G4Media.ro

VIDEO Un ziarist turc a protestat în Piața Constituției pentru a atrage…

VIDEO Un ziarist turc a protestat în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politic din Turcia

Ziaristul turc, Necdet Celik, a protestat duminică în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia, se arată într-un comunicat dat publicității de redacția Zaman România.

Pe un scaun alb, de plastic, ziaristul turc a stat în poziția în care a fost găsit mort în celula sa Mustafa Kabakçıoğlu, fost comisar de poliție, ținut în izolare, în așteptarea testului COVID-19.

Gestul a fost un semn de revoltă împotriva încălcărilor drepturilor omului în penitenciarele turcești și un apel la solidaritate pentru eliberarea miilor de deținuți politici din Turcia.

Ziaristul Necdet Celik a povestit pe scurt parcursul vieții ofițerului turc, după puciul eșuat din 15 iulie 2016.

 • “Eu sunt Mustafa Kabakçıoğlu. Am fost comisar de poliție în Turcia. Acum 4 ani am fost arestat şi închis într-un penitenciar din Turcia. Eu sunt bolnav de astm. Pe 20 august 2020, am început să tușesc. Prin urmare, m-au pus într-o cameră de izolare, ca să aștept rezultatul testului pentru COVID-19. Timp de nouă zile am stat singur în această cameră, deși starea mea de sănătate s-a înrăutățit. Am făcut cereri, am cerut ajutor. Dar nimeni nu m-a ascultat. Pe 29 august, spre dimineață, am fost găsit mort pe un scaun de plastic. Am lăsat în urmă mai mulți deținuți bolnavi, mii de deținuți politici, femei, profesori, copii însoțiți de mame după gratii. Vă implor pe toți să faceți ceva pentru eliberarea lor. Vă mulțumesc.’’

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești. Peste 70 de persoane au murit în spatele gratii în ultimii patru ani, potrivit presei turce, dar autoritățile nu au furnizat datele oficiale despre acest fapt.
Aproximativ 650.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 se află după gratii.

De asemenea, peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.

Mai multe detalii despre cazul lui Kabakcioglu găsiți aici

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Iata ceva serios. Bravo acestui om. Daca Romania se respecta ca tara si ca membra a Occidentului, atunci se va ocupa de problema pusa de acest om. In loc sa devina o tara Occidentala civilizata, asa cum incepuse pe vremea lui Ataturk, Turcia devine ceva extraordinar de periculos in apropierea Romaniei si in cardasie cu Mafia Rusa si retrograzii de ev mediu din tarile in care islamul are rang de religie de stat.

  Turcia este o inchisoare in care exista enorm de multa suferinta.

 2. sper din suflet sa pleaca dictatorul erdogan si Turcia sa devine o tara civilizata,democrata.Incidentul cu comisar de poliție nu mai sa intampla inca o data.

 3. Politic, POLITIC, deținuții sunt deținuți POLITIC, mama ei de limbă română!

 4. Face si omul ce poate, unde poate. Respect!
  E bine ca e mediatizat efortul lui. Dar stiu ca statul roman ignora cu nesimtire situatii foarte grave ale unor romani aflati in strainatate, cum e profesorul clujean Marius Balo, batjocorit de 4-5 ani de chinezi intr-un lagar de munca fortata.
  Deci sunt foarte sceptic in privinta unei reactii ale autoritatilor romane.

 5. Bravo lui! O sa se găsească cu siguranță vreun prost care sa zica „vai, nu poartă masca”! Ca nu cumva sa îmbolnăvească pasajul din Constituției!

 6. Erdogan e un dictator corupt iar in Europa in afara de Franta (care-i spune tacanitului pe nume) toti tac malc !
  Regimul dictatorial din Turcia e sustinut si de nenorociti in pozitii importante cum a fost escroaca de Firea care aranja licitatiile pentru firme corupte turcesti.
  Respect pentru curajul protestatarului si pentru judecatorii romani care nu au acceptat extradarea cetatenilor turci vanati de dictatura lui Erdogan.

 7. Ca orice musulman care se respectă ziaristul turc Necdet Celik nu bea alcool; da’ cînd l-o apuca și pe el setea, să-l ferească Allah de Noviciok!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.