G4Media.ro

VIDEO Tot mai mulți refugiați ucraineni ajung în București, dar tot mai…

Foto Ilona Andrei

VIDEO Tot mai mulți refugiați ucraineni ajung în București, dar tot mai puțini oameni donează pentru aceștia / Cosmina Simiean, coordonatoarea centrului de la Romexpo: Zilnic vin 1.000 – 1.200 de persoane. Avem probleme în a asigura un minim de mâncare și produse de igienă

Tot mai mulți refugiați ucraineni ajung în București fie în tranzit, fie pentru a trece iarna aici, însă pe măsură ce războiul se prelungește entuziasmul oamenilor în a-i sprijini pe aceștia scade. În ultima lună, la centrul de ajutorare de la Romexpo ajung zilnic 1.000 – 1.200 ucraineni, iar săptămâna trecută a fost atins un vârf de 1.800 de persoane într-o singură zi, dar donațiile pentru aceștia sunt tot mai puține.

La centrul de la Romexpo a fost împodobit, luni, bradul de Crăciun, împreună cu zeci de copii ucraineni sosiți aici pentru ajutor.

„Avem probleme în a asigura la centrul de donații un minim de mâncare și produse de igienă”, a spus Cosmina Simiean, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), coordonatoarea centrului de la Romexpo, într-un dialog cu G4Media/ENTR.

„Din păcate, în ultimele trei săptămâni, la nivelul Capitalei înregistrăm un flux mai mare decât de obicei de persoane refugiate din Ucraina. Acest lucru se datorează faptului că în Ucraina nu mai există electricitate, încălzire sau apă și foarte multe familii cu copii se îndreaptă către București, unde pot beneficia de cazare gratuită și apelează și la centrele de donații de pe raza Capitalei. Același flux mărit îl observăm și la Gara de Nord și cu persoanele care vin în mod organizat, fie în grupuri, fie cu autocarele, fie cu trenurile pe teritoriul Capitalei”, a declarat Cosmina Simiean.

Foto Ilona Andrei
Cosmina Simean, DGASMB, coordonatoare centru pentru refugiați. Foto: Ilona Andrei, G4Media

Ea a explicat că, în continuare, România și Bucureștiul reprezintă o rută de tranzit importantă pentru refugiații care vin din Ucraina pentru a-și continua călătoria către țări occidentale, „însă avem și foarte multe persoane care urmează să petreacă iarna aici”.

„La Romexpo, din păcate, în ultima lună de zile nu am scăzut sub 1.000 – 1.200 de persoane pe zi. Vârful a fost săptămâna trecută, cu 1.800 de persoane care au venit pentru a-și procura câte ceva de mâncare sau lucruri pentru bebeluși. 60% din aceste persoane din păcate provin din Constanța. Sunt foarte multe persoane cazate în Constanța, în apartamente de pe malul Mării Negre, însă nu există suficiente măsuri de sprijin la Constanța, astfel încât aceștia se suie dimineața în tren, vin la Gara de Nord, iau autobuzul și vin la Romexpo și se întorc seara la apartamentele lor”, a precizat Cosmina Simiean.

Însă donațiile sunt tot mai puține și aici:

„Din păcate, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, și entuziasmul public scade și măsurile de sprijin pentru faza de urgență sunt la un nivel destul de scăzut. Avem probleme în a asigura la centrul de donații un minim de mâncare și produse de igienă. Mai există câțiva donatori mari cu care sperăm să reușim să continuăm programul și în anul 2023.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

13 comentarii

 1. Pt. donatii incercati si la Cotroceni, la partide, ca atunci cand ies la televizor se lauda cum au ajutat ei Ucraina.

 2. in RO este ilegal n((az))ismu((l))
  hoholii banderisti sa mearga mai la vest- austria, germania
  * pentru cine a uitat de „bunii” nostri vecini n((az))isti:
  youtu.be/b6C40Q5D-NM

 3. Solidaritatea trece prin stomac și portofel…

  • Macar nu trece prin putregaiul dintre urechile lui Putin. Ca vedem rezultatul acolo, genocid, barbarie, terorism, totul justificat prin „superioritatea” culturii ruse.

 4. Incercati la magistrati, politicieni,popi,doctori,ca noi,ceilalti,cam facem foamea!!!

 5. Gata, speciile de daunatori haurolaci au iesit la clantzanit si facut spume; neam de rahat, de rahat veti ramane in veci.

 6. ukrainienii castiga atat de mult incat au venit si aici sa mai castige

 7. Biden si Zelensky sa le dea ajutoare asa cum cer arme. Romania a facut destul. Sa primeasca multi ucrainieni si Franta, Austria, Germania, Italia, Grecia, Olanda, Belgia, Elvetia, Suedia, Finlanda, cate un milion de oameni si atunci sa cariie cu Schengen. Vor doar arabi si negri?!!!!

  • majoritatea sunt in tranzit. Mai bine taci, nenorocitule, ce ai cu femeile si copiii ucraineni? cu ce ti-au gresit? Ai ridicat un pai pentru ei de comentezi?

 8. Sa se ducă mai la vest, în Austria mai bine sa vadă și ei cum e. Tot au fost imperiu odată….