G4Media.ro

VIDEO Cometa ”verde” s-a întors în apropierea Pământului, după 50.000 de ani/…

Foto: Cometa ”verde” filmată de Ștefan Pop Coț

VIDEO Cometa ”verde” s-a întors în apropierea Pământului, după 50.000 de ani/ Imagini rare surprinse de un român pe cerul Transilvaniei/ Când va putea fi văzută cu ochiul liber

Cometa ”verde”, cum a mai fost denumită C/2022 E3 (ZTF), s-a întors pe cerul nopții după 50.000 de ani. Ultima dată când a mai trecut prin această zonă a Sistemului Solar, oamenii erau încă în epoca de piatră.

Astronomii spun că cea mai bună perioadă pentru observare cu ochiul liber va fi1 sau 2 februarie.

Atunci, traiectoria cometei va fi cea mai apropiată de Pământ.

Cometa a fost filmată din județul Alba, de la Curmături, de Ștefan Pop-Coț, un pasionat de astronomie și fotografie.

Acesta a obținut 3 secunde de film din mișcarea cometei timp de 45 de minute.

”Mișcarea cometei C/2022 E3 ZTF în decurs de 45 de minute; de la ora 4:55 la ora 5:40, 21.01.2023.
Timelapse cu Canon R6, Canon 300mm+Extender 2x, crop. Cadre de 30 de secunde la f/8 și iso 12600 de pe montura ecuatorială Vixen AP. Curmături, Alba.

Cometa nu este vizibilă cu ochiul liber. Este așa, la limită cumva. Parcă se vede ceva acolo dar nu e sigur” a scris acesta pe Facebook.

C/2022 E3 ZTF a fost descoperită în 2 martie 2022 de către astronomii Bryce Bolin și Frank Masci. Are un diametru de aproximativ un kilometru (estimat), o coamă verzuie și două cozi (de praf și gaz), dar este puțin strălucitoare. În momentul descoperirii, pe teritoriul constelației Aquila și se afla la distanța de 640 milioane de kilometri față de Soare.

Cometele sunt obiecte cerești cu compoziție complexă, formată din gheață, praf și molecule volatile. Ele orbitează în jurul Soarelui, iar când se apropie de acesta, gheața se evaporă, generând o coadă de praf și gaze care se îndreaptă în direcția opusă față de Soare.

Există mai multe tipuri de comete. Unele au o perioadă scurtă pot trece pe lângă soare o dată la 200 de ani sau mai puțin.

Aceste comete nu călătoresc foarte departe în sistemul solar (de obicei, doar până la centura Kuiper sau într-o regiune chiar dincolo de Neptun) și își încep călătoriile de întoarcere mai rapid.

Alte comete au o „perioadă lungă” care poate dura până la 250.000 de ani pentru a reveni în centrul sistemului solar.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Doar ca, daca nu ma insel, chiar voi ati publicat un articol in care scrieti ca aceasta cometa NU este periodica, deci vine acum si pleaca (si nici nu a mai venit pana acum).

    • G4 mai schimba pozitia, in functie de nevoi. Pe vremea lui Dragnea, sa crezi in statul paralel te califica la eticheta de PSDist si conspirationist. Azi, G4 si Reporter publica la greu pe tema statului paralel.

      Se mai intampla…

    • Si-au mai verificat sursele de cand a scris Eminescu „La steaua”.