G4Media.ro

VIDEO Mihăilă: Există diferențe de până la 500 de decese COVID pe…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO Mihăilă: Există diferențe de până la 500 de decese COVID pe spital între raportările în cele două platforme utilizate. În anul 2020, spitalele au raportat 26.106 decese cu diagnostic principal sau secundar COVID / În buletinele GCS pentru anul 2020 sunt comunicate 15.767 de decese

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că sunt diferențe de până la 500 de decese COVID pe spital raportate între cele două platforme, iar cauzele sunt: organizarea raportării, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare.

Ioana Mihăilă a precizat că, în anul 2020, în platforma Ministerului Sănătății au fost raportate 26.106 decese – 227 cu diagnostic principal COVID și 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID. Dintre acestea, 6.181 au fost decese suspecte COVID.

Datele publicate în buletinul zilnic al Grupului de Comunicare Strategică sunt preluate din cealaltă platformă, Corona-forms. GCS a comunicat pentru anul 2020 un număr de 15.767 de decese COVID.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat concluziile raportului privind decesele COVID.

Principalele declarații:

În urmă cu câteva săptămâni a fost comunicată existența unei diferențe privind raportarea în bazele de date ale MS. În acest sens s-a constituit o comisie pentru identificarea regulilor de raportare privind decesele COVID, analiza procesului de raportate, identificarea corespondenței dintre bzaele de date și a potențialelor neconformități, corectarea lor.

Comisia apreciază că sursa oficială de raportare este certificatul de deces.

S-au constituit platformele Corona-forms și alerte MS.

Prin ordin al MS din 2020: ministerul sănătății utilizează Corona-forms, dezvoltată de STS. Utilizatorii sunt: MS, INSP, DSp județene și București, laboratoarele care fac testare și unitățile sanitare. Unitățile spitalicești au obligația raportătii deceselor către DSP.

Platforma Corona-forms a fost implementată în aprilie 2020 și include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP.

Alerte MS e o platformă cu date de tip agregat numeric și conțin și alte date: pacienți, echipamente.

Comunicările zilnice al GCS este reprezentantă de înregistrările din Corona-forms.

Toate informațiile privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona-forms.

Rezultatele analizei comisiei:

În anul 2020 – 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 284 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. și 3.920 decese din alte cauze la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

Pentru 2020 în platforma MS s-au raportat 26.106 decese – 227 cu diagnostic principal COVID și 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID. Referitor la la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 – deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID.

În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în Alerte MS 18.498 de decese.

Numărul de decese rezultat după menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces din raportările trimise de spitale este 18.670.

Comisia a analizat datele de la spitale și a detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare.

Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms.

Răspunsuri la întrebări:

Nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului. Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare.

Nu aș căuta neapărat vinovați.

În acest moment avem doar diferențe între datele care au fost raportate între diferitele platforme. Prin datele venite de la DSP vom vedea în care dintre județe putem ameliora procesul.

Orice încercare de a politiza evoluția pandemiei ar scădea încrederea populației în modul în care a fost gestionată pandemia.

Diferențe de raportare există de la începutul pandemiei și până în prezent.

Raportul va fi făcut public? Am prezentat datele agregate în acest raport.

Vom menține sistemele de raportare care s-au dovedit eficiente și cu cele mai puține erori.

Care este diferența dintre decesele raportate în Corona-forms și cele din alerte MS? Am prezentat datele în acest raport.

Consider necesară actualizarea periodică a datelor din Corona-forms cu cele furnizate de Institutul Național de Statistică.

Diferențele sunt mai mari în vârfurile pandemice.

Procedurile de raportare făcute la solicitarea comandantului acțiunii și reglementate prin ordin sunt cele valabile la nivel național. Voi întreba specialiștii de la INSP dacă acestea sunt concordante cu cele recomandate la nivel național.

Cred că solicitarea Parlamentului e bine-venită, e un act de transparență, dar e un act de responsabilitate a celor aleși să nu politizeze niciun aspect al pandemiei. Voi merge în Parlament.

În raport nu sunt prezentate aspecte care fac referire la rea credință.

Intenția noastră este de a crea proceduri simplificate, astfel încât riscul de confuzii și raportări inexacte să fie redus cât mai mult.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

37 comentarii

 1. Deci,pana acum a zis ca in 2020 am avut peste 16.600,asta inseamna mai mult cu 1100 conform worldometer

  • In mod normal nu comentam, dar m-a anuntat BiziDay ca e „groasa”.
   Urmeaza sa aflam de la Ministerul Finantelor ca nici raportarile facute de ANPC, RAR, ANSVA in legatura cu controalele si amenzile date in cuantum de MILIOANE de LEI NU sunt REALE?
   Tot timpul – mortii sunt de vina timp in care ei, pe incredere, ne administreaza BANII.
   Despre BANI cand ne va vorbi doamna Ministru al Sanatatii?
   Fraudele finanaciare din sistem intereseaza pe cineva sau doar pe procurori – daca au chef?

  • unde e transparenta ?!

   sa vedem tabelul !

   care dsp-uri ?

   care spitale ?

   cine le sunt managerii ?

   nu cumva sunt cei care erau mereu pe la TV ?

  • Acesta este unul din motivele pentru care Vlad Voiculescu a fost demis. El a inceput sa faca aceste verificari care au deranjat aripa USL din PNL. In acest moment PNL este jumatate roșu.

   https://youtu.be/ya-FsR0e6JE

 2. Hopaaaaa …. Se pare ca Vlad Voiculescu avea dreptate ….

 3. Domnilor Catu,Orban si Johanis l-ati executat pe Voiculescu identic după modelul cum a fost executata si lui Kovesi.Rusinica!Nu aud nicio scuza prin mass-media.

  • Vlad Voiculescu a fost dat afara nu pentru chestia cu decesele ci pentru treaba cu carantina bagata peste capul lui Citu, pentru ca el si madama Moldovan sa apara salvatorii natiei dupa doua saptamini.
   Adica a fost demis pe merit.

  • amicu – tu nu esti un fin psiholog ci pacientul.
   Catu e cel care are nevoie de consiliere si nu VV.

  • @ amicu – sa-ti dau un exemplu: pe Catu crezi ca-l intereseaza ordinele date de catre MT – acele RNTR-ui pentru functionarea RAR-ului?
   Contractele pe multi bani ale Ministerului Sanatatii – care stagnau pentru re-verificari – au fost cauza… dar ce stii tu?

 4. Cred că nu ați înțeles care e problema.

  Problema e că s-au raportat MAI PUȚINE cazuri și decese, nu mai multe.

  Pentru că asta era interesul politic. PNL trebuiră să arate că tine pandemia sub control, iar alegerile trebuiau organizate în 2020, era critic pentru PNL că să rămână la guvernare.

  Vrei realitatea? Vezi excesul de decese în 2020 fata de media ultimile 10 ani: 40.000 de decese în plus! Vezi cum stam in luna martie 2021: top trei de la război încoace că număr de decese pe luna. 30.000 de decese fara de 15.000 media.

  A, și încă ceva, creșterile de decese suplimentare se suprapun perfect peste valurile pandemiei. Sunt trecute la Alte boli respiratorii și la boli cardiovasculare. La cancer sau infecții sau boli digestive nu exista exces, cifrele sunt identice cu anii trecuți.

  Finalmente, in tarile care refuza se să mintă singure, gen UK: 97% din decesele suplimentare sunt datorate Covid19, așa arată statisticile la ei.

 5. Procentul decedatilor de covid in Romania este de 7% conform raportarilor zilnice. Daca mai adaugam diferentele ajungem probabil la 8-9%. In majoritatea tarilor din Europa procentul este de 1%.Asta este problema care ar trebui discutata insa presa nu are timp de asta pentru ca este ocupata jocurile politice

  • x% din numarul de teste, nicidecum din numarul de infectari. Daca avem real de 10 ori mai multi infectati, atunci acel procent e de 10 ori mai mic. Cat timp nu poti identifica toti infectatii si, probabil, nici macar majoritatea acestora (daca nu ai simptome nu te duci sa te testezi, decat in cazuri tintite) nu poti trage nicio concluzie obiectiva. Daca la nivel national au fost in realitate 4 milioane de persoane infectate nu ai cum sa stii. Cat timp majoritatea nu au simptome nu poti avea o imagine reala. Nu e ca la varsat de vant.

  • Ești printre putinii care judecă.

  • Asta arată competența+cinstea guvernarii unei colonii.Intrebarea care se pune e sunt mai proști sau mai corupți, că de numărat poate ii ar ști să numere😳🤔😁

 6. @silicon_v
  Totusi „comisia” nu a investigat daca celelalte 18.000 au fost pe bune, nu au luat la rand testele PCR si diagnosticurile, au luat de bune certificatele de deces si au verificat doar diferenta de raportare dintre Alerte si Corona-forms!

 7. Pe 31 mai apare raportul oficial al Institutului de Statistica pentru 2020 cu miscarea populatiei: nou nascuti, casatorii, divorturi, morti si cauzele.
  Pana acum cauza mortii era una singura: omul a murit de cancer, infarct, sinucidere, otravire etc.
  Tot oficial, omul care a murit de cancer si a avut si COVID a fost trecut la COVID. Chestia asta poate avea efecte grave: de exemplu, daca intr-o anumita zona foarte multi oameni mor de cancer, s-ar putea sa fie din cauza radioactivitatii de la halda de steril din apropiere, sau din cauza fabricii de costume de azbest din oras. Numai ca se pierde acest aspect in momentul in care cauza mortii e covid-ul.
  Prevad ca incepand din anul asta vom avea rubrici speciale, astfel incat sa nu se piarda informatia de genul celei de mai sus: cancer, cancer + COVID, infarct, infarct + COVID samd. E stupid, dar e in declaratia ministrei: „3500 decese din alte cauza la care s-a asociat și COVID” — deci ea i-a numarat pe astia 3500 la COVID.
  Astfel se ajunge la steagurile lu’ Pristanda: vrei sa afli numarul de morti de cancer, aduni coloana Cancer si coloana Cancer & COVID. Vrei sa-i afli pe cei morti de covid, aduni coloanele Cancer & COVID + Infarct & COVID + … + COVID. Deși omul moare o singură dată!
  Hai să vedem, dar e singura ieșire posibilă din situația în care s-au băgat.

 8. E invers situatia cu cifrele.
  Dar inca o mai cantati pe aia cu bonusul de Covid de la Soroș/UE/Gheiț?

 9. Fiti mai atenti va rog la editare: „Comunicările zilnice al GCS este reprezentantă de înregistrările din Corona-forms.”

 10. Pana acum au umflat cu pompa decesele, de acum încolo baga compresorul!!! Ce nu se face pt jocuri politice si economice! Pe aici o grama’ de comentaci tantalai!

 11. Scârbă, dizgrație și umilință. La asta e supus prea blândul popor. Și uneori politicieni care-și fac datoria.
  Am ieșit în stradă, am votat ca să ce? Să vedem un veleitar că-și dă aere susținut de o armată aflători în treabă în Parlamentul României sau al Europei? Să fie clar că și Stelian Ion e slab. Vom vedea cum iese din clinci Barna. Dar liota galbenă e geamănă cu cea roșie.

 12. Se inchide cercul trolilor,au inceput cu virusul nu exista,apoi exista dar nu moare nimeni,apoi mai mor unii dar de la suplimentarea cu oxigen,apoi se moare dar oricum vaccinul nu e bun si acum din lipsa de idei au revenit la nu moare nimeni,decesele sunt umflate ,desi dovezile demonstreaza exact contrariul. Troli limitati dpdv intelectual care mai castiga si ei cate 50 de bani pe comentariu.

  • Ma doare fix in p..a de ce credeti voi, eu am dus o bine in pandemie, dar sunt multi care au ajuns pe marginea prapastiei din cauza unora ca voi. Mai cantati le mult in struna si o sa vedeti voi ce va urma!!

  • @Cioby
   Vezi ca daca te doare unde ai zis, iti recomand un medic de dermato-venerice.
   Sa nu se fi extins sifilisu’ atat de tare, ca iti afecteaza si creieru’ .
   Si tare ma tem ca deja ti l-a afectat 🙂

 13. Discutie inutila si dăunătoare , facuta doar pt salvarea falsei onorabilitati a impostorului Vlad Voiculescu. Fanaticii lui cu asta au ramas:ca de-asta a fost demis. Desi n-are nicio legatura. Vv a scos discutia asta pt a dezinforma si a-si salva onoarea care lipseste!
  E absurd sa vorbim, in anul 2020, deocamdata, de o acuratete in ceea ce priveste cauza decesului la romani!In conditii normale era greu dar acum cand au transpirat si ei putin dim cauza supra-aglomerarii spitalelor! Medicii nu stiu sa te trateze corespunzator,ani in sir, si-ti dau medicamentatie aiurea dar sa stabileasca cu exactitate cauzele decesului! Caz concret:un unghi de-al meu a fost tratat de reumarism un an de zile pt ca nu mai putea merge corespunzator cand de fapt avea cancer pulmonar!
  Hai sa mutăm discutia pe ce ne asumăm concret, termene, directia,ce am facut pana acum, eliminarea spagii, transparenta cu adevarat. De ex nici acum MS nu a răspuns presei daca au raportat pana la acest moment catre DNA ceva cazuri de coruptie……daca tot zic ei ca lupta cu mafia!
  Nu, noi continuam discutia sterila. Capitolul forte al romanilor:discutii si iar discutii! Munca e grea!

  • Fanii securişti ai odraslei de securist Vlad Voiculescu uită 2 lucruri:

   1. Un impostor doar cu liceul terminat şi ZERO pregătire medicală nu este apt să conducă nici măcar un dispensar comunal.
   2. El a ascuns adevărul până când i-a convenit lui să îl folosească. Dacă rămânea ministru, ar fi minţit până în ultimul moment.

 14. „Ministrul Sănătăţii: În 2020 s-au înregistrat 227 de decese cu diagnostic principal COVID şi 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID”
  Say what?? 🤣😂🤣😂

 15. Ma doare fix in p..a de ce credeti voi, eu am dus o bine in pandemie, dar sunt multi care au ajuns pe marginea prapastiei din cauza unora ca voi. Mai cantati le mult in struna si o sa vedeti voi ce va urma!!

  • Merci ca m-ai anuntat in multiple comentarii. Stateam aseara in pat inainte sa adorm si chiar ma gandeam „oare cum a dus-o cioby in pandemie?” Gata, diseara dorm linistit.

 16. … o astfel de ştire ar fi un cataclism. MII DE MINCIUNI PENTRU A ASCUNDE INCOMPETENŢA ABSOLUTĂ. Dar Românistan nu este o ţară civilizată. Minciuna şi dispreţul faţă de lege şi cetăţean sunt trăsăturile unui stat eşuat.

  • Lasă că are grijă PNL să mai plătească vreo trompetă care să acopere și știrea asta așa cum au făcut cu împăduririle.

 17. @daniel

  Evident ca acea comisie nu putea sa faca decat strict o verificare pur contabiliceasca, ce e in baza aia de date, ce e in cealalta, ce e in registrul ala si nu e in ala. Realitatea bazata pe datele statistice e cam cum am scris eu mai sus, dar noi o sa ramanem cu raportarile oficiale.

  Daca s-ar apuca noul ministru de sanatate sa faca cine stie ce declaratii mai abrupte in directia asta, ar avea soarta lui Vlad Voiculescu in doar cateva saptamani – linsaj public si eliminare din guvern.

  Pana la urma, asta este situatia si nu se mai poate schimba. Cei care au murit, toti morti raman.

 18. toata minciuna asta da apa la moara sputnik aur sosoaca si spalatilor pe creier care ii asculta

  problema e ca sistemul de sanatate e asa de varza, ca pur si simplu le e frica sa prezinte adevarul.
  spitalele pline de nosocomiale, pline de pile cunostinte si relatii , pline de coruptir, pline de mangeri lipitori de afise si directori de pompe funebre, sunt de fapt niste condamnari la moarte ale pacientului care le da bani pentru salarii si pentru „investiitii”

  ca si in cazul PENSIILOR SPECIALE, noi cei multi practic platim ca sa fim omorati, sa nu fim scapati de infractori, sa nu se puna viata in pericol de chelnerite si tot felul de alte gaselnite politruce, pentru ca nu ORBAN trebuie sa dea posturi la prieteni

  • Corectare: între infecţiile nosocomiale şi infecţia cu pile-şpăgi-neamuri-relaţii-cumetrii nu este nici o diferenţă. Ambele sunt tot infecţii cu potenţial mortal.

 19. Daca era V. Voiculescu ministru, aveam sansa sa vedem si raportul, nu doar ce convine politicienilor sa spuna.

 20. Cateva aspecte merita retinute din conferinta de presa:
  1. Diferenta pe 2020 e de cel putin 25% subraportare in an electoral cu PNL la butoane.
  2. Din cominisia lu Citu nu au facut parte reprezentanti ai ministerului sanatatii.
  3. Ministerul sanatatii nu a primit acces la datele la care au avut acces cei din comisie.. ci au primit doar un raport cu date agregate (adica sume pe tot anul si explicatii: Din greseala)
  Eu ma intreb: De ce nu prezinta Citu aceste date din moment ce TOTI din comisie sunt in subordonarea sa: DSU, STS, INSP etc.
  Deci facts: Vlad Voiculescu si Andreea Moldovan au fost demisi la 3 zile dupa ce l-au instiintat pe premier ca au constituit o comisie pt investigarea acestui „fenomen”, comisie desfiintata ulterior si constituita o noua comisie FARA accesul ministrului (USR) al sanatatii. Concluziile le-ati primit azi cu rezumatul: nu stim cine e de vina.
  Poti fi PSDist sau PNList sau troll si sa scrii abureli pe net.. dar nu poti fi tampit sa nu recunosti, macar cand te duci singur la buda si nu te aude nimeni, ca PNL se poarta ca un grup infractional organizat.

 21. Sa vorbim putin despre transparenta:
  1. Daca raportul a fost redat integral raportul in conferinta de presa, ce o impiedica pe doamna ministru sa il faca public?
  2. Dupa ce tocmai a declarat ca raportul a fost redat integral, doamna ministru a citat noi informatii din raport raspunzand la intrebarile reporterilor (informatiile erau legate de motivele diferentei de raportare ale spitalelor). Atunci cum a fost redat integral?

  Inteleg ca este cel mai greu minister, ca increderea in institutie trebuie protejata si ca relatiile cu prim ministrul sunt fragile, dar in cele din urma datoria ministrului este fata de populatie. Meritam sa stim adevarul

 22. Realitatea e chiar mai urata. Excesul de mortalitate pentru Martie – Decembrie 2020 este de 39.000 decese. Si pentru primele 3 luni din 2021 inca 10.700 decese. Total: 49.600 decese exces de mortalitate doar intre 1 martie 2020 si 3 martie 2021.

  Intre timp, de la 31 martie 2021 pana in prezent au mai fost, pe baza datelor oficiale, cel mai probabil mai mici decat realitatea, inca 5.700 decese COVID. Nu avem excesul de decese pentru aceasta perioada recenta, peste vreo doua luni le publica INS-ul, dar hai sa presupunem ca excesul este egal tot cu 5.700, desi probabil este mai mare.

  Rezulta totalul real, pana in prezent, de cel putin 55.300 decese. Oficial sunt doar 29.200. Deci au ascuns pana acum cam jumatate dintre decesele COVID. Recordul de decese ascunse a fost in noiembrie si decembrie, cand au ascuns cam doua treimi din numarul real de decese COVID.