G4Media.ro

Întâlnirea Blinken-Lavrov: SUA și Rusia vor continua dialogul săptămâna viitoare / Moscova…

Sursa foto: Twitter / Russian mission in Geneva

Întâlnirea Blinken-Lavrov: SUA și Rusia vor continua dialogul săptămâna viitoare / Moscova așteaptă un răspuns scris la cerințele sale de securitate / Washingtonul a reiterat sprijinul Occidentului pentru Ucraina în cazul unei agresiuni ruse

UPDATE 15:28: Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat în urma întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că cele două părți au convenit să continue discuțiile săptămâna viitoare. 

Diplomatul american a subliniat încă o dată faptul că SUA și aliații său vor reacționa cu un răspuns „răspuns unit, rapid și sever” la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Am fost foarte clar că dacă orice forță a Rusiei trece de granița Ucrainei vom reacționa imediat. Înțeleg că Rusia are un plan bine stabilit al atacului. Suntem împreună în acest angajament de a proteja integritatea și suveranitatea Ucrainei și vor exista consecințe majore”, a afirmat Blinken.

„Suntem, toți, toți angajați în mod egal pe calea diplomației și a dialogului pentru a încerca să rezolvăm neînțelegerile. Dar suntem și angajați, dacă acest lucru se dovedește imposibil și Rusia decide să continue agresiunea împotriva Ucrainei, la un răspuns unit, rapid și sever. Ne angajăm să mergem pe această cale și să ne rezolvăm diferențele în mod pașnic”, a mai subliniat Blinken.

De asemenea, secretarul de stat american a precizat că SUA sunt „pe deplin pregătite” pentru o nouă întâlnire dintre Joe Biden și Vladimir Putin, „dacă se dovedește utilă și productivă”.

„Dacă noi concluzionăm și rușii concluzionează că cel mai bun mod de a rezolva lucrurile este printr-o conversație ulterioară între ei (Biden și Putin – n.r.), suntem cu siguranță pregătiți să facem asta”, a spus Blinken.

Totodată, șeful diplomației SUA a mai menționat că întâlnirea cu ministrul rus de Externe „nu a fost o negociere”, ci „un schimb sincer de preocupări și idei”.

„I-am clarificat ministrului Lavrov că există anumite probleme și principii fundamentale pe care Statele Unite și partenerii și aliații noștri s-au angajat să le apere”, a mai declarat Antony Blinken.

UPDATE 14:22: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken s-a încheiat cu un acord între cele două părți. Înaltul diplomat de la Moscova a precizat că SUA vor răspunde săptămâna viitorare, în scris, la cerințele de securitate ale Rusiei. 

„Am discutat astăzi despre Ucraina. Colegii noștri americani au încercat încă o dată să pună în prim plan problemele de la granița dintre Rusia și Ucraina, au încercat să condiționeze orice altceva de necesitatea așa-zisei dezescaladare. Dar s-au încheiat (discuțiile – n.r.) cu un acord că săptămâna viitoare vom primi răspunsuri scrise la toate propunerile noastre”, a declarat Lavrov reporterilor.

Principalele declarații ale lui Serghei Lavrov:

  • „Nu este sfârșitul dialogului nostru cu SUA;
  • Am explicat că nu avem de gând să atacăm Ucraina;
  • Rusia nu pretinde zone de influență;
  • A venit timpul să obligăm Kievul să respecte înțelegerile de la Minsk;
  • Sper la o reducere a emoției în raport cu Ucraina după aceste acorduri sincere ruso-americane”.

UPDATE 13:50: Întâlnirea dintre cei doi oficiali s-a terminat. Sunt așteptate declarații de presă.

UPDATE 12:52: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a strâns mâna cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în debutul întâlnirii, înainte ca cei doi diplomați să se așeze la discuții.

Lavrov i-a spus lui Blinken că nu se aștepta la o evoluție a situației tensionate în cadrul discuțiilor de la Geneva.

„Propunerile (noastre) sunt extrem de concrete și așteptăm răspunsuri la fel de concrete”, a afirmat Lavrov, potrivit Reuters.

„Acesta este un moment critic. Ai dreptate: nu ne așteptăm să rezolvăm diferențele noastre aici astăzi”, i-a răspuns Blinken în remarcile sale de deschidere.

„Dar sper și mă aștept că putem testa dacă calea diplomației, a dialogului, rămâne deschisă. Ne angajăm să mergem pe acea cale, să rezolvăm divergențele în mod pașnic și sper să testăm această propunere astăzi”, a adăugat Blinken.

De asemenea, şeful diplomaţiei americane a avertizat că în caz de invazie va urma un răspuns „unit, rapid şi sever” din partea Occidentului, însă a data asigurări că Statele Unite continuă să caute o soluţie diplomatică.

Întrebat de CBS News dacă Rusia a fost intimidată de Ucraina, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a afirmat la sosirea la discuțiile de la Geneva că „nu ne este frică de nimeni, nici măcar de SUA”.

Știrea inițială

Întâlnirea dintre înalții diplomați ai Statelor Unite și Rusiei a început vineri la Geneva. Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vor discuta despre tensiunile privind Ucraina, după ce o serie de întâlniri între oficiali americani și ruși nu au produs schimbări semnificative săptămâna trecută.

Antony Blinken a sosit la Geneva după un turneu prin Europa pentru a susține angajamentele aliaților americani de a aplica sancțiuni împotriva Rusiei dacă va continua alege să invadeze Ucraina, relatează Reuters.

Speranțele Washingtonului de a construi un front unit de opoziție față de Moscova au fost încurcate de comentariile președintelui american Joe Biden la o conferință de presă de miercuri în care a prezis că Rusia „va intra” în Ucraina, precizând că în cazul unei „incursiuni minore”, Rusia va suporta costuri mai mici. Liderul de la Casa Albă a revenit ulterior asupra declarațiilor sale, precizând că orice încălcare a graniței Ucrainei va aduce costuri masive pentru Moscova.

Rusia a adunat zeci de mii de trupe la granițele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuiește un nou asalt asupra unei țări pe care a mai invadat-o și în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuiește un atac, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare nedeterminate dacă nu este îndeplinită o listă de cerințe, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu permite niciodată aderarea Ucrainei la alianța militară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre comentariile lui Biden, a spus că Rusia a primit avertismente similare de cel puțin o lună.

„Credem că nu contribuie în niciun fel la dezescaladarea tensiunii care a apărut acum în Europa și, în plus, (declarațiile -n.r.) pot contribui la destabilizarea situației”, a spus Peskov.

La Kiev, miercuri, Blinken a încercat să liniștească Ucraina cu privire la sprijinul SUA. Înainte de a se întâlni cu oficiali germani, francezi și britanici joi la Berlin, Antony Blinken a avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.

Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, și adjunctul lui Lavrov, Serghei Riabkov, s-au întâlnit și ei săptămâna trecută la Geneva, unde ambele părți au stabilit poziții aparent ireconciliabile.

Rusia dorește ca NATO să promită că nu va admite Ucraina ca membru al alianței și să oprească expansiunea spre est. Alianța condusă de SUA a respins acest lucru.

Oficialii americani au minimalizat speranțele unor rezultate concrete în urma întâlnirii de vineri.

Blinken, invocând în mod repetat ceea ce el a numit „dezinformarea” rusă care vizează destabilizarea Ucrainei, a afirmat joi că eforturile diplomatice din această săptămână au arătat că poate reprezenta vineri o viziune comună a națiunilor occidentale în fața Rusiei și ar putea pune presiuni pe Moscova să se retragă.

„Acea unitate ne dă putere – o putere pe care aș putea adăuga că Rusia nu o poate egala și nu o poate egala”, a spus Blinken. „Și de aceea… voi putea reprezenta o viziune comună, o preferință comună, din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri europeni pentru a găsi o cale diplomatică pentru a detensiona acest conflict”, a mai menționat secretarul de stat american.

Sursa foto: Twitter / Russian mission in Geneva

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Aflam exact ce se va intimpla la sfirsitul sedintei . Probabil rusii vor renunta la unele teme cerute si SUA la altele .Ucraina este cumva pe masa pusa .Chiar ca nu pricepeti . Rusia nu va pleca de la granita cu Ucraina si nu va retrage trupele daca nu li se asigura aparitia unui tratat valabil cel putin 30 de ani de acum inainte .Daca li se refuza cererea vor vota in DUMA ca Dombasul si imprejurimile sa fie oficial declarate entitati statale de sine statatoare ce vor fi parte a Rusiei printr-un referendum viitor si daca nici atunci nu li se accepta cererea (evident cererea cuprinde si alte dorinte ce nu vor fi acceptate dar asta este jocul ) vot invada doar partea ce leaga teritorial Crimeea de Rusia .Un razboi total cu Occidentul este exclus .Ucraina sau integritatea lor teritiopriala poate avea de suferit si atit . Sa vedem cit va cere Rusia din Ucraina in discutiile ce nu sunt la vedere .Dolce farniente sau vacanta prelungita a Occidentului este pe sfirsite .Rusii nu au ce pierde ,Occidentalii da .Sa speram ca aparitia unui tratat este benefica asta daca nu cumva la nivel Militar apare o situatie in care Rusia nu poate face fata si atunci Les jeux sont faits.

    • I.a sosit ceasul! Ajunge Rusiei de acest putin care nu a avut nimic de oferit nici rusiei, nici celorlalte popoare vecine. Ca sa fie „tortul” complet mai trebuie un „razboi” nedorit de nimeni, venit la pachet cu o saracire si mai mare a rusiilor. Cu putin „ajutor” tehnic ucraina va tine piept marelui urs care nu mai este de fapt asa mare, facandu.l si de rusine.

      Asa se intampla cand se ridica coruptia la nivel de politica de stat. Marjoritatea saraceste! Inclusiv majoritatea bogata!

      Referendumurile nu tin de foame si razboiurile nu aduc bunastare!

  2. Oare ministrul nostru al apararii mai exista?
    Singura solutie logica e sa cada la pace cu rusii sa federalizeze Ucraina , sa ne luam si noi partea de teritoriu care ne apartine.

    • va fi greu pentru ucraina

    • Dupa logica ta?

    • Pastilele, ai uitat sa-ti iei pastilele azi.

    • Ha ha ha
      Vezi să nu-ți dea ție Putin teritorii…

      Unii sunt atât de naivi încât cred că piticul atomic se va opri după Ucraina.
      Nu se va opri.
      La fel cum nu s-a oprit Hitler după ce a anexat Austria și Cehoslovacia.

  3. Cosmin

    Ce ar fi rau daca ne-am lua teritoriile inapoi?

    • Si cum crezi tu ca se poate face asta acum?

    • Dupa ce ne parasesc americanii se poate, n-ar fi prima oara. Dar sa speram conform vocilor de aici ca se tin de cuvant. Macar au mai mult cuvant decat ce promite UE pe partea de securitate.

    • Esti troll rusesc care incearca manipwlare nationalista. Toate unirile se pot face doar sub umbrela NATO si EU nu catem in capcana rusnacilor care abia asteapta motive „sa sara in apararea fratilor rusi” si sa ne cotropeasca.

  4. Simplu , ajutam Rusia sa isi ia teritoriile lor inapoi la schimb cu recuperarea teritoriilor romanesti.
    Pana la urma interesul national e mai important decat al USA.
    Din pacate nu are cine sa o faca .

    • Anti vaxx, tro lache roșu ce esti! Voi băgați numai mmnciuna cu interesul nostru național care este același cu al rusiei, nu? Că știm cum ne-au invadat și pe noi tancurile sovietice de buni prieteni ce ne sunt.

    • Putin este deja istorie. O istorie nefasta inclusiv pt rusia. Nu are nimic bun de oferit rusilor, daramite tarilor vecine. Mai bate un pic din gura cat mai tine cu gazele, dar incet incet lumea gaseste alternative, de aceea si turba acum tarul. In aceste momente se ascut cutitele in rusia, sunt sanse reale de „retragere” a tarului putin din politica. De ce credeti ca nu au trecut pana acum tancurile rusesti?! Exact ca si Benni N in israel, incearca sa isi joace ultima carte bagand tara intr.un razboi nedorit de nimeni. Si asta pt ce? Ce se obtine dintr.un razboi cu ucraina? Dar cu europa? Va reusii sa o cucereasca? Sigur nu. Vor exista costuri pt cetateanul de rand dar si pentru oligarhii de la putere. Acestia ce credeti ca vor, sa.si consume averile pe un razboi sau vor sa investeasca in lumea libera? (Prea putini vor avea de castigat de pe investitia in armata rusa, decii…)

      Putin va arunca tara in razboi doar sa.si salveze scaunul, sa vedem dc si ai lui vor acelasi lucru.

      Legat de negocieri, sa tot fie pana in vara, sa se aprovizioneze cat mai bine ucraina….

  5. Se înfierbântă unii, uitandu-se la hărți cu România Mare.Discuții de doi bani.

  6. Vaxx, da mare hraparet ai devenit. Sigur esti suporter Aur și te tragi din dacii liberi. Apropo, să știi că Burebista a stapinit pină dincolo de Nistru iar în apus pină la Dunărea mijlocie și cimpia Panonica. Nu mai spun de granița sudică : Regatul său ajungea pină la munții Balcani. Uite am o revelație – trebuie să luăm și o jumătate de Bulgariei. Vaxx concluzie: marș în vizuina/scorbura naționalistă și nu mai ieși de acolo pină la a doua venire a lui Hristos.

  7. Translation: perdanții războiului rece vor să-și consolideze ,,securitatea”( adică să poată timora și exploata vecinii, securitatea lor e asigurată perfect de armele nucleare) pe spatele insecurității totale a Europei de Est și dizolvării NATO.
    Că și cum s-ar fi întâlnit hotul cu prostul.

  8. Lumea ar fi mai frumoasa daca Rusia ar disparea complet !
    Oribil popor, pusi doar pe jafuri, violuri si agresiunea vecinilor.

  9. Lumea ar fi mai frumoasa daca Rusia ar di.sp.area c.o.mplet !
    O.r.ib.il p.o.p.or, p.usi doar pe ja.f.uri, vi.o.luri si agr.es.iunea vecinilor.

  10. Exista deci un acord care va fi prezentat in scris saptamana viitoare. Eu asta inteleg. Cum ar putea sa negocieze ceva, nu stiu, din moment ce cererile Rusiei nu pot fi acceptate (retragerea bazelor si scutului Deveselu din Romania). Iar daca SUA accepta ca Ucraina sa nu adere niciodata la NATO, inseamna ca asistam la sfarsitul democratiei, iar America isi va recunoaste infrangerea in fata Rusiei. Alte negocieri ar putea implica lucruri care nu tin de Ucraina sau NATO, insa cererile Rusiei au fost clar axate pe spatiul estic.

    • Ce legatura are accederea Ucrainei in NATO cu democratia?

      Singura cale spre o coabitare pasnica cu Rusia este sa intelegem ca nu e in interesul nostru de europeni sa impingem granitele NATO pana la hotarele Rusiei. Rusia va fi perpetuu amenintata daca NATO coopteaza Ucraina si/sau Belarus, si pe buna dreptate. Sunt patiti cu doua invazii devastatoare care au trecut exact pe-acolo (Napoleon si Hitler).

      Cea mai buna solutie pentru toata lumea este sa se semneze un acord prin care Belarus si Ucraina devin zone demilitarizate. Este perfect atat pentru Europa cat si pentru Rusia. Desigur, nu va conveni Statelor Unite, care nu se potolesc pana nu ajung sa impunga Ursul Rusesc cu rachete AEGIS plasate chiar la granita Vestica a Rusiei.

    • Ucraina nu poate adera la NATO fiindca NATO nu poate si nici nu vrea sa aduca in interior Ucraina , nu din alte motive .Rusia are nevoie de o garantie scrisa ce va cuprinde spatiul Ucrainean si Georgiean .Asa cum va tot zic Rusia isi va indeplini o parte din targhetul politic si militar cerut SUA .Singura necunoscuta este daca SUA se concentreza spre a apara tarile membre NATO din UE ,conform tratatelor, sau paseaza sarcina catre UE bineinteles intr-o marja temporala de ciitiva ani .La nivel militar avansul tehnologic al Occidentului nu mai este atit de mare si perspectiva unui razboi nu avantajeza UE .Perdantul este Ucraina ce se poate confrunta chiar cu o impartire a teritoriului , dar nu una in format clasic (aici e buba )ci una bazata pe referendumuri partiale ceea ce nu este de acceptat pentru multe dintre tarile din UE si aici trebuie gasita formula care sa nu afecteze viitorul .Interventia prin care Franta anunta aceptul detasarii de trupe si ambitiile Frantei ne arata totusi cum ca acum este posibila o modificare de atitudine a UE in raport cu intreaga situatie din zona .Ceva se va schimba curind .Sa vedem ce zice si CSAT dar o migratie de substanta dinspre Ucraina spre UE poate avea oricind loc . Pentru Rusia un atac asupra Ucrainei nu ii este folositor . Tot ceea ce se doreste este o lunga perioda de stagnare a oricarei activitati miltare in zona cu participarea SUA . Pina la urma punerea in evidenta a deciziei Presedintelui Natiunii care a facut posibila interventia militara a Frantei in Romania (discutiile se poarta de ceva vreme )se dovedeste corecta si protejeza Romania de orisicare alta situatie negativa (pt noi ) ce poate interveni pe neasteptate .

  11. Pe foaia care o va primi Lavrov va scrie „Mu1e Putin”!

  12. Asa se intampla cand ajung in functii de decizie oameni necalificati, ca sa nu zic mai mult. Putin poate sa intre in Ucraina; Ucraina e si asa un stat artificial creat de Stalin. Multi ucrainieni (!) ii asteapta acolo pe rusi cu bratele deschise. Vor urma sanctiuni economice (nicidecum militare, un razboi SUA-Rusia ar pune capat civilizatiei pe Terra); rusii nu vor mai bea decat 1 sticla de votca in loc de doua. Dar pe unde va mai scoate camasa SUA, asta dupa retragerea rusinoasa din Afganistan? A doua infrangere pentru Biden in mai putin de un an?
    Din pacate cartile sunt in mana lui Putin, si asta din cauza unor oameni necalificati, ajunsi in functii de decizie!!!

    • Ucraina, stat artificial?
      Măi, măi, măi…

      Mă uit la Rusia… ăla stat artificial.
      Zeci și zeci de nații ținute la un loc cu forța.
      Mâine se destramă fără o armată puternică…

  13. Cum drq poate fi Rusia amenințată atâta timp cât are tone de rachete nucleare? La fel raționa și canalia de Stalin când a invadat Polonia in ww2 , ca sa se ,,apere”.
    Singurele cu adevărat amenințate sunt Ucraina, Moldova, Georgia și Europa de Est!

  14. Unii trolaci de pe aici o țin langa că mujicii au dreptul să atace Ucraina, iar SUA trebuie să plece din Europa și să lase celavecii să facă ce vor atât în Ucraina cât și în țările foste comuniste. Măi tembelilor, cum poate gândi tărtăcuța voastră netedă că americanii își vor lăsa aliații la discreția acestui satrap încălcând-u-și cuvântul dat. Ei nu sunt rușii, care au intrat ca ,,pacifiști” în Moldova, Donesk și Lugansk, Nagornîi Katabach, Kaliningrad, Crimeia și în multe alte locuri și ai uitat să mai plece. Americanii îi sprijină și-i protejează pe cei ce le cer ajutorul. În concluzie, NATO, SUA și UE vor face tot ce posibil pentru a opri acest descreierat din avântul său nebunesc de sete de putere, prin mijloace pur economice, strângând progresiv șurubul până când propriul lui popor îl va dizloca de la putere ca pe-o măsea strictă.