G4Media.ro

VIDEO Ultimele restricții din România din cauza coronavirusului: se închid universitățile, se…

VIDEO Ultimele restricții din România din cauza coronavirusului: se închid universitățile, se suspendă activitățile cu peste 100 de persoane în instituții culturale, sportive, religioase / Ce înseamnă scenariul 2 de răspândire a bolii / Nelu Tătaru: Ne pregătim de un nou aflux de români din străinătate

Șeful DSU, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru au prezentat ultimele restricții impuse și măsuri luate pentru limitarea răspândirii coronavirusului în România, între care interzicerea exportului de medicamente și materiale sanitare pentru șase luni, închiderea universităților, restricționarea activităților culturale, artistice, sportive, religioase în spațiu închis cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie.

Autoritățile se așteaptă la un nou aflux de români din străinătate, din noi zone în care s-a extins răspândirea virusului.

Nelu Tătaru și Raed Arafat au explicat ce înseamnă scenariul 2 al răspândirii coronavirusului, în care este acum România, și ce pregătiri se fac pentru scenariile 3 și 4.

Raed Arafat:

 1. suspendarea temporară pentru șase luni a distribuției medicamentele și dispozitivelor medicale, materiale sanitare esențiale în prevenția tratării infecției cu Covid-19 în fara României
 2. recomandarea decalării a firmelor private cu peste 99 de angajați a program de lucru pentru cei care folosesc transportul în comun, până la 31 martie. trei intervale orare sunt recomandat: ora 8, 9, 10 de începere a programului.
 3. Pentru instituțiile publice decalarea programului este obligatorie.
 4. restricționarea activităților culturale, artistice, sportive, religioase în spațiu închis cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie. dacă sunt activități care se pot desfășura în aer liber, ca la biserică, acest lucru se poate face
 5. sistarea activității cu public pentru muzee, până la 31 martie
 6. recomandarea suspendarea activității didactice din învățământul superior până la 31 martie. Aici se pune problema căminelor studențești
 7. La nevoie, structurile de Poliție și Jandarmerie asigură măsurile necesare, precum fluidizarea circulației auto legată de gestionarea coronavirus (ați văzut deja situația de la granițe)

A fost constituită o celulă de criză la MAI cu privire la situația de la frontiere. A fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale, s-au evaluat epidemiologic toți românii veniți în țară. S-au organizat convoaie de maximum 10 autoturisme către județele de domiciliu care au fost preluate de prefecturi.

752 de cazuri sunt în carantină în acest moment

Poliția de Frontieră urmărește toate cursele cu escală, nu pot fi ascunse punctele de plecare – și pe cale rutieră și aviatică. Au fost tentative de a ne induce în eroare cu privire la zona de proveniență. Ei pun în risc părinții și bunicii.

Nelu Tătaru:

Avem 31 de persoane cu coronavirus

1200 de teste făcute până acum în cele 7 institute, la Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, București, Craiova. Vrem să adăugăm și Brașov

Nu ducem lipsă nici de kituri de testare, nici de profesioniști.

Mulțumesc colegilor noștri care fac o muncă titanică – testări, anchete epidemiologice.

Suntem în scenariul 2: prevenția, depistarea, pregătirea spitalelor pentru scenariile 3 și 4

Acum are loc videoconferință la Ministerul Sănătății cu DSP-uri pentru scenariul 3.

În scenariul 2 începe triajul în spitale.

Rugăm pacienții care merg în spitale să fie calmi și să respecte triajul pentru a evita răspândirea prin spitale a virusului.

În primele 2 scenarii ne axăm pe prevenție și depistarea contactelor. În București am suplimentat epidemiologii.

Am avut un aflux din Italia, ne pregătim pentru aflux al românilor din alte zone. Am decis extinderea zonelor roșii și galbene. Cei care se întorc din zonele roșii vor fi introduși în carantină, cei din zonele galbene – în izolare voluntară la domiciliu.

În scenariul 2 menținem prevenția ca punct principal înaintea schimbărilor majore din spitale. În scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din spitale pentru coronavirus. Se pregătesc spitalele – suport pentru a prelua cazurile de la spitalele de boli infecțioase care nu sunt coronavirus.

Avem 4.000 de paturi ATI.

Cazurile critice sunt cele care cedează pe insuficiență respiratorie.

La Ministerul Sănătății avem un centru de coordonare unde avem în timp real situația stocurilor de materiale din spitale și DSP (medicamente, echipamente de protecție etc).

Agenția Națională a Medicamentului ne-a informat că s-a reluat importul de medicamente din China și India, nu mai sunt probleme cu cele 13 medicamente.

Testele pentru coronavirus, există mai mulți producători și distribuitori. Spitalele pot accesa programul de boli transmisibile, testele sunt susținute financiar de Ministerul Sănătății.

În contextul creșterii numărului de cazuri va fi o muncă susținută.

Nu există nici o demisie a vreunui medic epidemiolog, e un fake news ce a circulat pe Facebook.

Scenariile 3 și 4 înseamnă aducerea de acasă a epidemiologilor.

Ministerul Sănătății a activat medicii proaspăt specialiști din promoția 2019 prin contracte de prestări servicii, sunt angajați la DSP-uri.

Rămân de bază măsurile de precauție. Izolarea e o prevenție. 80% din cazuri sunt asimptomatice, ei sunt cei care răspândesc virusul.

Ține de noi respectarea regulilor.

Raed Arafat:

Azi a fost introdus în carantină Spitalul Dimitrie Gerota timp de 14 zile. Pacienții și personalul vor rămâne în carantină.

Au fost mulți contacți ai pacientului respectiv, unii pozitiv. Ancheta epidemiologică continuă la Gerota.

Amenda e 4.000 de euro dacă nu se respectă regulile de izolare și carantină.

Calarasi – două persoane au declarat că se vor autoizola, dar nu au ajuns la domiciliu și au fost amendați, la fel la Suceava cu o persoană.

Ieri au fost foarte multe presiuni ale unor pasageri pentru a evita carantina. Nu am acceptat nici o excepție. Nu pentru că suntem răi. Îi rugăm pe cei care vin în România să înțeleagă că nu facem excepții.

Tentativa de a organiza cluburi de vacanță pentru copiii care au liber de la școală: au găsit unii soluția asta. Rugămintea către părinți e să evite folosirea unor astfel de zone. Trebuie găsite alte soluții. E ca și cum școala nu ar fi fost închisă. Unele prefecturi au interzis această practică.

Nelu Tătaru:

Suntem în scenariul 2. Pe primul loc rămâne tot prevenția. La Ministerul Sănătății am sistat toate audiențele, totul se face online. Inventariem contacții.

Toți cei 31 sunt în stare stabilă, inclusiv femeia însărcinată. Nici unul nu e cu suport respirator.

Putem gestiona tot ce înseamnă cazuri.

Laboratoarele au teste, au kituri, există suficienți profesioniști, nu a clacat nimeni.

Haideți să nu aglomerăm camerele de gardă inutil, s-au limitat internările și operațiile care nu sunt urgente.

Fiecare manager de spital a început pregătirea spitalelor pentru scenariile 3 și 4.

Sunt proceduri actualizate cu experiența Chinei și Italiei.

Întrebări și răspunsuri:

Arafat: Măsura interzicerii adunărilor cu peste 100 de persoane nu se aplică centrelor comerciale, hipermarketurilor, mall-urilor, dar se aplică cinematografelor din mall-uri, care nu au voie peste 100 de persoane, ci sub 100 de bilete.

Arafat: Implicarea Armatei nu e un lucru nou. HG 557 din 2016 care stabilește exact cum se desfășoară managementul riscurilor include Armata pentru suport – forțele medicale, medici militari trimiși la frontiere.

Q: Cine intră în carantină?
Arafat: Cei veniți din zona cod roșu de pe site-ul INSP. La un moment dat, dacă spațiile de carantină nu vor mai fi suficiente, e posibil să instituim carantină strictă la domiciliu, cu monitorizare. Autoizolarea – unele persoane nu o fac, ajung la amenda de 4000 de euro, dar pun în pericol alte persoane.

Q: Putem vorbi de transmitere locală?
Tătaru: Putem vorbi de transmitere locală. De aceea prevenția rămâne de bază, vă rugăm să popularizați în media aceste reguli.

Q: Pacientul de la Gerota e medic?
A: Da, e un medic confirmat de la Spitalul Dimitrie Gerota care a fost în contact cu pacientul zero.

Q: Luați în calcul creșterea amenzilor pentur cei care nu declară că au fost în țări cu risc?
A: În Codul Penal sunt prevăzute și pedepse cu închisoarea.

Q: Angela Merkel a spus că 60-70% dintre germani ar putea fi contaminați cu coronavirus. Aveți scenariul acesta?
Arafat: Proiecțiile cu procentele sunt făcute comparativ cu alte epidemii globale, din ultimii peste o sută de ani, începând de la gripa spaniolă. Noi vorbim acum de mortalitate de 2-3%, foarte similară cu scenariul din 1918. Dar scenariile sunt variabile. Unii oameni de știință iau în calcul ca o mare parte a populației globale să se infecteze, dar e mult mai ușor acum de tratat, marea majoritate a oamenilor nu au simptome sau au simptome ușoare.

Arafat: Mai este un scenariu care spune că vom avea un vârf de Paște, apoi să scadă și să crească iar în noiembrie, ca și gripa. Nu știm ce scenariu va fi real, vom vedea în timp. Măsurile de prevenție pe care le luăm acum sunt pentru a cumpăra timp până la apariția vaccinului. Nu suntem într-un scenariu apocaliptic.

Arafat: E posibil la un moment să existe o presiune asupra sistemelor sanitare, e normal. Planurile sunt acum să pregătim spitalele. Nici o țară nu poate fi pregătită 100% pentru așa ceva.

Q: Se pune problema închiderii București – Ilfov?
A: Acum nu se pune problema. Dacă va fi o transmitere intensă în comunitate, se poate discuta, dar acum nu luăm în calcul acest scenariu.

Q: În ce condiții putem avea suspendarea zborurilor din Spania?
A: Italia și Spania au un aspect special, foarte mulți români acolo. Noi am lansat apelul de a nu pleca către România pentru a proteja familiile lor. Când începe un exod către România, avem două soluții: fie lăsăm totul deschis cu riscul răspândirii totale a virusului, fie luăm la graniță toate măsurile posibile. Noi mergem pe a doua: carantinarea și izolarea la graniță. Dacă e necesar să oprim anumite zboruri, vom vedea în funcție de mai mulți factori: să fie zonă roșie, să fie un aflux mare spre România. Ne uităm și la ce fac alte țări.

Q: Despre ce e vorba cu suspendarea temporară pe 6 luni a distribuției medicamentelor esențiale în criza coronavirus în afara României?
Tătaru: E vorba de interzicerea exportului.

Q: Un pacient confirmat ieri a spus că a aflat diagnosticul din presă și că a fost transportat la spital după 12 ore. Cum comentați?
Arafat: Oamenii cred că dacă diagnosticul e confirmat vine ambulanța în 5 minute și te ia. Nu. Gestionăm cazurile pe rând, nu expunem toate ambulanțele, ele trebuie dezinfectate. E posibil ca o persoană să fie anunțată că e pozitivă, iar transportul spre spital să fie peste câteva ore.

Q: Pacientul zero de la Spitalul Gerota, ce pedeapsă aveți în vedere?
Arafat: Dacă a indus în eroare, e pasibil de amendă și dosar penal.

Până la această oră sunt confirmate 31 de cazuri de infectare cu coronavirus în România.

România se află acum în scenariul doi imaginat de autorități (26-100 pacienți). Marți seară, în timpul ședinței de Guvern, Victor Costache, ministrul Sănătății, a dat asigurări că scenariul doi reprezintă încă o răspândire sporadică a coronavirusului și nu implică motive grave de îngrijorare. Mai mult, ministrul a transmis că România se află încă departe de situația din Italia sau Germania. Citește mai multe aici. 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Rard Arafat ar trebui sa aibe statuie pentru ce face in Romania.
  E singurul individ sprijinit de PSD pentru care am respect .
  Pana si Andrei Caramitru a recunoscut ca a gresit criticandu-l.
  Klaus pe unde e?

 2. Conform listei actualizate cu tarile din zona rosie si galbena inseamna ca daca te-ai intors din Germania, Frata sau Spania acum 8 zile si ai umblat liber pt ca nu ai avut vreo restrictie pana acum trebuie sa te autoizolezi pentru inca 6 zile ca sa fie 14 de total

  • Mesajul pesedeilor este autoizolarea totala anul asta,ca sa stea ei linistiti la pupitrul de raspandit statistici!Nene,parca ne intoarcem in dictatura cu indivizii astia cocotati calare pe coronavirus:au gasit sperietoarea perfecta pentru a-si pastra privilegiile si posturile banoase la stat!GATA,DEJA VUVUZELELE PENALILOR LE RIDICA STATUI,DACA S-AR PUTEA SA PUNA MANA PE CONDUCEREA STATULUI ,CA E „SITUATIE DE URGENTA”,NU? !FITI ATENTI CE VOR COACE DE ACUM INCOLO PROFITORII PENALI,CA ARAFAT ESTE LA FEL DE PENAL CA SI PONTA SI DRAGNEA ,DOAR AU PE CONSTIINTA MORTII DE LA COLECTIV!! G4MEDIA,ATI UITAT PE CINE PREZENTATI AICI?MACAR IN PARANTEZA SPECIFICATI,SA NU MAI ZBURDE POSTACI CA VALJEANA LIBERI PE AICI CU OSANALE!

 3. suspendarea temporară pentru șase luni a distribuției medicamentele și dispozitivelor medicale, materiale sanitare în fara României cine imi explica ce inseamna aceasta fraz a greu de inteles????

  • Se blocheaza exporturile de medicamente pentru 6 luni

  • Inseamna ca firmele care faceau milioane de euro din exportarea medicamentelor din Ro nu mai au voie. Pentru ca in Romania pretul medicamentelor este impus de stat, cel mai mic din vreo 12 tari europene. Astfel un medicament care aici costa 10-12 lei, in Germania de exemplu poate fi 10-15 euro. De asta umbli cu reteta in 20 de farmacii ca sa gasesti pastilele.

  • Firmele de distributie de medicamente pot vinde in afara tarii. Se suspenda dreptul acesta pt 6 luni, ca sa nu se creeze o criza a medicamentelor in tara.

 4. Sunteti pregatiti o pula.
  Mai aveti 1000 de kituri si va prefaceti ca nu se vor infecta romanasii cu miile.
  Arahate, te-am vazut la colectiv de ce esti in stare – iesi acasa!

  • Da, au venit slugile PSD sa-l pupe undeva.

  • Si nu au atatea paturi de terapie pe cat se spune in comunicat. Si chiar daca ar avea, poate doar 1% sunt libere. Deci speram sa nu se agraveze.

 5. Pe asta ar trebui DNAul sa-l bage definitiv in carantina,cu ajutorul presei,daca mai au pe agenda dosarul Colectiv,nu sa-l asculte cum da ordine in tara,criminalul dracului!

  • Daaa, ce bine ca ati gasit un tzap ispasitor. Arafat o sa fie vinovat si pt coronavirus. Poate chiar el l-a raspandit, voluntar in Romania.

  • Arafat a contribuit decisiv la intarzierea raspandirii virusului in Romania, lucru care ar putea sa faca diferenta in sensul ca vom scapa cu numar minim de morti. Sa faci gratuit un astfel de comentariu te descalifica. Nu mai zic ca nu e credibil. Din pacate am inceput sa pedepsim si ultimii oameni care fac bine in Romania. E trist. Mai asculta imnul national dimineata. Desteapta-te romane! Sau poate ca nu esti Roman.

  • Rahate,lasa palavrageala,criminalule!N-am nevoie de sfaturile unui criminal,PUNCT!

 6. Miza politica a disparut , nu mai avem ce scrie decit dupa ce noul guvern este investit de parlament si dupa ce guvernul investit va capata puteri exceptionale .Parlamentarii vor fugi apoi cu totii -la umbra- de frica coronavirusului si singurul decident va fi guvernul .

 7. Cum a stricat coronavirusul jocurile politice peste tot in lume ,pina si migantii nu mai vor in Europa de frica virusului .

  • Cel mai bun „plan d’épargne”/plan de economii, este coronavirusul; Ne tine pe toti in tarile noastre, in casele noastre 😀

 8. Numai la noi se inchid universitatile. Prin alte parti se trece la predatul online.
  Pe la noi se crede ca internetul e pentru ascultat manele pe youtube.
  Tot pe la altii internetul se foloseste pentru plata taxelor online.
  E usor sa zici „se inchide”. Poate ar trebui amendati oamenii care asteapta la cozi prea mari.

 9. Asta cam pune capac la faza cu birouri open-space in care erau masati sclavetii cu zecile si de multe ori sutele. Daca nu cumva vor sa puna birouri mai mici de cate 50 oameni .. dar chiar si asa efectul e acelasi Coronavirusul se transimite la 4.5m distanta . O sa fie dezastru daca firmele nu trimit oamenii acasa (work from home ca na .. show must go on)
  Eu personal prefer sa lucrez de acasa cat pot de mult 10-11h(si probabil si orice alt om intreg la cap in conditiile astea) in loc sa stau 2h pe drum (din care 1h in metrou) si 8h in open-space.
  Altii probabil ca nu prea se adapteaza…

 10. In iernile anterioare,cu viscol,cand lucrurile grave ce prezentau in mod evident pericolul inzapezirii si angajatii MAI plus presa video avertizau si incercau sa restrictioneze circulatia pe anumite sectoare de drum,intotdeauna se gaseau romanasii cu sange-n extremitatea de jos care sa manifeste impotrivire.Asa-i si acum,insa sunt inmiiti.Din cauza extremitatilor puternic irigate,nu le mai ajunge sangele si pentru creier.Daca le spui ca dumnezeu nu exista,pentru ca nu l-au vazut,te spurca.Daca le spui ca virusul exista,desi nu l-au vazut,te spurca.Acesta-i nivelul tampitilor!

 11. De ce pentru gripa de tip A sau B care apare in fiecare an si care provoaca poate mai multe decese nu se iau astfel de masuri drastice si dramatice, iar pentru COVID inchidem tari si ne ferim cat putem? Stiti ceva ce noi nu stim?

  • Da, e ceva ce tu nu stii. Pentru ca COVID e cu mult mai contagios si cu mult timp inaintea aparitiei simptomelor.

  • ArafatNOT,idiotule,lasa iesplicatiile,criminalule impertinent ,crezi ca faci misto de numele meu dar nu ti-a iesit!

 12. Ar trebui sa inchida cluburile, barurile, restaurantele, mall-urile… Sa nu mai aiba unde iesi nesimtitii.

 13. „Nu ducem lipsă nici de kituri de testare, nici de profesioniști.”

  Eu zic ca duceti lipsa de contacti si de contacti ai contactilor cu varsta peste 75 de ani. Oare din cei 30 nu a intrat nimeni in contact cu persoane in varsta carora sa le transmita virusul? Pe astea sa le vedem internate, tratate si vindecate!

  Aveti careva sau exista o lista cu toti cei infectati din Romania? Cu varsta, sex, localitate… ca mi se pare ca au fost numai „tinerei” pana acum!