G4Media.ro

VIDEO Ce a rămas în urma fostelor cariere de fier din jurul…

Sursa foto: captură video

VIDEO Ce a rămas în urma fostelor cariere de fier din jurul Hunedoarei / Fostele câmpuri miniere ascund capcane pentru oameni și animale / O pădure tânără acoperă cariera Ghelari

Toate minele de fier din împrejurimile Hunedoarei au fost închise definitiv până la mijlocul anilor 2000, iar în urma lor au rămas ruine industriale care împânzesc suprafețe de sute de hectare, notează Ziarul Hunedoreanului.

Chiar dacă lucrările de ecologizare din fostele câmpuri miniere au cuprins o mică parte din acestea, natura și-a intrat în drepturi, iar pădurea tânără acoperă o mare a parte din fostele mine și cariere de fier.

Din minele de la Teliuc și Ghelari au rămas doar amintiri, însă pericolele asociate lor continuă să îi neliniștească pe localnici. Mai multe puțuri, suitoare, rostogoale și tuneluri abandonate au rămas nesemnalizate și nu sunt puse în siguranță, astfel că există riscul ca oamenii și animalele să se prăbușească în ele, fără a mai putea ieși.

„Am văzut o mulțime de animale sălbatice moarte după ce au căzut, de la peste 10 metri, prin puțul vertical al benzii transportoare a minei Teliuc. Căprioare, vulpi și mistreți au murit după ce nu au mai putut ieși de aici”, povestește Vasile, un fost miner din Teliucu Inferior.

Compania de stat Minvest a preluat în administrare fostele perimetre miniere, iar în unele locuri a fost instituită pază, dar măsurile de siguranță nu au fost suficiente pentru a preveni tragediile. Pe lângă pericolul accidentelor, fostele perimetre miniere prezintă și riscuri în ce privește stabilitatea terenurilor din jurul vechilor cariere. În ultimii ani, aici au avut loc mai multe surpări și alunecări de teren.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...