G4Media.ro

VIDEO Program de salvare a rasei de vaci „mocănița” la Zoo Târgu…

Sursa foto: Captură video

VIDEO Program de salvare a rasei de vaci „mocănița” la Zoo Târgu Mureș / Un institut din Ungaria a colectat din Apuseni ultimele 17 exemplare, în 2014

La Zoo Târgu Mureș a venit pe lume o vițică din rasa autohtonă de bovine denumită „mocănița”, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.

Deocamdată exemplarul care a fătat numit ”Speranța” și puiul său sunt singurele exemplare, și fac parte dintr-un program de salvare a acestei rase montane de vaci, aflată pe cale de dispariție. Animalul este de talie mică, de culorile galben, brun și plumburiu, dar poate da o cantitate medie de 1.500 de litri de lapte, de calitate excepțională.

Inițiativa a aparținut directorului Grădinii Zoologice Târgu Mureș, Szanto Janos, care a explicat că în 2014 un institut din Ungaria a colectat din Apuseni ultimele 17 exemplare din rasa ”mocăniță”. Câteva exemplare au ajuns ulterior în Harghita, de unde a fost adus la Târgu Mureș exemplarul numit Speranța.

Szanto Janos a precizat că vițica s-a născut afară la minus 5 grade, e sănătoasă, demonstrând astfel capacitatea de rezistență a acestor bovine, aflate cu un secol în urmă în gospodăriile românești.

”Pe vremea socialismului au fost importate rase productive de vaci de lapte și carne, iar rasele precum ”Mocănița„ care erau de secole aici, au dispărut. Acum averm o femelă și vom mai primi încă odouă femele și un mascul. Femela are o vițică, a fătat afară la minus 5 grade, fără probleme, acestea sunt sunt rezistente. Au fost controlate genetic și noi vrem că constituim o bază care, și educativ, putem răspândi vestea că am reușit să salvăm această rasă”, a spus Szanto Jonos.

Zoo Târgu Mureș are ca obiectiv reintroducerea rasei în arealul românesc și își propune crearea unei nucleu de reproducție de circa 100 de exemplare, după care rasa va trebui omologată pe criterii moderne.

Pe lângă ”mocăniță”, la Zoo Târgu Mureș se pot vedea și rasele vechi Sura de stepă, Bruna de Maramureș, Bălțata Românească sau vaca de Dorna, astfel că Grădina Zoologică își propune să devină un ”muzeu viu” al acestor animale cu care oamenii au muncit și care le-au asigurat hrana timp de secole.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deci dl.Janos a primit ,,in dar,,de la conationalii sai un exemplar…si tot conationalul sau o sa omologheze din nou rasa de vaci…