G4Media.ro

VIDEO Ce înseamnă homeschoolingul din SUA, sistemul cu care au fost asociate…

Foto: Pexels.com

VIDEO Ce înseamnă homeschoolingul din SUA, sistemul cu care au fost asociate cazuri recente din România: o lume cu peste 1 milion de elevi pentru care protecția este minimă în fața abuzurilor

Cei patru copii din Bihor retrași de părinți de la școală pentru a învăța acasă erau înscriși la un sistem din SUA, ce permitea ca părinții, cu doar 8-12 clase, să le predea acestor minori, după cum semnala Edupedu.ro la începutul lunii. Un fost inspector școlar, Ioan Puiu, invoca la rândul lui, zilele trecute, faptul că fundații și școli americane „racolează și păcălesc” părinți în favoarea homeschoolingului. Dacă, în România, predarea după acest model nu este legală și constituțională, iar cazurile sunt asociate, în aceste situații recente, cu organizații „umbrelă” din SUA, se pune întrebarea: ce se întâmplă în sistemul american, unde școlarizarea copiilor la domiciliu este permisă de lege?

Statele Unite sunt un sistem descentralizat, fapt pentru care nu se poate vorbi în mod unitar, la nivel național, despre felul cum se petrec lucrurile în ceea ce privește școala la domiciliu, care este permisă în toate cele 50 de state și pentru care există puține opreliști. Dar, chiar dacă modelul e folosit de multă vreme în SUA și stârnește dezbateri de peste 150 de ani, el a căpătat amploare relativ recent.

  • În ultimii 20 de ani, fenomenul, deși încă limitat, a cunoscut o creștere accentuată, drept pentru care el a devenit un front în confruntarea dintre curentele creștin conservatoare, alături de cele așa-zis „alternative” din societate, și cele liberale, care susțin o implicare mai puternică a sistemului public și o protecție sporită pentru copii.

Ultimele dezbateri media pe tema homeschoolingului în SUA reflectă această stare conflictuală pe subiect, în contextul în care datele publice cu privire la răspândirea lui sunt foarte limitate, iar fiecare tabără scoate în evidență avantajele poziției pe care o apără și scoate în evidență elemente extreme.

Așa se face că unul dintre cele mai acoperitoare materiale apărute în media din SUA pe tema școlarizării la domiciliu aparține nu unei instituții de presă consacrate, ci unei emisiuni (de orientare liberală) care tratează în cheie umoristică probleme semnificative din societatea americană – pe larg, mai jos.

Homeschoolingul american în cifre

Cele mai recente date guvernamentale pe tema participării la sistemul homeschooling din SUA au fost agregate pentru anul 2020-2021 de Centrul național pentru Statistici Educaționale.  Acesta prezintă diferențe majore între datele colectate, în funcție de felul de colectare, ținând cont de diferențele mari între procedurile aplicate în diversele state americane și de faptul că în multe state condiționarea de raportare a homeschoolingului de către părinți este minimă.

Astfel, 6,8% dintre adulții cu copii de vârstă școlară acasă au raportat cel puțin un copil în sistem homeschooling. Pe de altă parte, dacă e luată în calcul statistica la nivelul situației copiilor, nu a părinților, 5,4% dintre aceștia erau prezentați ca fiind în sistem homeschooling.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...