G4Media.ro

VIDEO Maia Sandu, discurs la ONU: „Prezența ilegală a trupelor militare ruse…

sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

VIDEO Maia Sandu, discurs la ONU: „Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri de la tribuna Adunării Generale a ONU că „prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea Republicii Moldova și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”, transmite Ziarul de Gardă.

Totodată, președinta Sandu a cerut „retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse” și distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, „care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”.

Șefa statului a vorbit și despre prețurile la energie în Republica Moldova, susținând că țara sa „este una dintre cele mai vulnerabile țări” în fața crizei energetice.

„În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută. În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice.

Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize.

Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a spus Maia Sandu.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Fiecare vrabie pe limba ei piere

 2. poate trebuia sa mentioneze ca meritul este al fosteri guvernari pdm care a reusit performanta sa obtina la UNGA votul a zeci de state pentru o rezolutie in care se cere retragerea trupelor ruse din moldova. fostul premier, pavel filip, de la pdm, a vorbit atunci de la tribuna UNGA.

  poate ca maia sandu ar trebui sa ridice problema rezolutiei si sa intrebe care mai e stadiul aplicarii acesteia?

 3. Zici ca-i printesa din Naboo cerind disperata, dar „mindra”, ajutor.
  Mai lipseste din scena generalul talimb Ja-Ja-Bins, zis Ciu-Ciu-Ca. Si el mindru, tot degeaba.

 4. Rezolvarea e simpla: sa le acorde independența, pt că oricum au cerut-o. Prin asta, vor rupe Transnistria de Moldova si o vor lăsa la îndemâna Ucrainei, care vor rezolva problema in câteva zile.
  Ce rost are să se tot plângă pe la unii si alții, care nu fac nimic pt asta? Să se umilească singură in continuare?
  În plus, Transnistria nu a fost niciodată a Moldovei, deci…

 5. Au 10000 de Facultăți, au cele mai mari funcții, au rang înalt dar nici măcar 1 singur nu a reușit să oprească un război, asta dovedește faptul că majoritatea nu au ce să caute prin funcții publice, ONU e degeaba, să mențină pacea, care dracu pace? Toți ar trebui să-și recunoască eșecul și să-și asume faptul că nu au fost în stare să oprească prostia aia de război, alături de aceștia ar trebui și oamenii să-și asume că și din vina lor se întâmplă așa ceva, vorba aia conducătorul e ca stăpânul, cine se aseamănă se adună.