G4Media.ro

VIDEO Svetlana Tihanovskaia lansează un apel la manifestaţii ‘paşnice’ în toată ţara…

VIDEO Svetlana Tihanovskaia lansează un apel la manifestaţii ‘paşnice’ în toată ţara în weekend/ Lidera opoziției din Belarus a cerut încetarea violențelor, în înregistrarea postată online din Vilnius, unde s-a refugiat

Candidata opoziţiei la prezidenţialele din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a lansat vineri un apel la organizarea unor manifestaţii ‘paşnice în masă’ în toată ţară în cursului weekendului pentru a denunţa represaliile violente împotriva protestelor ce au urmat scrutinului din 9 august, considerat fraudat de către susţinătorii săi, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

‘Îi invit pe toţi primarii să organizeze în zilele de 15 şi 16 august adunări paşnice în masă în fiecare oraş’ din Belarus, a spus ea într-o înregistrare video postată pe online din Vilnius, capitala Lituaniei vecine, unde s-a refugiat la începutul săptămânii din cauza presiunilor regimului, potrivit anturajului.

Tihanovskaia şi-a invitat susţinătorii să semneze o petiţie online pentru a cere o renumărare a voturilor şi o anchetă oficială cu privire la controversatul scrutin, conform Reuters.

În acest video, care a fost postat pe YouTube, ea solicită, de asemenea, încetarea violenţei care a marcat protestele din ultimele zile în Belarus.

Ea a denunţat un ‘val de represalii sângeroase’, calificând situaţia drept ‘critică’ şi a chemat ‘puterea să înceteze să mai facă asta şi să treacă la dialog’.

‘Belaruşii nu-şi mai doresc să trăiască niciodată sub (această) putere’, a insistat ea, salutând lanţurile umane, adesea compuse din femei îmbrăcate în alb, care s-au înmulţit începând de miercuri în toată ţara, precum şi numărul tot mai mare de fabrici care intră în grevă pentru a cere încetarea represiunii şi alegeri libere.

Preşedintele în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a fost reales duminica trecută cu aproape 80% din voturi – conform rezultatelor oficiale, dar opoziţia denunţă un scrutin marcat de fraude masive.

Tihanovskaia, fostă profesoară de engleză, a revendicat luni victoria în alegerile prezidenţiale din 9 august, deşi Comisia electorală i-a atribuit doar 10% din voturi, şi i-a cerut lui Aleksandr Lukaşenko să se retragă de la putere.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Regimul din Belarus are zilele numărate.