G4Media.ro

VIDEO Siberia în flăcări. Sute de incendii în cea mai rece regiune…

VIDEO Siberia în flăcări. Sute de incendii în cea mai rece regiune din lume

Parcul Natural Stâlpii Lenei, un sit al Patrimoniului Mondial, aflat în Siberia, renumit pentru peisajul unic și pentru flora și fauna curată este devastat de incendii. Incendiile de permafrost devastează Yakutia – sau Republica Sakha, cea mai mare și mai rece entitate a Federației Ruse, scrie The Siberian Times.

Sunt peste 300 de incendii separate, care acoperă acum 12.140 de kilometri pătrați, însă se încearcă stingerea incendiilor pe o suprafață mică, deoarece se consideră că doar aici așezările umane se află în pericol.

Rușii încearcă stingerea incendiile cu ploi artificiale

În zonele incendiate din Yakutia, avioane Antonov-26 provoacă ploi artificiale, folosind tehnologia dezvoltată în epoca sovietică, scrie The Siberian Times. Peste nori se împrăștie un cocktail chimic cu iodură de argint cu care se încearcă să se schimbe vremea. Sunt implicate în stingerea incendiilor de aici peste 2.700 de persoane.

Mulți localnici fac lobby pe lângă politicieni locali, dar și la personalități de show-biz de talie mondială pentru a atrage atenția asupra situației. O activistă locală, Roza Dyachkovskaya, chiar a luat legătura cu actorul Leonardă DiCaprio. ”Siberia moare. Toți locuitorii de aici vă cer ajutorul”, ia transmis ea actorului. DiCaprio i-a răspuns, promițând că va vorbi cu echipa sa pentru a vedea cum poate ajuta.

Record de căldură în nordul extrem

În ultimii ani, în Siberia au avut loc numeroase incendii de vegetație, iar experții dau vina pe verile neobișnuit de uscate și pe temperaturile caniculare. Rusia a înregistrat în ultimii ani mai multe recorduri de căldură, în iunie 2020, s-a raportat dincolo de cercul arctic 38 de grade Celsius. Această temperatură înregistrată la Verhoiansk este cea mai mare valoare înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice ruseşti în acea regiune.

Foto: siberiantimes.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu