Comisia a stabilit în Strategia UE privind vaccinurile ca obiectivul să fie ca statele membre să vaccineze cel puțin 70 % din populația lor adultă, în această vară.

Parlamentul European a insistat, de asemenea, ca țările UE să asigure accesul la vaccinuri pentru populație și să accelereze campania de imunizare, mai ales în contextul introducerii certificatului digital care va permite călătoriile în UE.

„Când vine vorba de certificatul verde digital pentru sectorul turistic, este un lucru bun pentru a putea avea o călătorie sigură. Dar vom putea avea o libertate de mișcare de succes dacă vom putea accelera cu adevărat campania de vaccinare. Cu o reacție lentă la pandemie nu doar nu se pierd vieți, dar se distruge visul unei relalnsări rapide a economiei”, a declarat lidera grupului S&D, Iratxe Garcia Perez, într-una din dezbaterile pe marginea certificatului de călătorie și a procesului de vaccinare în statele membre.

Reprezentanta grupului Renew, Katalin Cseh, a spus că „milioane de europeni” sunt dornici să-și recapete viața după pandemia COVID-19.

„Trebuie să accelerăm vaccinarea, este singura luminiță de capărul tunelului”, a spus Katalin Cseh.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Sunt puține inițiative demne de laudă ale politicienilor și oficialităților locale din românica. Vaccinarea oamenilor în vârstă de la Ciugud trebuie însă salutată si răspândită în tot mai multe locuri. De altfel, oamenii de ispravă din comuna asta merită a fi cunoscuți pentru că sunt tot mai puțini ca ei în țărișoara asta plină de vorbeți, gherțoi cu diplomă de piață, maimuțoi, etc (adică voiculești, barni, orbani, ciolaci, simioni, șoșoci și câte și mai câte lighioane) Dacă exemplul celor din Ciugud ar fi urmat de tot mai mulți, poatealtfel ar arăta țara.

  • Si tara ar arata altfel daca ar fi mai putini pareristi ca tine care stiu doar sa dea din gura aiurea.

 2. Mini centre de vaccinare in…curte la oameni!
  Bá,acum chiar a-ti epuizat tot stocul…covidistilor!
  Insa ,nu a-ti realizar un lucru primordial!
  Romanu’ nu e …PROST,nu se inteapa,cu VENINUL vostru…fiert …intr-o oala…LA BUCATARIE!

 3. Mini centre de vaccinare in…curte la oameni!
  Bá,acum chiar a-ti epuizat tot stocul…
  Insa ,nu a-ti realizar un lucru primordial!
  Romanu’ nu e …PROST,nu se inteapa,cu VENINUL vostru…fiert …intr-o oala…LA BUCATARIE!

 4. Unde duce disperarea!,subnormalilor!
  Mini centre de…INTEPARE…in curtea oamenilor!
  Numai santem stapani,nici in batatura noastra!
  Obsedatii ce dorm,cu SERINGA…sub perna!
  Nu se poate pune,un… petic nou,la o …haina veche,sarac ignorant!

 5. Pai asta am zis si eu. Romania nu are o problema de conformare ci una de logistica. Si ar fi bine sa nu cream un curet antivaccinist care sa persiste pe termen lung.
  Merge muntele la Mahomed. La birt, la caminul cultural, la dispensar etc. Plus medicii de familie sa-i sune pe toti de pe liste care au peste 30-35 ani si sa-i programeze la vaccin.