G4Media.ro

VIDEO Mai mulţi morţi în Kenya în urma ciocnirilor între protestatari şi…

sursa foto: captura video

VIDEO Mai mulţi morţi în Kenya în urma ciocnirilor între protestatari şi poliţie, care trage cu gloanţe reale la Nairobi / Manifestanţii au pătruns și în Parlament / Proteste în întreaga ţară împotriva creşterii taxelor printr-un proiect de lege a bugetului

Poliţia kenyană a tras marţi cu gloanţe reale în manifestanţii care se opun unui proiect guvernamental privind introducerea unor noi taxe, anunţă Amnesty International Kenya, care evocă ”numeroşi răniţi”, iar potrivit ONG-ului Comisia Kenyană a Drepturilor Omului (KHRC) o persoană a fost ucisă, relatează AFP.

”Poliţia a tras în patru manifestanţi, iar KHRC a fost martoră, omorându-l pe unul dintre ei. Condamnăm ferm acest omor al poliţiei. Asemenea fapte sunt inacceptabile şi constituie o gravă încălcare a drepturilor omului (…)”, denunţă pe X această organizaţie nongubvernamentală (ONG).

Jurnalişti AFP au văzut cel puţin trei corpuri fără viaţă în apropeirea Parlamentului.

AFP scrie că a constatat la faţa locului că manifestanţi au pătruns în incinta Parlamentului, la Nairobi, iar un incendiu a izbucnit la faţa locului.

”În pofida asigurărilor Guvernului Kenyei că dreptul de întrunire va fi respectat, observatori ai drepturilor omului semnalează o recurgere tot mai mare la gloanţe reale de către poliţia naţională în capitala Nairobi (…). Este urgent, acum, ca medicii să poată beneficia de o trecere sigură pentru a îngriji numroşi răniţi”, declară directorul executiv al Amnesty International în Kenya, Irungu Houghton.

Poliţia a încercat marţi să disperseze o adunare a mii de oameni în capitala kenyană – a treia zi la rând – ale unei mobilizări antiguvernamentale a tinerilor.

Manifestaţii aveau loc – fără nicio vopoziţie a poliţiei – în mai multe oraşe din  ţară, mai ales în fiefuri ale opoziţiei, la Mombasa (est), Kisumu (est), Eldoret (vest), un oraş important în Valea Rift, în regiunea din care este originar preşedintele William Ruto, Nyeri (sud-vest) şi Nakuru (centru), scrie presa locală.

La Centrul de Afaceri (CBD) din Nairobi, manifestanţi – majoritatea tineri veniţi cu steaguri kenyene, fluiere şi vuzuzele, scandau ”Noi suntem paşnici!” – s-au ciocnit cu un important dispozitiv al poliţiei, care le oprea accesul în Parlament, unde proiectul controversat al bugetului care a declanşat contestarea se află în prezent în dezbatere.

Poliţia, desfăşurată în număr mare, cu tunuri cu apă şi poliţişti călare, i-a ţinut inţial la distanţă cu gaze lacrimogene, iar apoi cu gloanţe de cauciuc, au constatat jurnalişti AFP.

”Nu este o crimă să te aduni în stradă. Eram aici (marţi) dimineaţa, am văzut forţe de poliţie neprofesioniste (…). Ele sunt pe cale să brutalizeze cetăţeni nevinovaţi, fără arme, şi care nu fac altceva decât să se exprime”, declara indignat Kennedy Sankara, în vârstă de 26 de ani, venit să manifesteze împotriva proiectului bugetului, pe care-l consideră ”draconic”.

Mişcarea ”Occupy Parliament” a fost lansată pe reţele de socializare imediat după prezentarea în Parlament, la 13 iulie, a unui proiect al bugetului aferent perioadei 2024-2025 care prevede introducerea un or noi taxe – inclusiv o TVA de 16% la pâine şi o taxă anuală de 2,5% impusă vehiculelor particularilor.

În pofida faptului că Guvernul a anunţat la 18 iunie faptul că-şi retrage cea mai mare parte a măsurilor prevăzute, mişcarea a mobilizat cu mult dincolo de ”generaţia Z” – tineri născuţi după 1997 -, transformându-se într-o contestare largă a politicii preşedintelui Ruto.

Şeful styatului kenyan s-a declarat duminică pregătit să dialogheze cu tinerii.

Moody Kimwele, în vârstă de 41 de ani, a venit împreună cu fiul său, în vârstă de 15 ani, la manifestaţii la Nairobi pentru a denunţa povara tot mai mare a taxelor de la începutul preşedinţiei lui Ruto, în septembrie 2022.

”Ce au făcut cu banii? Pot să dea socoteală pentru banii pe care i-au folosit în ultimul exerciţiu (bugetar)? Noi nu vedem nimic din ce-au colectat ei”, declară el.

”Nu ne e frică de nimic”, tună un şomer, Stephanie Wangari, în vârstă de 24 de ani.

”Ruto nu şi-a respectat niciodată promisiunile, inclusiv să furnizeze locuri de muncă tinerilor. Suntem obosiţi. Să plece!”, declară el.

Această mobilizare a fost marcată de moartea a două persoane, la Nairobi.

Alte câteva zeci de persoane au fost rănite de către poliţie, care a procedat la sute de arestări.

”În pofida arestărilor masive şi răniţilor, manifestaţiile au continuat să ia amploare, subliniind nemulţumirea generalizată a populaţiei”, sublinia luni, într-un comunicat Amnesty International Kenya, avertizând cu privire la riscul unei ”escaladări (care) ar putea antrena şi mai multe morţi”.

Amnesty şi ONG-ul Comisia Kenyană a Drepturilor Omului acuză autorităţile de răpirea unor manifestanţi.

Contactată de AFP cu privire la aceste acuzaţii, o purtătoare de cuvânt a poliţiei kenyene, Resila Onyango, nu a dat curs.

Proeictul bugetului urmează să fie adoptat de Parlament până la sfârţitul anului fiscal – la 30 iunie.

manifestanţii cer retragerea integrală a textului şi denunţă retractarea Guvernului, care a anunţat că retrage anumite măsuri fiscale, dar care intenţionează să le compenseze prin altele – şi anume o creştere cu 50% a taxelor carburanţilor.

Guvernul kenyan consideră că aceste taxe sunt necesare pentru a asigura o marjă de manevră Kenyei, puternic îndatorată.

Kenya, o ţară din Africa de Est cu aproximativ 52 de milioane de locuitori, este locomotiva economică a acestei regiuni.

Însă ea a înregistrat în mai o inflaţie de 5,1% în decurs de un an şi scumpire a produselor almentare şi carburanţilor de 6,2% şi, respectiv, 7,8%, potrivit Băncii centrale kenyene.

Știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. La anul și pe aici va fi un fel de Kenye!

    • Pana atunci peneleaua si pesedeaua isi vor numi si parlamentarii si poate reusesc sa numeasca si un pres-edinte. Poate pe nevasta-sa lu oha…