G4Media.ro

VIDEO SPECIAL Omul de la volanul Ambulanței pentru Monumente, care salvează patrimoniul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

VIDEO SPECIAL Omul de la volanul Ambulanței pentru Monumente, care salvează patrimoniul României: „Oamenii redescoperă de fapt ceea ce era în ei”

O producție G4Media.ro – Inquam Photos / Filmare și montaj: Octav Ganea, Inquam Photos

 

S-a născut și a crescut într-un sat de sași. În adolescență a descoperit că îl atrag lucrurile vechi, cu o istorie ce recrea lumea necunoscută. A pornit prin sate cu bicicleta să colecționeze haine, icoane, lădițe… Salva din foc obiectele vechi pe care el le considera valoroase. Mai târziu a studiat arhitectura și, întors în sat, a decis să salveze nu doar obiectele ci și clădirile, monumentele care se ruinau în jurul său. Acest patrimoniu pentru Eugen Vaida era însăși viața lui.

Din 2016 încoace restaurează monumente: clădiri, biserici, mori, cule, poduri… A înființat Asociația Monumentul, apoi Ambulanța pentru Monumente, un proiect care s-a extins în aproape toată țara.
Conduce Fundația Regelui Charles în România și face educație pentru patrimoniu, pregătind studenți, meșteri, comunități. Reconectează oamenii cu rădăcinile lor pentru a recăpăta încrederea și a putea fi din nou mândri de cine sunt.

Dorința lui cea mai mare este să le insufle copiilor dragostea față de trecut și de valorile lui, pentru că „ei vor duce mai departe moștenirea aceasta valoroasă care ne dă o identitate și un sens”.

Vezi integral povestea lui Eugen Vaida în filmul realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Inquam Photos

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mai sunt si monumente care trebuiesc eutanasiate.