G4Media.ro

VIDEO Cernobîl: Turiștii au ocazia să survoleze locul în care, în urmă…

VIDEO Cernobîl: Turiștii au ocazia să survoleze locul în care, în urmă cu 35 de ani, s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie

Viktor Kozlov, un angajat al agenţiei nucleare din Ucraina, a primit de la soţia sa, Maryna, un cadou aniversar mai puţin obişnuit: un zbor de 90 de minute deasupra Cernobîl, locul unde, în urmă cu 35 de ani, s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie, relatează Agerpres, conform Reuters.

Excursia oferă pasagerilor un tur aerian al clădirilor abandonate din oraşul-fantomă Prîpeat, unde locuiau odinioară angajaţii centralei nucleare, precum şi al structurii imense, în formă de cupolă, acoperind în prezent reactorul care a explodat pe 26 aprilie 1986.

Pe durata zborului, operat de Ukraine International Airlines, pasagerii au privit pe geam şi au fotografiat cu telefoanele mobile regiunea, devenită una dintre cele mai populare atracţii turistice din Ucraina.

Dezastrul, care s-a produs în timpul unui test de siguranţă desfăşurat necorespunzător la centrala situată la o distanţă de 110 kilometri nord de capitala Kiev, a forţat zeci de mii de persoane să părăsească definitiv regiunea, lăsând în urmă zona contaminată unde, în anii care au urmat, fauna şi flora au devenit abundente.

”Am citit mult despre accidentul de la Cernobîl şi cunosc fiecare secundă din cronologia evenimentelor”, a spus Kozlov, al cărui interes pentru acest domeniu este sporit şi de faptul că a crescut într-un alt oraş cu centrală nucleară, a spus el în timpul zborului.

”Am rămas surprins de natura din jurul centralei. Arată atât de nealterată, natura a câştigat lupta cu omul aici”, a adăugat acesta.

Un număr de 31 de lucrători ai centralei au decedat în perioada imediat următoare producerii dezastrului, majoritatea din cauza sindromului acut de iradiere. Alte mii de persoane şi-au pierdut viaţa mai târziu, din cauza unor afecţiuni legate de expunerea la radiaţii precum cancerul, însă bilanţul total şi efectele pe termen lung asupra sănătăţii rămân un subiect intens dezbătut.

În contextul marcării a 35 de ani de la producerea accidentului, Ucraina, fostă republică sovietică, va depune dosarul pentru înscrierea Cernobîl în patrimoniul umanităţii UNESCO, statut care va atrage mai mulţi vizitatori şi fonduri pentru dezvoltarea zonei.

Înainte de pandemia de coronavirus, popularitatea zonei a crescut în rândul turiştilor datorită serialului HBO ”Cernobîl”, lansat în 2019.

Pentru pilotul Yevhen Nechyporenko, zborurile deasupra Cernobîlului îi aduc aminte de copilărie, când îşi petrecea vacanţele de vară în apropierea acestei zone.

”Atrage oamenii asemenea unui magnet. De asemenea, când te uiţi de sus la locurile acestea, îţi imaginezi că eşti acolo”, a declarat acesta, pe când se afla în carlingă.

”Este foarte interesant să priveşti cu atenţie fiecare detaliu al zonei, la ceea ce se întâmplă acolo, la schimbările care au avut loc în jurul centralei şi în oraş, la felul în care natura se dezvoltă din abundenţă şi preia controlul”, a mai spus el.

Sursa Foto/Video: Facebook/pripyat.tour

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.