G4Media.ro

VIDEO Nou protest masiv, în ciuda amenințărilor că polițiștii vor folosi gloanţe…

VIDEO Nou protest masiv, în ciuda amenințărilor că polițiștii vor folosi gloanţe adevărate asupra manifestanţilor din Belarus/ Opoziția amenință cu grevă generală dacă Lukașenko nu pleacă de la putere până în 25 octombrie

Zeci de mii de oameni au defilat pe străzile din Belarus, duminică, într-un nou protest faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, în ciuda riscului ca poliţiştii să folosească gloanţe adevărate. Forţele de ordine au reţinut aproximativ 100 de manifestanţi, relatează AFP.

Această acţiune de protest este prima de amploare de după ultimatumul dat marţi de Svetlana Tihavonskaia lui Lukaşenko. Opozanta i-a cerut preşedintelui să plece de la putere până la 25 octombrie, ameninţând că altfel va lansa un apel la grevă generală.

Spre deosebire de manifestaţiile de săptămânile trecute, protestatarii au defilat duminică nu în centrul oraşului Minsk, ci pe o arteră din sudul capitalei Belarusului, unde se află mai multe uzine. Ei au scandat: “Grevă!”, precum şi sloganuri anti-Lukaşenko şi antipoliţie.

Preşedintele în vârstă de 66 de ani, aflat sub presiune de la alegerile controversate din 9 august, nu a arătat că are vreo intenţie să cedeze presiunilor protestatarilor. Dimpotrivă. Toate figurile marcante ale opoziţiei sunt fie în arest fie în exil. Duminica trecută, manifestaţia de la Minsk a fost reprimată cu ajutorul tunurilor cu apă şi a grenadelor asurzitoare. Sute de protestatari au fost arestaţi.

Luni, Ministerul de Interne a avertizat că poliţia nu va ezita să folosească gloanţe adevărate dacă va fi necesar.

Poliţiştii au mai folosit gloanţe adevărate în august, la primele manifestaţii la care s-a intervenit în forţă. Atunci, un manifestant a murit din cauza rănilor suferite.

sursa: News.ro, sursa foto: AGERPRES/EPA/TATYANA ZENKOVICH

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Greva generală âl distruge pe dictator
    Stimate Doamne din Belorusia; Aveti respectul meu și a milioane/ miliarde de omeni din toată lumea. Doar conducătorii țărilor pretins puternice sunt neputincioase

  2. „în ciuda riscului ca poliţiştii să folosească gloanţe adevărate“ – nimic despre riscul de infectare cu covid 19.
    Ceva nu prea se leagă. Protestul împotriva ultimului dictator al Europei te-o fi imunizand la covid?
    Din păcate aceste proteste sunt cam cum a fost marele protest antifsn din 28 ianuarie 1990. Lipsit de consecințe politice

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.