G4Media.ro

VIDEO Puterea oamenilor în fața omului care are Puterea: Zeci de mii…

VIDEO Puterea oamenilor în fața omului care are Puterea: Zeci de mii de oameni protestează din nou în Belarus

Mulțimi uriașe de oameni au protestat, duminică, din nou, în Belarus, împotriva regimului Lukașenko. Manifestațiile durează de aproape o lună, din 9 august, atunci când rezultatul alegerilor prezidențiale l-au reconfirmat în funcție pe Aleksandr Lukașenko, cu 80% din sufragii.

 • ”Este minunat. Mulțimi uriașe în Minsk din nou. Sloganul marșului de astăzi: ′′Unul pentru toți și toți pentru unul”. Oamenii sunt organizați, disciplinați și cu totul pașnici. Ideea din spatele protestului de astăzi este să arătăm că oamenii sunt uniți în dorința lor de schimbări în timp ce autoritățile încearcă să împartă națiunea”, a notat pe Facebook Frank Viačorka, un jurnalist din Belarus.

Purtând culorile alb şi roşu ale opoziţiei, zeci de mii de oameni s-au îndreptat din diferite zone ale capitalei Minsk spre centru, unde a fost desfăşurat un puternic dispozitiv de securitate, cu blindate şi trupe ale armatei în jurul mai multor clădiri importante.

Zeci de manifestanţi au fost arestaţi din cauza demonstraţiei opoziţiei, care contestă realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor omului Viasna. Potrivit ONG-ului, 37 de persoane au fost arestate în cursul acestei manifestaţii.

Context

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut vineri ONU să trimită o misiune internaţională de monitorizare în ţara sa pentru a documenta brutalitatea flagrantă a poliţiei împotriva protestatarilor majoritar paşnici, relatează dpa, citată de Agerpres.ro.

 • „Noi, poporul belarus, avem nevoie de ajutorul Naţiunilor Unite pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi desconsiderării cinice a dreptului la demnitate umană în mijlocul Europei”, a spus Tihanosvkaia într-un discurs prin videoconferinţă adresat Consiliului de Securitate al ONU.

Svetlana Tihanosvskaia, în vârstă de 37 de ani, a candidat împotriva preşedintelui în funcţie de peste un sfert de secol, Aleksandr Lukaşenko. Ea a ieşit a doua în scrutinul prezidenţial, în care potrivit numărătorii oficiale Lukaşenko a obţinut peste 80% din sufragii.

În Belarus au avut loc proteste în fiecare zi după alegerile de la 9 august, despre care opozanţii şi manifestanţii susţin că au fost fraudate.

 • „Cerem Naţiunilor Unite să condamne utilizarea excesivă a forţei de către serviciile de securitate din Belarus împotriva protestatarilor”, a spus Tihanovskaia în discursul ei. Ea a solicitat sancţiuni individuale împotriva oficialilor din Belarus implicaţi în violenţe.
 • „Colaborarea cu regimul dlui Lukaşenko în acest moment înseamnă susţinere pentru violenţă şi încălcări flagrante ale drepturilor omului”, a afirmat ea.

Tihanovskaia, al cărei soţ, un activist politic, a fost arestat înainte de alegeri, a fugit în Lituania vecină la câteva zile după scrutinul de la 9 august în contextul reprimării violente a manifestaţiilor de către poliţie.

Ea a cerut autorităţilor să-l elibereze pe soţul ei, Serghei Tihanovski, şi pe alţii, pe care i-a numit prizonieri politici.

Reuniunea online specială a Consiliului de Securitate al ONU a fost organizată de statul baltic Estonia, care face parte în prezent din acest for.

Estonia a vrut să asigure un forum pentru „cei care sunt reduşi la tăcere”, a declarat într-un comunicat ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu.

„Presiunea publică poate contribui la reducerea violenţei şi a încălcărilor grave ale drepturilor omului”, a adăugat Reinsalu.

Cel puţin 7.000 de protestatari au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor din Belarus. Experţii în drepturile omului ai ONU susţin că au primit 450 de sesizări privind tortură şi abuz asupra protestatarilor în ultimele săptămâni.

Uniunea Europeană a denunţat alegerile drept „nici libere, nici corecte” şi a condamnat reprimarea de către poliţie a libertăţii de exprimare în fosta republică sovietică.

În discursul său către Consiliul de Securitate al ONU, Tihanovskaia l-a descris pe Lukaşenko drept un lider ilegitim, „care se agaţă cu disperare de putere şi refuză să-şi asculte propriul popor”.

Senatul a adoptat miercuri, în unanimitate, o Declaraţie referitoare la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Belarus, prin care Parlamentul României îşi manifestă solidaritatea cu poporul belarus, solicită oprirea violenţei împotriva protestelor paşnice şi consideră necesară „o reacţie mai articulată” din partea comunităţii internaţionale în eventualitatea în care situaţia nu va cunoaşte o ameliorare de urgenţă, relatează Agerpres.

 • „Parlamentul României îşi manifestă solidaritatea cu poporul belarus şi cu aspiraţiile acestuia spre libertate, democraţie şi stat de drept, împărtăşind punctele de vedere ale UE şi ale aliaţilor tradiţionali ai României cu privire la evoluţia îngrijorătoare din Republica Belarus. Condamnă folosirea violenţei împotriva protestelor paşnice din Republica Belarus şi solicită oprirea de urgenţă a acestora, exprimă îngrijorare şi dezaprobare faţă de situaţia creată ca urmare a suspiciunilor privind caracterul incorect al alegerilor din Republica Belarus. Solicită autorităţilor din Republica Belarus să respecte dreptul cetăţenilor de a participa la adunări publice, să se abţină de la folosirea ilegală sau excesivă a forţei, să îi elibereze pe cei reţinuţi pe nedrept şi să iniţieze în cel mai scurt timp un dialog politic autentic şi substanţial cu societatea civilă şi opoziţia în vederea detensionării situaţiei”, se stipulează în Declaraţia adoptată de Senat.

Prin documentul adoptat, Parlamentul solicită „o reacţie rapidă promptă, unită şi neechivocă din partea comunităţii internaţionale cu privire la dezescaladarea de urgenţă a situaţiei din Belarus şi pentru organizarea unor alegeri libere sub supraveghere internaţională al căror rezultat să nu fie pus sub semnul îndoielii”.

 • „Parlamentul consideră că, în eventualitatea în care situaţia nu va cunoaşte o ameliorare de urgenţă, o reacţie mai articulată din partea comunităţii internaţionale şi a organizaţiilor internaţionale este obligatorie şi nu suportă amânare. Solicităm Guvernului României şi preşedintelui României să continue să sprijine iniţiativele în vederea protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din Belarus. Consideră că orice încercare de imixtiune sau ameninţare cu implicare militară sau de altă natură în sprijinul actualului regim ilegitim de la Minsk contravine dreptului internaţional, prevederilor acordurilor internaţionale care protejează drepturile fundamentale ale omului şi relaţiile paşnice dintre ţări”, se mai arată în Declaraţia adoptată de Senat.

sursa foto: Agerpres, EPA/STRINGER

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. superb! bravo lor!

 2. Imensa mea stima si consideratie pentru acesti oameni adevarati . Trebuie ajutati.

 3. Zeci de mii inseamna minoritate scandaloasa. Scindarea reprezinta singura solutie democratica de stingere a razboiului civil.

  • Întotdeauna la revoluții și proteste se prezintă în stradă doar o mică parte din cetățeni. Nu este niciun război civil acolo, toți sunt de aceeași parte a baricadei, în afară de Lukashenko. Știai asta, dar ești doar un troll putinist care se ocupă cu scindări în Ucraina, Rep. Moldova, Georgia, și cîte or mai fi fără să citim noi la știri.

  • ” Dictatorul” nu dăinuia atâta vreme fara aprobarea tacită a populației.

 4. Am vecini si buni prieteni belarusi. Ei au o gramada de rude si prieteni acolo si imi spun ca nimeni, dar absolut nimeni din cei pe care ii cunosc nu a votat cu Lukashenko! Jigodia asta face ce au facut rusii la noi in’45!

  • Eu am un prieten din copilarie, membru al Autoritatii Electorale Permanente Bieloruse. El mi-a povestit cum Lucasenco a falsificat alegerile in timp ce participa la o conferinta educationala in Insula Micul Sfant Iacob. Ii faceau localnicele masaj, baga in el pizza cu nemiluita, si dicta „sectia de la Scoala nr. 7, eu am zece miliarde de voturi, domana Guaido doar trei; sectia de la Liceul pentru Orbi si Prosti, eu am unspe miliarde de voturi, agentii SIE au citit pana aici etc”

  • Oamenii întregi la minte, care gândesc, deja sunt convinși că aceasta este realitatea. Vor învinge, vor avea susținere, Belarus este importantă pt. deplasarea trupelor NATO. Doamne- ajută să nu se lase cu morți!

  • Cum a ajutat Dumnezeu in fiecare caz prezentat din cartea asta : https://en.wikipedia.org/wiki/The_Better_Angels_of_Our_Nature

  • D ce numai acum , le-a placut jugul sau este altceva?

 5. Am si eu un mesaj pentru prostime, in Belarus nu exista COVID-19? Zeci de mii de persoane stau lipiti unul de altul in timp ce prostii poarta masca, este? Se pisa UE pe COVID-19, important este sa puna mana pe Belarus. mu1e UE!!!

 6. Cum vreti sa mai ia oamenirea in serios, pandemia de COVID-19 cand vad zeci de mii de oameni umar la umar si culmea, toata opinia publica incurajeaza ceea ce se intampla in Belarus, deci nu conteaza ca or sa se infecteze zeci de mii de oameni cu COVID-19, important este sa-l dea jos pe Lukashenko. Ce mizeria, asta inseamna DEMOCRATIA, sa CALCI PE CADAVRE pentru a-ti ATINGE SCOPUL.

  • O imagine clară a spălării creierelor oamenilor de către propaganda imperialistă, apolitică și transnațională ! (Im)probabil ca în Belarus să se fi eradicat coronavirusul ( ar fi meritul lui Lukașenko ). Acești oameni nebuni care ne conduc nu învață nimic din istorie, singura lor preocupare o reprezintă crearea condițiilor de a ne duce la un nou război împotriva rușilor.

 7. Saraci oameni chiar cred ca fac revolutie si ca odata schimbat regimul o sa curga nietea si laptele…de ce nu se uita in tarile estice care au intrat in ue..inclusiv Romania.unde am ajuns vai de noi…

  • Adică era mai bine pe vremea lui Ceașcă? Încearcă o mutare în Rusia, China, la alegere

  • Problema e ca aia care au initiat Revolutia au murit mitralierati si n-au mai apucat sa intre-n politica. 🙂

  • @Alex1, China nu primeste imigranti. Ai vrea tu sa traiesti acolo, sa nu te mai aci in fundul curtii si sa nu mai dai ortul popii in lagarul spaaranghelistilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.