G4Media.ro

VIDEO Legenda rock americană David Crosby a murit la vârsta de 81…

Sursa foto: Captură video

VIDEO Legenda rock americană David Crosby a murit la vârsta de 81 de ani /  În afara scenei, Crosby a avut mai multe conflicte cu forțele de ordine din SUA, inclusiv o arestare în 1982 pentru acuzații legate de droguri și arme

Veteranul star folk-rock american David Crosby a murit la vârsta de 81 de ani, a confirmat reprezentantul său, citat de BBC. El a contribuit la înființarea a două trupe importante în anii 1960: The Byrds și Crosby, Stills and Nash. A fost renumit pentru chitara sa și pentru armoniile vocale.

În cariera sa a reușit performanța rară de a fi inclus de două ori în venerabilul Rock and Roll Hall of Fame.

Fostul său coleg de trupă Graham Nash și-a exprimat „tristețea profundă”, în ciuda relației deseori „volatile” dintre cei doi bărbați. Soția lui Crosby a declarat pentru site-ul de showbiz Variety că acesta a murit „după o lungă boală”, în timp ce era înconjurat de familie. „Moștenirea lui va continua să trăiască prin muzica sa legendară”, a adăugat declarația ei.

Crosby s-a născut în California, la 14 august 1941, fiind fiul cineastului Floyd Crosby, laureat al premiului Oscar la Hollywood.

El s-a alăturat grupului The Byrds în 1964 – un grup folk-rock care a înregistrat primul său succes cu un cover al piesei Tambourine Man a lui Bob Dylan.

Mandatul său tumultuos – o perioadă în care s-a întâlnit pentru scurt timp și cu cântăreața Joni Mitchell – a culminat cu concedierea sa din grup trei ani mai târziu.

Crosby, Stills și Nash s-au reunit ca un supergrup la scurt timp după aceea și au cântat la legendarul festival Woodstock din 1969. Mai târziu, li s-a alăturat cântărețul și compozitorul canadian Neil Young. Și această trupă a fost afectată de lupte interne și s-a destrămat după câțiva ani – deși de atunci s-a reformat periodic pentru concerte.

Printre hiturile compuse de Crosby în perioada în care a făcut parte din trupă se numără imnurile hippy Almost Cut My Hair și Deja Vu.

A devenit cunoscut pentru politica sa contra-culturală și pentru mustața sa caracteristică, precum și pentru calitatea sa muzicală. O carieră de șase decenii a culminat cu ultimul său album, For Free, lansat în 2021.

Discul l-a văzut făcând echipă cu unul dintre copiii săi, James Raymond, care fusese dat spre adopție la scurt timp după naștere și care a făcut cunoștință cu tatăl său abia trei decenii mai târziu.

În afara scenei, Crosby a avut mai multe conflicte cu forțele de ordine din SUA, inclusiv o arestare în 1982 pentru acuzații legate de droguri și arme.

Se pare că abuzul său de substanțe se intensificase după moartea unei prietene într-un accident de mașină, pe când era tânăr.

Au urmat perioade de sănătate precară și un transplant de ficat în 1994. Reputația lui Crosby pentru un stil de viață hedonist a făcut ca, două decenii mai târziu, să fie numit de revista Rolling Stone „cel mai improbabil supraviețuitor al rockului”.

Ulterior, Crosby și-a exprimat regretul pentru dependențele și altercațiile sale cu colegii de scenă, declarând în 2019 pentru Los Angeles Times că îi este „rușine” de unele dintre comportamentele sale din trecut. După moartea muzicianului, Graham Nash a scris pe rețelele de socializare că regretatul său colaborator a fost „neînfricat în viață și în muzică” și a lăsat în urmă un „gol imens”.

El a recunoscut că au avut o relație „volatilă”, dar a spus că „ceea ce a contat întotdeauna pentru David și pentru mine mai mult decât orice a fost bucuria pură a muzicii pe care am creat-o împreună”.

Un alt omagiu a venit din partea cântărețului de la Beach Boys, Brian Wilson, care a scris pe Twitter că are „inima frântă” la aflarea veștii – deoarece colegul său de breaslă a fost un „talent incredibil” și o „persoană minunată”.

Pe contul lui Crosby au fost trimise tweet-uri cu o zi înainte de anunțarea morții sale – unul dintre ele afirmând că Eleanor Rigby era melodia sa preferată de la Beatles, pe care să o cânte într-o zi ploioasă.

Cauza exactă a morții sale nu a fost precizată imediat.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Odihnească-se în pace. A murit la doar câteva luni după Putin.