G4Media.ro

VIDEO Explozie masivă în Nova Kahovka, lângă Herson, după ce Ucraina a…

captura twitter

VIDEO Explozie masivă în Nova Kahovka, lângă Herson, după ce Ucraina a atacat un depozit de muniții / Rusia acuză o lovitură cu sistemul de rachete HIMARS

Cel puțin șapte persoane au fost ucise de o lovitură cu rachetă ucraineană asupra unui mare depozit de muniții din orașul Nova Kahovka, în orașul Herson ocupat de Rusia, potrivit The Guardian.

Afirmațiile privind victimele au fost făcute de administrația instalată de Rusia în oraș și nu au putut fi verificate imediat, deși imaginile de pe rețelele de socializare au arătat o explozie mare care a luminat noaptea, muniții în flăcări și un fum puternic.

Explozia a lovit un depozit aflat în apropierea unei linii de cale ferată cheie și a unui baraj de pe râul Nipru. Imaginile furnizate de sistemul global de urmărire a incendiilor FIRMS al Nasa au arătat o serie de incendii secundare în clădirile din jurul locului exploziei inițiale.

 


Autoritățile ucrainene au confirmat că forțele lor au vizat în cursul nopții un depozit de muniții rusești din sudul Ucrainei, ceea ce a dus la o explozie masivă.

Comandamentul de sud al armatei ucrainene a declarat că o lovitură cu rachete a vizat depozitul din Nova Kahovka, la aproximativ 35 de mile est de orașul port Herson, situat la Marea Neagră.

Oficiali pro-ruși și unii comentatori ucraineni au sugerat rapid că explozia a fost rezultatul unei lovituri a sistemului de rachete Himars recent furnizat Ucrainei de către SUA. O serie de lovituri recente asupra depozitelor de muniții și a centrelor de comandă rusești au fost atribuite sistemului Himars.

Oficiali din administrația instalată de Rusia au declarat că lovitura a distrus depozite care conțineau salpetru, un compus chimic care poate fi folosit pentru a produce îngrășământ sau praf de pușcă.

Este vorba de a patra lovitură ucraineană care vizează depozitele din Nova Kahovka, în condițiile în care există informații privind o contraofensivă ucraineană de amploare în sud, iar unii analiști au sugerat că Ucraina a distrus acum ambele mari depozite de arme rusești care deservesc orașul Herson.

Forțele rusești ocupă în mare parte provincia Herson, care se află lângă peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Forțele rusești au cucerit principalul oraș al provinciei, Herson, în 3 martie. Acesta a fost primul oraș important care a căzut după invazia militar din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

Vladimir Leontiev, șeful administrației militaro-civile din districtul Kahovka, instalat de Rusia, a declarat că șapte persoane au murit „cu siguranță” în urma atacului. „Sunt încă multe persoane sub dărâmături. Răniții sunt duși la spital, dar mulți oameni sunt blocați în apartamentele și casele lor”, a declarat Leontiev în citate preluate de agenția de presă de stat rusă Tass.

Eficiența sistemului Himars a provocat o consternare tot mai mare în rândul figurilor pro-Rusia și al bloggerilor militari din Rusia.

Alexander Sladkov, un reporter de război pentru televiziunea de stat Rossia 1, a scris pe Telegram săptămâna aceasta că Ucraina a atacat cu succes centrele de comandă rusești. „Rachetele și artileria ucrainene au lovit de mai multe ori centrele de decizie, cu rezultate”, a scris el. „Centrele sunt mici, dar importante”.

The Moscow Times l-a citat pe jurnalistul televiziunii ruse de stat Andrei Rudenko, care a declarat că atacurile ucrainene cu Himars se află probabil în spatele exploziilor de la depozitele de muniție din orașele Șahtarsk și Torez. „Incendii puternice și explozii. Situația este oribilă”, a declarat el.

Deși Ucraina are doar câteva sisteme, Himars pare să aibă în prezent un impact foarte mare având în vedere numărul de lansatoare disponibile.

Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, a declarat că lovitura asupra Nova Kahovka ar trebui să fie „îngrijorătoare” pentru forțele rusești.

Institutul pentru Studiul Războiului, un thinktank american care monitorizează conflictul, a raportat că forțele rusești „continuă să se concentreze pe operațiuni defensive de-a lungul întregii axe sudice”.

Serhiy Khlan, un fost consilier al guvernatorului provinciei Herson, a declarat că forțele ruse au întărit măsurile de securitate, „pregătindu-se pentru un război urban în cazul în care o contraofensivă ucraineană ajunge la Herson”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Risipa totala de bani. Daca exista creier …

  2. Ruși acuză dar nu se scuză…Mari pramati ruși ăștia.

  3. himars 🚀🚀🚀🚀🚀💥💥💥💥 💥🌋🌋🌋🌋🌋…ucraina trebuie eliberata de teroristi!!!!!👍👍👍👍👍

  4. La primată îi răspunzi cu bâta,nu cu teorie!!!

  5. Lasa, ca armata rusă o sa apere Hersonul la baionetă și la bustul gol. Nu le mai trebuie muniție când îl au ca exemplu pe Putină.