G4Media.ro

VIDEO Un iranian de 27 de ani, împușcat mortal pentru că a…

VIDEO Un iranian de 27 de ani, împușcat mortal pentru că a sărbătorit eliminarea echipei naționale de la Cupa Mondială / Iranienii au cântat și au dansat pe străzi, după meciul pierdut în fața SUA

Un bărbat iranian a fost împușcat mortal de forțele de securitate după ce echipa națională a Iranului a pierdut în fața SUA și a părăsit Cupa Mondială, în timp ce demonstrații antiguvernamentale au avut loc în interiorul și în afara stadionului din Qatar și în Iran, transmite The Guardian.

Mehran Samak, în vârstă de 27 de ani, a fost împușcat mortal după ce a claxonat din mașina sa în Bandar Anzali, un oraș de pe coasta Mării Caspice, la nord-vest de Teheran, potrivit activiștilor pentru drepturile omului.

Samak „a fost vizat direct și împușcat în cap de forțele de securitate … după înfrângerea echipei naționale împotriva Americii”, a declarat grupul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo.

Competiția dintre cele două țări care au rupt legăturile diplomatice în urmă cu peste 40 de ani a avut loc pe fondul unei represiuni violente în Iran, după protestele declanșate de moartea în detenție a lui Mahsa Amini, o femeie kurdă de 22 de ani, în septembrie.

Forțele de securitate iraniene au ucis cel puțin 448 de persoane în reprimarea protestelor, inclusiv 60 de copii cu vârsta sub 18 ani și 29 de femei, potrivit IHR.

Mijlocașul internațional iranian Saeid Ezatolahi, care a jucat în meciul din SUA și este din Bandar Anzali, a dezvăluit că îl cunoștea pe Samak și a postat o fotografie cu ei împreună într-o echipă de fotbal de tineret.

„După pierderea amară de aseară, vestea dispariției tale mi-a ars inima”, a declarat Ezatolahi pe Instagram, descriindu-l pe Samak ca fiind un „coechipier din copilărie”.

El nu a comentat circumstanțele morții prietenului său, dar a precizat: „Într-o zi, măștile vor cădea, adevărul va fi adus la lumină”.

Acesta a adăugat: „Nu este ceea ce merită tinerii noștri. Asta nu este ceea ce merită națiunea noastră”.

Mulți iranieni au refuzat să susțină echipa națională, iar după meciul de marți seară, imaginile de pe rețelele de socializare au arătat mulțimi de oameni aplaudând și aprinzând focuri de artificii.

Centrul pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI), cu sediul la New York, a raportat, de asemenea, că Samak a fost ucis de forțele de securitate în timp ce sărbătorea. CHRI a publicat miercuri o înregistrare video de la înmormântarea lui Samak la Teheran, în care se auzea cum participanții strigau „moarte dictatorului”. Cântecul, care îl vizează pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, este unul dintre principalele sloganuri ale protestelor.

Marți seara târziu, jurnalista iranianî în exil Masih Alinejad a postat pe Twitter înregistrări video de la proteste, scriind: „Iranul este o țară în care oamenii sunt foarte pasionați de fotbal. Acum ies în stradă în orașul Sanandaj și sărbătoresc pierderea meciului echipei lor de fotbal în fața SUA”. Ea a postat, de asemenea, un videoclip cu focuri de artificii lansate în Saqqez, orașul natal al lui Mahsa Amini.

 


Iranienii au sărbătorit, de asemenea, în Marivan, care s-a numărat printre orașele din regiunile din vestul Iranului populate de kurzi, unde, la 21 noiembrie, forțele de securitate au intensificat o represiune care a ucis o duzină de persoane în 24 de ore, trăgând direct în protestatari și folosind arme grele, au declarat grupurile de apărare a drepturilor.

 


De asemenea, au avut loc proteste la Teheran și la Sanandaj, capitala Kurdistanului.

Sărbătorile au avut loc după ce fanii din fața stadionului din Doha au încercat să evidențieze protestele și represiunea guvernului iranian. „Toată lumea ar trebui să știe despre asta. Nu avem o voce în Iran”, a declarat pentru Reuters un iranian care locuiește în SUA, care și-a dat doar numele de Sam.

Vorbind prin telefon de la Teheran cu puțin timp înainte de startul meciului, Elham, în vârstă de 21 de ani, a declarat că își dorește ca SUA să câștige, deoarece victoria echipei naționale, cunoscută sub numele de Team Melli, ar fi un cadou pentru autoritățile iraniene. „Aceasta nu este echipa mea națională. Nu este echipa Melli, este echipa mullahilor”, a spus ea.

 


La începutul reprizei a doua, un grup de fani a ținut pentru scurt timp litere care scriau numele lui Mahsa Amini în aplauzele suporterilor iranieni din jurul lor. Personalul de securitate le-a luat pancartele, dar le-a permis să rămână pe locurile lor.

Sub presiunea de a susține public protestatarii de acasă, echipa iraniană a refuzat să cânte imnul național în primul meci împotriva Angliei, pe care l-a pierdut cu 6-2. Dar l-au cântat înainte de al doilea meci, o victorie cu 2-0 împotriva Țării Galilor, și din nou marți. Când Iranul a pierdut în fața Angliei, au existat sărbători și la Teheran.

În afara stadionului, după meci, jurnaliștii Reuters au văzut cum agenții de securitate au urmărit două persoane într-o serie de încăierări în perimetrul terenului. Trei gardieni au imobilizat la pământ un bărbat care purta un tricou pe care erau inscripționate cuvintele „femeie, viață, libertate”, sloganul central al mișcării de protest iraniene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. iran, rusia, china, coreea de nord…frati dă dictatura si crime impotriva propriului popor…🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  2. Cor.nută mare

  3. Cor.nută mare