G4Media.ro

VIDEO Proteste în Serbia împotriva gigantului minier Rio Tinto, care vrea să…

Sursa Foto: Captură Youtube

VIDEO Proteste în Serbia împotriva gigantului minier Rio Tinto, care vrea să exploateze zăcăminte de litiu / Metalul este indispensabil pentru fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice

Sute de manifestanţi ecologişti au blocat sâmbătă artere rutiere în mai multe oraşe din Serbia, inclusiv la Belgrad, pentru a protesta împotriva unui proiect al gigantului minier anglo-australian Rio Tinto, care vrea să exploateze zăcăminte de litiu în această ţară balcanică, relatează AFP, citată de Agerpres.

Zăcăminte importante de litiu, metal indispensabil pentru fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice, se găsesc în estul Serbiei, în împrejurimile oraşului Loznica, unde compania a început să cumpere terenuri, dar aşteaptă în continuare unda verde din partea statului pentru a deschide minele.

La Belgrad, manifestanţii au blocat timp de o oră principalul pod a capitalei, Gazela, şi o mare intersecţie după ciocniri cu forţele de ordine, care le-au permis în cele din urmă să rămână acolo.

‘Mă aflu aici pentru că nu vreau ca ei să vândă pământul strămoşilor mei. Serbia nu este de vânzare’, a declarat pentru AFP un manifestant, Milan Milosavljevic, un muzician în vârstă de 31 de ani.

Protestatarii au blocat arterele rutiere în mai multe oraşe din ţară, în principal la Novi Sad (nord), Kragujevac (centru), Sabac (nord-vest) şi Valjevo (est), potrivit televiziunii N1.

Organizaţii ecologiste, care denunţă proiectul Rio Tinto, au decis să manifesteze după adoptarea în această săptămână de către parlament a unor amendamente la legea referendumului şi la cea a exproprierii.

Militanţii afirmă că legislaţia a fost modificată în beneficiul investitorului, însă guvernul neagă.

Rio Tinto a descoperit în 2006 rezerve de litiu în regiunea Loznica.

Compania vrea să investească 2,4 miliarde de dolari în acest proiect, a declarat la sfârşitul lui octombrie Vesna Prodanovic, directoarea Rio Sava, filiala Rio Tinto în Serbia.

Conform unui plan financiar prezentat recent de companie, exploatarea litiului ar putea aduce Serbiei un profit anual ‘direct’ de 627 milioane de dolari şi genera în plus 885 milioane de dolari în sectoarele conexe.

‘Nimic nu se va întâmpla fără decizia poporului’, a afirmat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, dând asigurări că guvernul va analiza mai întâi proiectul înainte de a organiza un referendum.

Noua lege a referendumului nu mai prevede o participare necesară de 50% dintre alegători pentru validarea rezultatului.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Si ce limba foloseau acei demonstranți? Imi aduce aminte de demonstrațiile de la Vaslui impotriva exploatarii gazului din sisturi. Habar nu aveau pentru ce protestau, dar am vazut popi cu parul valvoi care erau impotriva.Nici ei nu intelegeau tehnica, dar urmau ordine. In mici localitati din Moldova, s-au tinut mitinguri organizate (fara doritori sa participe), s-au inchiriat fostele case de cultura pentru a aduna adepti. Cine a platit toate acestea? La fel si in Serbia. Exista tari , in special cele exportatoare de petrol si gaze, care nici nu vor sa auda de baterii, masini electrice, ecologie, folosirea soarelui si vantului pentru producere de electricitate, etc

  • Singurii beneficiari sunt rusii si chinezii. Atat in Romania, cat si in Serbia.
   Pentru ca rusii exploateaza hidrocarburi si chinezii exploateaza pamanturile rare.
   Restul e cancan.

 2. Sârbilor, tot săraci și prosti?

  #goExologismul!

 3. Gazprom likes this!

 4. manipulari politice, unii in strada, altii pe stadion primind aplauze

 5. Iar au lovit traducatorii G4! Loznica este în VESTUL Serbiei. Dar o minima verificare nu pare a face parte din etica pretinsilor jurnalisti!

 6. Acum, după vreo 25 de ani, poate înțeleg și useriștii care e treaba cu războiul pornit de Germania (cu asistența SUA) în mijlocul Europei: O țară premiu pentru ustașiștii care i-au ajutat în WW2, stațiuni ieftine pentru mujicii lor, litiu și pământuri rare din Serbia.

 7. Toate aparatele si masinile electrice folosesc acumulatori din Litiu.