G4Media.ro

VIDEO Ursula von der Leyen cere scuze Italiei pentru reacția târzie a…

VIDEO Ursula von der Leyen cere scuze Italiei pentru reacția târzie a Europei, cere un Plan Marshall pentru UE și anunță redefinirea globalizării

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut Italiei în numele Europei pentru lipsa de solidaritate de la începutul crizei provocate de coronavirus, dar a subliniat eforturile financiare și logistice uriașe făcute de UE pentru a lupta împotrva pandemiei.

Von der Leyen a spus în fața Parlamentului European că ”avem nevoie de un plan Marshall pentru redresarea Europei și acesta trebuie instituit imediat”, arătând că singurul instrument care poate produce rapid rezultate este bugetul european.

Șefa Comisiei a mai spus că la baza redresării UE va sta o nouă filosofie economică, centrată pe economia circulară și producția localizată a bunurilor și serviciilor de care Europa are nevoie.

Ea a adresat un avertisment voalat Chinei, arătând că ”această criză va redefini, probabil, globalizarea însăși” – semnal al revenirii în Europa a multor capacități de producție.

Ursula von der Leyen nu a uitat de Green Deal, pactul ecologic pe care a vrut să îl transforme în politica centrală a mandatului său, și a insistat că reconstrucția economiei europene trebuie să respecte natura.


Citește mai jos discursul integral al Ursulei von der Leyen în Parlamentul European:

Nu am cuvinte care să poată exprima îndeajuns durerea Europei și a tuturor persoanelor din întreaga lume care suferă.

Ne gândim la toate victimele și ne rugăm pentru toate familiile îndoliate. Promitem că vom transmite mai departe povestea lor și că le vom omagia viețile și memoria. Și că vom păstra pururi vie amintirea lor.

Ne vom aduce aminte de Julie, tânăra franțuzoaică ce avea toată viața înainte, de Jan, istoricul ceh, care a luptat mereu pentru valorile în care a crezut sau de Gino, medicul italian care, deși la pensie, a revenit pe baricade pentru a salva viața altor oameni. Ne vom aminti de gestul nemaipomenit al lui Suzanne, care a cedat ventilatorul său unor persoane mai tinere, în Belgia, precum și de imaginea lui Francis luându-și rămas bun de la fratele său printr-o fereastră de spital, în Irlanda.

Ne vom aminti de proaspăta mămică poloneză care nu își va vedea copilul crescând și de tânărul antrenor spaniol de fotbal, care nu își va vedea visul înfăptuit.

Nu îi vom uita niciodată.

Mamele, tații, surorile și frații. Tinerii și bătrânii din nord sau din sud, din est sau din vest. Prietenii și colegii, vecinii de lângă noi și străinii din țări îndepărtate. Cei care au ceva de spus și de văzut. Cei pe umărul cărora plângem și pe a căror iubire ne bizuim. Fiecare dintre aceste zeci de mii de povești ne sfâșie inima. Dar ele ne insuflă și mai multă determinare, pentru ca Europa să facă tot ce îi stă în putință pentru a salva toate viețile pe care le poate salva.

Doamnelor și domnilor deputați,

Nu putem învinge o pandemie care se răspândește cu o asemenea viteză și care are o asemenea anvergură fără a rămâne fideli adevărului. Adevărul sub toate fațetele sale: despre cifre, știință, perspective, dar și despre propriile noastre acțiuni.

Da, este adevărat că nimeni nu era realmente pregătit pentru o asemenea dramă. Este, de asemenea, adevărat că prea mulți dintre noi nu au fost prezenți atunci când, la început, Italia a avut nevoie de o mână de ajutor. Și da, în acest sens, Europa în ansamblul său prezintă cele mai sincere scuze.

Dar scuzele au valoare numai dacă antrenează o reală schimbare a comportamentului.

Tot adevărat este și faptul că, rapid, cu toții ne-am dat seama că trebuie să ne protejăm unii pe alții pentru a ne putea proteja pe noi înșine. Iar adevărul este că Europa a devenit acum centrul viu al solidarității mondiale.

Adevărata Europă s-a trezit, Europa care este prezentă pentru fiecare dintre noi, acolo unde este cea mai mare nevoie de ea. Europa în care paramedici din Polonia și medici din România salvează vieți în Italia. Europa în care ventilatoarele din Germania sunt vitale în Spania. Europa în care bolnavi din Franța sunt tratați în spitale din Cehia și în care pacienți din Bergamo sunt transportați cu avionul în clinici din Bonn.

Am văzut cum materiale medicale sunt transportate din Lituania către Spania, iar aparate pentru respirație artificială ajung din Danemarca în Italia. De fapt, am văzut că fiecare componentă a unui echipament este transportată în orice direcție în întreaga Europă, de la orice persoană care se poate lipsi de ea către orice persoană care are nevoie de ea.

Acest lucru mă face să fiu mândră că sunt europeană.

Desigur, mai sunt în continuare unii care ne arată cu degetul sau ne blamează. Mai sunt și alții care preferă să se exprime în limbajul populiștilor mai degrabă decât să prezinte adevăruri nepopulare. Personal, mă împotrivesc unor astfel de atitudini. Împotriviți-vă și nu vă sfiiți să spuneți adevărul. Aveți curajul de a susține Europa. Pentru că această Uniune a noastră ne va ajuta să depășim această criză.

Dar cât de puternică va fi Uniunea noastră în viitor depinde de cum o vom crea noi astăzi. Și, ca exemplu de inspirație, uitați-vă doar la felul în care cetățenii europeni își exprimă solidaritatea, la empatia, la smerenia și la umanitatea lor.

Le aduc un omagiu tuturor. De la cei care livrează produse până la furnizorii de alimente. De la proprietarii de magazine la persoanele care se ocupă cu ambalatul în uzine și la cei care aplaudă din balcoane. Întreprinderile își schimbă liniile de producție pentru a fabrica materialele de care avem nevoie cu urgență. Aduc un omagiu voluntarilor portughezi care au cusut măști pentru vecinii lor sau pianistului grec de șapte ani, care a compus un „vals pe timpul izolării” pentru a susține oamenii în această criză.

Mai presus de toate, le mulțumesc din suflet eroilor noștri: medicilor, asistenților medicali și îngrijitorilor. Chipurile lor sunt vizibil marcate și sufletele lor sunt grele de imagini tragice. Ei sunt cei care îi țin de mână pe bolnavi, cu aceeași delicatețe și afecțiune cu care ar face-o familiile lor, care nu pot fi acolo. Ei sunt cei care ne salvează viața și onoarea. Pe ei trebuie să îi protejăm astfel încât să ne protejeze, la rândul lor, pe noi toți. Și tocmai acesta este domeniul asupra căruia ne concentrăm acum cu trup și suflet.

De aceea am creat o rezervă comună de echipamente medicale și am investit împreună în cercetare pentru vaccinuri. De aceea am organizat achiziții comune pe piața mondială pentru materialele cele mai urgente și am înființat o echipă cu cei mai buni experți din toată Europa care fac periodic schimb de cunoștințe ce pot salva vieți.

De aceea am renunțat la taxe vamale și la TVA pe importul de dispozitive medicale din țări terțe. Și de aceea, mai devreme luna aceasta am făcut o promisiune simplă, dar importantă: vom utiliza fiecare euro pe care îl avem la dispoziție – prin orice modalitate posibilă – pentru a salva vieți și pentru a proteja mijloacele de trai ale europenilor.

În acest spirit, am propus ca restul bugetului nostru pe anul acesta să fie direcționat către un instrument de urgență.

Astfel, aproape 3 miliarde EUR vor putea fi direcționate chiar acolo unde este nevoie: pentru noi ventilatoare pulmonare și echipamente de protecție, pentru mai multe teste și o asistență medicală mai bună acordată persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv celor din taberele de refugiați. În acest scop, propunem să se permită utilizarea fiecărui euro disponibil din fondurile structurale și de investiții europene pentru combaterea crizei cauzate de coronavirus. Aceasta înseamnă o flexibilitate totală. Fondurile pot fi folosite în alte regiuni, pot fi folosite oriunde sunt necesare cel mai urgent, fără aplicarea de limite legate de cofinanțare, obiective sau plafoane. Prin acest pachet financiar, pe care îl votează astăzi Parlamentul, Europa își folosește toate resursele pentru a face tot ce îi stă în putință.

Același principiu se aplică și în ceea ce privește protejarea mijloacelor de subzistență ale cetățenilor. Europa a mai trecut prin crize economice, însă niciodată nu am avut o astfel de paralizie economică. Nimeni nu poartă nicio vină și toată lumea va avea nevoie de sprijin. Avem nevoie de măsuri fără precedent pentru a face acest lucru și pentru a ne asigura că economia noastră este pregătită să se redreseze cât mai curând.

Și în acest caz, adevărul este vital. Europa a făcut mai mult în ultimele patru săptămâni decât în primii patru ani ai ultimei crize. Normele noastre privind ajutoarele de stat sunt mai flexibile ca niciodată. Numai în ultimele zile, am aprobat mecanisme care vor furniza 1 miliard EUR pentru întreprinderile croate, 1,2 miliarde pentru IMM-urile din Grecia și 20 de milioane pentru pescarii portughezi. Există multe alte exemple pe care le-aș putea cita, de la Letonia și Estonia la Belgia sau Suedia.

Pentru prima dată în istorie, am activat flexibilitatea integrală prevăzută în Pactul de stabilitate și de creștere. Împreună cu măsurile îndrăznețe luate de Banca Centrală Europeană, acest lucru oferă resurse fiscal-bugetare și financiare fără precedent. Iar datorită deciziilor luate săptămâna trecută de miniștrii de finanțe din UE, alte 500 de miliarde EUR vor fi disponibile pentru toți cei care au nevoie de aceste fonduri.

În acest context, invit toate statele membre să utilizeze la maximum SURE – noul instrument propus de Comisie pentru a proteja cetățenii europeni de riscul de șomaj. Acest instrument va furniza 100 de miliarde EUR pentru a ajuta guvernele să compenseze diferența dacă angajatorul dumneavoastră trebuie să vă reducă programul de lucru sau dacă sunteți lucrător independent și aveți nevoie de sprijin.

SURE are o valoare dublă: în primul rând, cei aflați în dificultate vor putea să își plătească chiria, facturile și alimentele și vor contribui, la rândul lor, la viabilitatea altor întreprinderi.

În al doilea rând, acest instrument este definiția solidarității. Statele membre care au posibilitatea vor oferi garanții, astfel încât alte state membre să îi poată sprijini pe cei care sunt cel mai grav afectați în țările lor. Ca urmare a tuturor acestor acțiuni, răspunsul colectiv al Europei depășește cu mult 3 mii de miliarde EUR. Este răspunsul cel mai impresionant la nivel mondial.

Însă știm că vom avea nevoie de mai mult. De mult mai mult. Deoarece aceasta va fi o cursă de lungă durată, iar lumea de mâine va arăta foarte diferit de cea de ieri.

Doamnelor și domnilor deputați,

Sunt convinsă că Europa poate modela această nouă lume dacă acționează împreună și își redescoperă spiritul de pionierat. În acest context, vreau să citez o frază din Manifestul de la Ventotene – scris de doi dintre cei mai mari vizionari ai Italiei și ai Europei: Ernesto Rossi și Altiero Spinelli, unul dintre părinții noștri fondatori. Din închisoarea lor situată pe o insulă îndepărtată, într-un moment de paroxism al războiului, când toată speranța privind o Europă unită părea pierdută, ne-au lăsat aceste cuvinte pline de încredere:

A sosit momentul în care trebuie să știm cum să ne debarasăm de vechile poveri, cum să fim pregătiți pentru noua lume care vine și care va fi atât de diferită de tot ce ne-am imaginat.

Dragi prieteni, a sosit din nou acest moment. Momentul să dăm la o parte vechile divizări, dispute și recriminări. Să părăsim pozițiile încrâncenate. Este momentul să fim gata pentru această nouă lume. Să folosim toată puterea spiritului nostru comun și toată forța scopului nostru colectiv. Punctul de plecare în acest sens trebuie să fie acela de a face economiile, societățile și modul nostru de viață mai durabile și mai reziliente.

Pentru a găsi răspunsurile în această nouă lume va fi nevoie de curaj, de încredere și de solidaritate. Și va fi nevoie de investiții uriașe pentru a ne relansa economiile.

Avem nevoie de un plan Marshall pentru redresarea Europei și acesta trebuie instituit imediat.

Avem un singur instrument în care toate statele membre au încredere, care este deja în vigoare și poate produce rapid rezultate. Este transparent și a trecut proba timpului ca instrument pentru coeziune, convergență și investiții. Acesta este bugetul european. Bugetul european va reprezenta baza redresării.

Și, din acest motiv, următorul buget pe șapte ani trebuie să fie diferit de ceea ce ne-am imaginat, exact cum a spus Spinelli. Vom utiliza puterea întregului buget european pentru a mobiliza volumul uriaș de investiții de care avem nevoie pentru a ne reconstrui piața unică după epidemia cauzată de coronavirus.

Vom acționa anticipat, astfel încât să finanțăm aceste investiții în primii ani de redresare, care sunt cruciali. Deoarece criza de acum este diferită de oricare alta prin care am trecut. Criza lovește grav întreprinderi complet sănătoase deoarece viața publică este blocată. Acesta este motivul pentru care vom avea nevoie de soluții inovatoare și de o marjă mai mare în CFM, astfel încât să poată fi deblocate investiții masive. Acest lucru va relansa economiile noastre și va conduce redresarea noastră către o Europă mai rezilientă, mai verde și mai digitală.

Astfel, nu doar sprijinim, ci și remodelăm industriile și serviciile noastre pentru a răspunde unei noi realități. Aceasta va însemna investiții în tehnologiile și infrastructurile noastre digitale, precum și în inovare, cum ar fi imprimarea 3D, pentru a ne ajuta să devenim mai independenți și să valorificăm la maximum noile oportunități.

Acest lucru înseamnă, de asemenea, o concentrare maximă asupra strategiei noastre de creștere economică prin investiții în cadrul Pactului verde european. Pe măsură ce redresarea globală prinde viteză, încălzirea globală nu va încetini. Avantajul celui care face prima mutare va valora dublu și identificarea proiectelor potrivite în care să se investească va fi esențială. O economie mai modernă și mai circulară ne va face mai puțin dependenți și ne va spori reziliența.

Acesta este lecția pe care trebuie să o învățăm de pe urma acestei crize: investițiile în renovarea la scară largă, în sursele regenerabile de energie, transporturile nepoluante, producția alimentară durabilă și în refacerea naturii vor fi și mai importante decât înainte.

Aceste investiții nu sunt benefice doar pentru mediul nostru înconjurător – ci reduc și dependența prin scurtarea și diversificarea lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, trebuie să mai ținem cont și de alte aspecte. Criza este simetrică, însă redresarea nu va fi simetrică. Virusul nu a fost singurul șoc care să ne fi afectat grav: și șocul economic va fi resimțit cu violență. Unele regiuni se vor redresa, dar pentru altele va fi mai dificil. Prin urmare, coeziunea și convergența vor fi mai importante ca niciodată. Piața unică și politica de coeziune sunt cele două fețe ale aceleiași monede. Trebuie să asigurăm prosperitatea în întreaga UE.

Doamnelor și domnilor deputați,

Aceasta este Europa care cred că poate ieși din această criză. O Europă care face tot posibilul pentru a proteja viețile și mijloacele de subzistență. O Europă care este deschisă către lume, dar care poate avea grijă de ea însăși. O Europă care este mai rezilientă, mai verde și mai digitală și care investește în viitorul nostru împreună. Aceasta este calea spre redresare.

Va fi o cale lungă și întreaga lume va căuta să-și găsească drumul. Această criză ne va redefini probabil politica, geopolitica și va redefini, probabil, globalizarea însăși. În această nouă lume, Europa va trebui să rămână unită la bine și la rău. Privind în jur la Uniunea noastră – și văzând toată umanitatea și sinceritatea – știu că putem și știu că vom fructifica acest potențial.

Doamnelor și domnilor deputați,

Se spune că un suflet puternic strălucește mai tare după fiecare furtună. Dacă rămânem cu toții uniți astăzi pentru Europa – cu curaj, încredere și solidaritate – știu că mâine sufletul Europei va străluci mai tare ca oricând.

Trăiască Europa!

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

34 comentarii

 1. “Ce” gargara “ieftină”

  • O sug pe un chec. Va rog sa ma ajutați!

  • In sfarsit un acces de sinceritate.

  • pesedistul care a furat nickname-ul lui Bad@ o s… pe un chec. E clar ca pesedistii sufera de cand nu mai primesc spagile direct la casieria partidului asa ca fura doar ce mai prind si ei si va roaga sa-l ajutati trimitand la sediul PSD cat mai multe checuri, ca sunt mai multi, nu numai unul

  • pesedistul care a furat nickname-ul lui Bad@ o s… pe un chec. E clar ca pesedistii sufera de cand nu mai primesc spagile direct la casieria partidului asa ca fura doar ce mai prind si ei si va roaga sa-l ajutati trimitand la sediul PSD cat mai multe checuri, ca sunt mai multi, nu doari unul

  • Penelistul care a furat nickname-ul lui Bad@ o s… pe un chec. E clar ca penelistii sufera de cand nu mai primesc spagile direct la casieria partidului asa ca fura doar ce mai prind si ei si va roaga sa-l ajutati trimitand la sediul PNL cat mai multe checuri, ca sunt mai multi, nu numai unul și postează ca prostii de mai multe ori din disperare

 2. Bravo, bun discurs. A fost nevoie de un electrochoc, de o revolta a 10 tari membre UE, pentru a repune pe sine, ceea ce ne’a unit si ne uneste: intr-ajutorarea. Impreuna, vom avansa. Uniti, nu dezbinati.
  Este ceea ce scriu incontinuu. Aici, pe situl Dv si la mine acasa. Financiarii si marile corporatii, au redus tesutul industrial european. Aviditatea lor, invelite intr’un pachet cadeau numit „mondializare”, ne-a facut sa fim dependenti de altii. Noi, aici in Uniunea Europeana, unde avec tot ceea ce ne este necesar.
  Vom relocaliza fabricarea, vom retehnologiza, vom reindustrializa. Atat in Vest, cat si in Est. Ceea ce ofera de lucru, sunt intreprinderile/societatile foarte mici, mici si medii. Ele sunt plamanul industrial al Europei.
  Bravo Madame, mai bine mai tarziu decat niciodata. Suflecam manecile, pentru ca avem de lucrat.

  • “Trolul” comunistoid “scrie la el acasă” pe pereții din baie. Visează “reconstrucție și retehnologizare” de la o contopista corupta numita de “interese germane” la conducerea ue. Ca așa a învățat el “ Financiarii si marile corporatii, au redus tesutul industrial european“. Ca așa ii “învață” la școala mafiei PRO-PSD.

  • 🙂 Socialist, draga Dle, socialial-democrat. Pe peretii din baie, daca este sa scriu ceva, voi scrie „Liberté, Égalité, Fraternité”, cu mare placere.
   Cat despre comunisti francezi, ministrul transporturilor, cel care a privatizat Air France, salvand compania de la faliment, a fons JC Gayssot, ministru comunist, in guvernul socialist al lui L Jospin, sub presedentia lui J CHirac (liberal)

   Insa, mai puteti incerca. Face bine putin exercitiu, nu’i asa?

  • Ca sa vezi, mafia PSD a atins toata Europa. In curand mafia asta va topi si calota polara. Dar nu-i bai, cat timp Bad are chec… 😂

  • @ Bad@ Hunter
   Nu este Europa cea care topeste calota polara. Principalii „contribuitori” sunt deja cunoscuti.

 3. Ce sa zică altceva Ursula acum, după ce Italia a amenințat cu ieșirea din Euro Zone și a început tipărirea lirelor italiene?!

  • De unde aveti informatia cu tiparirea lirelor? Va rog sa nu dezinformati cititorii prin asemenea fake-news uri.

  • De la sursa, de la reprezentantul diasporei romanilor din Italia.

  • Lollll:)))) cum bre ? Adica baga lire din nou??? Da mai tii minte cat era o lira italiana?? Auzi ??? Da le dă la sul salariu’?

  • Da la italieni le a spus cineva că bagă lire ? :))))

  • Bine ca nu bagă ruble . 🙂

 4. Ne-am cam saturat de sloganuri, VREM FAPTE!Si Papalitatea trimitea scrisori de incurajare lui Stefan cel Mare pentru a apara crestinatatea si cam atât!

  • Urgenta nr1, este sustinerea persoanelor fara resurse (somaj tehnic, etc) Inca din 2 aprilie, UE a creat si pus la dispozitia tarilor membre dispozitivul SURE (Europe supported short time work) Dispozitiv pe care l’a abondat cu 100 de miliarde de euro, bani imprumutati de pe piata lichiditatilor.
   Cereti guvernului Romaniei sa acceseze rapid, fondurile puse la dispozitie.

   Intai tratam ceea ce este urgent (sanatatea si reveniturile pe perioada crizei sanitare) Apoi, vom incepe relocalizarile din Asia si dezvoltarea intregii Uniuni.

  • Pe hartie si fondurile europene sunt ultrageneroase doar ca nu apuci sa le iei decat daca ai deja bani multi sau daca faci agricultura in poerdere :)) Asa si cu marele fond pe care il prezinti aici…pe hartie e o realizare mareata, in fapte fondul e gol si banii ii primesti dupa ce ai murit deja…

  • @ion din balon
   De unde aveti acest scepticism? Chiar nu inteleg 🙁 Fondurile sunt accesibile su sunt deja accesate de 12 zile, deja. Trebuie doar… facuta o cerere oficiala din parte guvernului fiecarei tari in dificultate.
   Nu imi vine sa cred ca in Romania, nimeni nu este la curent.

 5. Un discurs de nota 10!

 6. Vorbe vorbe vorbe. Peste tot aceasi politruci cu ne cerem scuze si o sa facem o sa dregem o sa rupem norii in paispe…

 7. Din păcate poate prea tarziu. Lipsa aceasta de solidaritate in fata unei crize va afecta și mai mult coeziunea europeană. In fata momentelor grele se vede adevărata „față” a țărilor.

 8. Prea putin, prea tarziu. Isi cere scuze dupa ce s-a terminat, aici s-a vazut adevarata fata a UE, italienii au vazut-o cel mai bine, o alianta pe interese economice, si cam atat, stiti cum e vorba aia: prietenul LA NEVOIE se cunoaste.

  De asta ma amuz cand vad pe unii romani care cred in caracterul umanitar al uniunii, cum vin ei si ne salveaza saracii de PSD, astea sunt povesti fratilor, UE e buna cu noi si va fi cat avem ceva de oferit, dar nu democratie si valori europene, ci forta de munca ieftina si o piata buna de desfacere pentru produsele si serviciile lor (aici includem si bancile din UE care controleaza piata bancara din RO).

  Nu contest ca n-avem avantaje in UE, dar e o relatie de simbioza, nu de ocrotire, odata ce ramanem fara ceva de oferit, fiecare va fi pentru el, aici discutia e mai larga.

  In rest numai de bine, sa speram ca nu se va tine un referendum in Italia in 1-2 ani, ca o sa fie 90% care vor vrea iesirea din UE. Dupa Brexit aici a fost sansa lor sa dovedeasca puterea uniunii, sa iasa din situatia de cacao in care i-au bagat englezii rasisti si xenofobi, care au iesit din UE exact cand trebuiau sa scoata restrictiile pentru sclavii din Est. Au dat cu bata in balta dn nou, apar acum dupa ce s-a terminat criza in Italia sa isi ceara scuze ca au dormit 3 luni, cine va mai crede fratilor?

  • @george
   Fraza „prietenul la nevoie se cunoaste” a fost rostogolita la maxim de propaganda comunista in ultima vreme, iar tu ai scris-o cu majuscule.
   Partea cu 90% din Italia vor iesirea din UE e manipulare grosolana. Nu stiu cine iti imaginezi ca o sa creada asemenea aberatie.

 9. In mod normal si firesc ar fi trebuit ca aceasta Comisie sa fie deja istorie. Gargara asta nu mai impresioneaza pe nimeni. Faptul ca duduia asta administreaza un buget urias nu-i da dreptul sa mai continue cu utopiile ei si aberatiile ei despre Pacturi Verzi sau cai verzi pe pereti. O reformare a UE din temelii trebuie facuta urgent. Un Plan Marshall pentru schimbarea si reconstructia Comisiei Europene si tuturor institutiilor europene.

 10. Jalnic… urlau Italienii, amenintand cu iesirea din UE, iar madama asta vine abia ACUM si isi cere scuze, ba mai mult anuntand un Plan Marshall…
  Pana vine ea cu Planul Marshall, Milioane de europeni(italieni!) au ajuns someri si muritori de foame…rusine!!

  Citeam acum povestea cutremuratoare a unei romance din Italia, ramasa fara loc de munca, gasiti pe site-ul Antena 3:
  „O româncă trăieste de mai bine de 30 de zile într-o gară din Italia, după ce a rămas fără locul de muncă din cauza pandemiei de coronavirus. Înainte să ajungă pe străzi, femeia a lucrat ca și îngrijitoare pentru bătrâni.
  Cazul româncei a fost făcut public de jurnaliștii de la Corriere dell’ Umbria, după ce aceștia au aflat că românca stă de 1 lună în gara din localitatea Città di Castello, provincia Perugia.
  Lăsată fără un loc de muncă și fără o locuință din cauza pandemiei de coronavirus, românca a ajuns în gara din Città di Castello, iar nicio persoană nu i-a venit în ajutor.
  Potrivit jurnaliștilor italieni, angajații gării au încercat să o dea afară din sala de așteptări, însă de fiecare dată femeia le-a răspuns că nu are unde să se ducă.
  Românca stă permanent lângă bagajele sale, întinsă pe scaunele din gară.
  Directorul gării a cerut ajutorul asistenților sociali, dar și primarului localității, însă nimeni nu a găsit o soluție pentru românca lăsată fără casă și loc de muncă.”

 11. Țara arde, scroafa e moarta in coteț și baba “green New deal”. Cine o mai ia in seama pe slujitoarea asta a merkelesei?

 12. Uraa! Uraaa!!
  Traiasca UE! Traiasca lupta pentru pace!
  Tot inainte spre un viitor luminos!

  P.S. Apropo, in Germania de ce nu culeg sparanghel imigrantii adusi de Merkel?

  • „Apropo, in Germania de ce nu culeg sparanghel imigrantii adusi de Merkel?”
   Imigratii aia culeg doar beneficiile sistemului social german, iar germanii isi culeg doar matele de pe jos dupa ce au fost calcati de camioane.
   Asta e adevarul nespus de massmedia!

 13. @lime.in1995 martie 1DM-era la curs 1035 lire it.,dolarul–1650 su e giu.aveam salariul in jurde 1.700000-1.900.000lire capisci-salutiamo.

 14. Daca si in contextul crizei economice, ce se preconizeaza mai dura ca cea din 2008, duduia asta ii da inainte cu Green Deal UE nu mai are mult de trait.
  Cam cat bullshit ecologist o sa inghita zecile de milioane de europeni care au ramas sau urmeaza sa ramana fara un venit?