G4Media.ro

VIDEO Protestele din Iran: Furie după un video în care o femeie…

captura twitter

VIDEO Protestele din Iran: Furie după un video în care o femeie este agresată sexual de poliție, în plină stradă

O înregistrare video în care forțele antirevoltă din Iran agresează sexual o protestatară în timp ce încearcă să o aresteze a provocat furie pe rețelele de socializare, transmite BBC.

Utilizatorii și-au exprimat indignarea, mulți cerând „dreptate” și demisia șefului poliției. Unii utilizatori pro-guvernamentali i-au condamnat, de asemenea, pe făptași.

 


În ciuda blocării unor instrumente de socializare, iranienii reușesc în continuare să împărtășească imagini puternice ale protestelor, în condițiile în care țara este zguduită de cele mai intense tulburări din ultimele decenii.

Protestele au izbucnit luna trecută, după moartea, în custodia poliției, a tinerei kurde Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani. Oficialii au declarat că aceasta a murit din cauza unei probleme de sănătate, dar familia ei spune că a murit după ce a fost bătută de poliția moravurilor.

Numeroase înregistrări video ale protestului au devenit virale atât în interiorul, cât și în afara Iranului. Această ultimă înregistrare video, care a avut loc miercuri în Piața Argentina din Teheran, arată un grup de ofițeri cu echipament și căști de protecție care înconjoară o femeie.

Unul dintre ei o apucă de gât și o conduce într-o mulțime de aproximativ două duzini de polițiști, dintre care mulți se află pe motociclete.

În timp ce femeia este forțată să se îndrepte spre una dintre motociclete, un alt ofițer se apropie de ea din spate și își pune mâna stângă pe fundul ei.

Femeia se ghemuiește apoi la pământ, în timp ce mai mulți ofițeri o înconjoară. O voce feminină din spatele camerei se aude spunând: „O trag de păr”.

Șoferii din vehiculele de lângă locul unde se întâmplă acest lucru încep să claxoneze, o formă de protest în situații similare observate în ultimele zile în întreaga țară.

Femeia, care pare să nu aibă hijab, sau eșarfă, este apoi văzută ridicându-se în picioare și fugind de la locul faptei.

În acest moment, aceeași voce din clip este auzită spunând: „Uitați-vă la el [ofițerul forțelor de securitate], râde”.

Înregistrarea a fost verificată de serviciul persan al BBC.

Biroul de relații publice al poliției din Teheran a declarat că incidentul este în curs de investigare, a relatat agenția de știri de stat Irna.

Comunicatul poliției nu oferă detalii despre ce s-a întâmplat, dar spune că „inamicii care folosesc războiul psihologic au încercat să provoace anxietate publică și să incite la violență”.

Faptul că incidentul a avut loc în public i-a determinat pe activiștii pentru drepturile omului să se întrebe ce ar putea face forțele de securitate în spatele ușilor închise.

Mulți iranieni au comentat pe rețelele de socializare că videoclipul de la Teheran i-a făcut să fie mai hotărâți să iasă în stradă pentru a protesta, o persoană afirmând că intenționează „să își pună furia și mânia în acțiune”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. natie de labe triste de barbosi care isi bat nevasta si isi freaca capra…

  2. Statul iranian se comportă ca statul rus.