G4Media.ro

Victor Costache: Subfinanţare cronică a programelor de sănătate ne-a dus la un…

Victor Costache: Subfinanţare cronică a programelor de sănătate ne-a dus la un sistem sanitar care este pe roşu în toate sectoarele

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat vineri că subfinanţarea cronică a programelor de sănătate a dus la un sistem sanitar care este „pe roşu în toate sectoarele”, relatează Agerpres.

„Această subfinanţare cronică a programelor de sănătate şi a tot ce înseamnă medicina din România ne-a dus la situaţia în care suntem – un sistem sanitar care este pe roşu în toate sectoarele, rapoarte critice justificate din partea Comisiei Europene şi trebuie să ne trezim, să nu ne mai furăm căciula. Subfinanţând medicina vom rămâne şi vom bate pasul pe loc”, a afirmat ministrul, la dezbaterea „Împreună pentru o experienţă mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”.

Victor Costache a spus că este mult mai mic decât în alte ţări costul mediu alocat în cadrul programului de fertilizare.

„Din discuţiile cu specialiştii costul corect este undeva în jur de 3.000 de euro, echivalentul a 3.000 de euro. La noi s-a finanţat undeva în jur de 6.000 de lei pentru cuplu. Serviciul trebuie finanţat integral. Aşa se practică. Din fericire, este un model de succes în România radioterapia în care un serviciu este finanţat integral. Acest model de bună practică trebuie extins şi în alte sectoare, unul este fertilizarea in vitro şi tot ce înseamnă medicina de reproducere”, a precizat el.

Potrivit acestuia, declinul demografic al ţării este „major, îngrijorător”. „Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor şi trebuie să ieşim din această situaţie”, a spus Costache.

El a susţinut şi necesitatea unui registru naţional în acest domeniu.

Întrebat dacă ia în calcul introducerea de noi proceduri pentru fertilizare, ministrul a răspuns: „Evident, nu înţeleg de ce nu au fost introduse până acum. Astfel ne împingem tinerii noştri să plece, tinerele cupluri să îşi caute soluţii în străinătate, încurajăm un turism medical în sensul rău al cuvântului şi acest lucru trebuie să înceteze”.

Ministrul a mai spus că noua comisie de specialitate se va întâlni săptămâna viitoare pentru a prezenta soluţii care vor fi adoptate „rapid”. „Ştiţi foarte bine că din aprilie începe un nou contract cadru şi dacă am ratat această etapă, iar intrăm într-un an în care se perpetuează aceleaşi greşeli”, a afirmat acesta.

Întrebat dacă va obţine suplimentarea fondurilor pentru programul de fertilizare in vitro, Victor Costache a menţionat că bugetul Sănătăţii poate susţine acest lucru, fiind o prioritate „de grad zero” a acestui Guvern să stopeze declinul demografic.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Sistemul nu este “subfinantat”, este capusat la sange si banii sunt risipiti in fantasmagorii, aparatura cumparata la supra-pret care zace prin beciuri si depozite; decontari false; medici moguli care fac cum ii taie capul si exemplele sunt cu duiumul.

 2. Subfinantare, dar uite ce dezmat era la Ministerul muncii:
  „Olguța Vasilescu și Marius Budăi au dat șefilor din Ministerul Muncii sporuri de sute de mii Euro.
  In mandatele miniștrilor Olguța Vasilescu și Marius Budăi, la Ministerul Muncii sporurile pentru condiții vătămătoare acordate angajaților care munceau la birouri începeau de la câteva sute de lei treceau de 2.000 Lei/persoană.
  La data de 30 septembrie 2019 (mandatul lui Marius Budăi), angajații de frunte ai Ministerului Muncii primeau spor pentru condiții vătămătoare.

  Secretar general:salariul – 14.326 lei, spor pentru condiții vătămătoare – 2.088 lei

  Secretar adjunct: salariul – 13.085 lei, spor pentru condiții vătămătoare – 1.870 lei

  Director General: salariul – 12.397 lei, spor pentru condiții vătămătoare – 1.763 lei

  Director: salariul – 10.000 lei, spor pentru condiții vătămătoare – 1.500 lei

  Manager Public: salariul – 10.000 lei, spor pentru condiții vătămătoare – 1.400 lei

  Consilier: salariul – 7.800 lei – spor pentru condiții vătămătoare – 1.000 lei.

  Un șofer primea un spor de condiții de muncă vătămătoare de 500 lei, iar un consilier pe afaceri europene – 1.100 lei.
  Marius Budăi a triplat sporul pentru condiții vătămătoare celor care aveau funcții importante în Ministerul Muncii.
  Angajații mai primeau, anual, un voucher de vacanță de 1.400 lei și indemnizație de hrană de 450 lei/ lună.”
  https://newsweek.ro/politica/guvernare-psd-vasilescu-si-budai-au-acordat-sporuri-pentru-conditii-vatamatoare-de-sute-de-mii-euro

  Daca sunt Vatamatoare condittile din Birourile MM, de ce aceste sporuri NU sunt obligatorii si pentru Angajatii din Birourile din mediul privat?
  Calculatoarele fac rau numai bugetarilor, doar lor le strica ochii si mintea?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.