G4Media.ro

Viceprimarul Bădulescu, după ieșirea de la Parchet: Aveam date că urmau să…

Viceprimarul Bădulescu, după ieșirea de la Parchet: Aveam date că urmau să fie violențe. Nu s-a greșit din partea Jandarmeriei, am avut de-a face cu bătăi de stradă de tip Belfast

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a susținut vineri că avea date că la protestul din 10 august urmau să fie violențe și a apreciat că jandarmii au acționat corect pentru restabilirea ordinii de drept, precizând că nu a existat un centru de comandă, ci o încăpere unde el și prefectul a trebuit să ia măsuri.

Bădulescu a făcut aceste declarații la Parchetul general, unde a fost audiat de procurori în calitate de martor referitor la reprimarea violentă de către jandarmi a protestului din 10 august din Piața Victoriei.

„Nu am fost în niciun centru de comandă. Trebuie să înţelegeţi că nu a fost un centru de comandă. A existat o încăpere unde reprezentantul Prefecturii, împreună cu reprezentantul administraţiei publice din acea zi, respectiv subsemnatul, care aveam delegate atribuţiunile primarului, a trebuit să luăm măsuri, care prevedeau modul de administrare a oraşului în situaţii de criză. Având în vedere datele şi informaţiile care existau la acea dată, şi anume că urmau să existe violenţe, date pe care le aveam din exploatarea surselor deschise, din mesajele subliminale pe care le trimiteau pe conturile de Facebook agitatorii şi iniţiatorii acestui miting neautorizat, am luat măsurile care se dispuneau. Ceea ce induce în media şi în mediul public, că exista un centru de comandă, este o chestiune speculativă şi cred că deja depăşim o anumită limită a normalităţii. Nu a fost nicio conspiraţie, nu a fost nimeni în altă parte, decât acolo unde trebuia să fie”, a susţinut viceprimarul la ieşirea din sediul Parchetului, potrivit Agerpres.

Întrebat unde se afla clădirea în care a fost prezent în ziua protestului, Bădulescu a spus: „Acea clădire se afla în zona Guvernului, clădire în care paza era asigurată de SPP. Am dedus că acea clădire era o clădire a SGG şi fiind o clădire a SGG şi tot ce ţine de Guvern, paza este asigurată de SPP. Acolo am intrat, acolo s-au luat anumite decizii care ţin de modul în care trebuie să luăm anumite restricţii administrative. După care, la ora 4 dimineaţa, am plecat acasă. Doamna prefect al municipiului Bucureşti în permanenţă, de la ora 16,00, până la 4 în dimineaţa zilei de 11, a fost cu mine, conform obligaţiilor pe care le avem”.

Jurnaliştii i-au spus viceprimarului că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a negat că ar fi fost în Piaţa Victoriei în data de 10 august.

„Noi nu am fost…eu nu am fost în Piaţa Victoriei. Am fost eu în Piaţa Victoriei?”, a precizat viceprimarul Bădulescu.

Întrebat ce părere are despre reprimarea violentă a mitingului, Aurelian Bădulescu a luat partea jandarmilor.

„Din punctul meu de vedere, nu s-a greşit din partea Jandarmeriei Române. Din punctul meu de vedere, am avut de a face cu o dezordine publică provocată, de bătăi de stradă de tip Belfast care, având în vedere acţiunea şi modul în care acestea s-au desfăşurat, adică pe interiorul străzilor, pentru că aţi observat că piaţa la un moment dat a rămas liberă, au scăpat din mână pentru că violenţa era aproape de neimaginat”, a susţinut Bădulescu, potrivit News.ro

Chestionat dacă, în condiţiile în care sute de persoane nevinovate au depus plângeri în care acuză agresiuni din partea forţelor de ordine, consideră că intervenţia jandarmilor a fost una corectă, Bădulescu a răspuns afirmativ: „Dumneavoastră m-aţi întrebat ce cred eu. Eu v-am spus ce cred eu. În opinia mea, jandarmii au procedat atât cât au putut pentru a restabili ordinea de drept pentru acel moment. Că au excedat… Dacă respectivele pesoane au vreo vătămare şi vor demonstra chestiunea asta, atunci lucurrile se vor… ”, a mai spus viceprimarul Capitalei.

La întrebarea de ce s-a pus problema evacuării pieţei şi care au fost informaţiile care au stat la baza deciziei, Bădulescu a spus că nu a avut acces la astfel de informaţii. „Acelea au fost decizii de ordin operativ la care eu nu am avut acces, pentru că nu aveam de ce să am acces la acele decizii”, a spus el, explicând că la momentul la care a fost lată decizia el se afla la depoul din spatele Guvernului să vadă „dacă sunt manipulanţii de la tramvai în regulă”.

De asemenea, întrebat de la cine primea informaţiile în baza cărora a luat deciziile, Aurelian Bădulescu a răspuns: „De la cine primiţi şi dumneavoastră, de la Facebook (…) Dacă vă referiţi la deciziile administrative referitoare la modul în care trebia să opresc eu tramvaiul, le luam în funcţie de ceea ce ne comunica poliţia locală că avea pe traseu, adică că grupuri de participanţi vin pe anumite artere.. Şi opream tramvaiul”.

Totodată, întrebat cum le răspunde celor care spun că la mitingul organziat de PSD au fost aduse în piaţă zeci de toalete ecologice, iar la mitigul din 10 august nu a fost adusă niciuna, viceprimarul a răspuns: „Legea 60 spune că organizatorul are obigaţia. Păi când a fost Michael Jackson în ţară am adus eu, sau organziatorul, Marcel Avram? Aceeaşi… Am cerut, dar cui să-i cer? Când i-am cerut lui Cioacă, Cioacă nu a mai făcut miting şi după aceea Dide, ce să vorbeşti cu Dide, că uitaţi unde v-a adus! Ne-a adus pe toţi că ne certăm unii cu alţii!”.

De asemenea, în ceea ce privește alte atribuţii pe care le-a avut, în afară de cele privind circulaţia mijloacelor RATB, în seara de 10 augst, viceprimarul a răspuns ironic: „Atribuţii culinare”.

Tot astăzi a fost audiat la Parchetul general și șeful DIPI, Mihai Cristian Mărculescu.

Parchetul general a anunțat vineri că numărul plângerilor penale depuse ca urmare a reprimării violente de către jandarmi a mitingului din 10 august din Piața Victoriei a ajuns la 705.

În ultimele zile au început să fie chemați la Parchet pentru a da explicații cu privire a violențele din 10 august șefii din Jandarmerie, precum și prefectul Capitalei, Speranța Cliseru.

Astfel, joi a fost audiat colonelul Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei (BSIJ), celebrul “om în alb”, aşa cum a devenit cunoscut pe reţele de socializare. El a ieșit în jurul orei 15.15 de la Parchetul General, unde a fost audiat în calitate de martor de procurorii militari. Comandantul a refuzat să răspundă întrebărilor. Întrebat cu insistență dacă a fost justificată violența jandarmilor, Paraschiv a răspuns: ”m-ați văzut pe mine agresiv?”

Și Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a fost audiată miercuri de procurori în legătură cu violențele din 10 august. Ea a declarat că nu a fost în Piața Victoriei în acea zi și că nu a văzut cu ochii ei ce se întâmplă acolo, cu toate că a semnat ordinul de evacuare a Pieței de către jandarmi.

”Nu, nu am fost în Piață”, le-a spus Speranța Cliseru jurnaliștilor care au întrebat-o unde a urmărit evoluția evenimentelor din 10 august. ”Nu am văzut cu ochii mei, nu am fost în Piață”, a insistat prefectul chestionat dacă s-a bazat doar pe informațiile primite de la jandarmi sau a văzut cu ochii ei ce se întâmplă.

Declarațiile Speranței Cliseru le contrazic pe cele făcute de ministerul de Interne, Carmen Dan, și de maiorul Laurențiu Cazan, comandantul efectivelor de jandarmi aflate în Piața Victoriei pe 10 august. Ambii oficiali au afirmat că prefectul Capitalei, care a semnat ordinul de intervenție, a fost prezentă la fața locului începând cu ora 16:00.

Ora 16.00 – La punctul de comandă au venit prefectul Capitalei și un viceprimar al Bucureștiului”, a afirmat Carmen Dan duminică, prezentând cronologia zilei de 10 august.

„În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16:00. (…) Când am văzut că lucrurile încep să degenereze, când tensiunea a crescut, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că, dacă lucrurule vor degenera, dacă nu reuşim să avem un moment când atacurile nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită, am fost la faţa locului tot timpul împreună, am văzut despre ce este vorba, şi s-a luat decizia de a avea un ordin pentru restabilirea ordinii publice. Lucrurile astea au fost în jurul orelor 20:00”, a declarat Laurențiu Cazan pe 16 august la TVR.

Despre audierea la Parchet, Cliseru a spus că a fost chemată în calitate de martor și a susținut că a respectat legea atunci când a emis ordinul de evacuare de către jandarmi a Pieței Victoriei.

“M-am prezentat de bună credinţă, ca orice cetăţean. Am dat dat lămuririle necesare cu privire a împrejurările în care m-am aflat în acea zi. Tot ce s-a întâmplat. Am calitatea de martor, am venit fără avocat, că nu a fost cazul. Aş vrea să fac câteva lămuriri. Vreau să vă asigur că eu am respectat legea cu stricteţe, atribuţiile conform Legii prefectului. Contrar a ceea ce s-a încercat, ce s-a vehiculat în spaţiul public, eu, ca prefect al Bucureştiului, alături de toţi prefecţii din ţară, care sunt nişte profesionişti, noi nu facem politică. La prefectură suntem să respectăm legea, cu toate prevederile ei”, a declarat Speranţa Cliseru la ieşirea din sediul Parchetului General.

Întrebată când a semnat ordinul privind intervenţia jandarmilor, Speranţa Cliseru a spus: “Este consemnat şi nu pot să vă detaliez (…) Nu pot să vă dau detalii. Vreau să vă spun că legea a fost respectată şi aş vrea să respectaţi instituţia prefectului din toată ţara şi să aveţi încredere că noi suntem cei care respectă legea. Nu pot să detaliez sau să explic modul în care alte instituţii au acţionat în acea zi. Fiecare răspunde pentru el. Eu am respectat Legea adunărilor publice şi acel ordin de intervenţie respectă în totalitate legislaţia în vigoare”.

Întrebată dacă și Jandarmeria a respectat legea, Cliseru a spus că ea nu vrea să vorbească despre alte instituții și că fiecare răspunde pentru el.

De asemenea, Speranța Cliseru a mai susținut că nu s-a întâlnit cu ministrul de Interne, Carmen Dan, în ziua de 10 august.

”Nu m-am întâlnit cu ministrul de Interne în acea zi”, a spus ea. ”Ați discutat la telefon?”, au insistat jurnaliștii. ”Nu pot să vă răspund. V-am spus că am respectat legea”, a evitat prefectul să răspundă.

”Eu n-am dat ordin să fie rănit cineva”, a mai spus Cliseru.

Întrebată dacă îi pare rău sau dacă are vreun regret pentru că a dat ordinul în urma căruia jandarmii au declanșat represiunea violentă a manifestanților din Piața Victoriei, prefectul a refuzat să mai răspundă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Acest tembel se face ca nu intelege diferenta intre a actiona la timp si a actiona tardiv cand deja huliganii si-au facut de cap.
  Stupid personaj.

 2. Acest indiv8d zeflemistt care îi lua peste picior pe ziariști cu un aer de aroganță ce nu ar trebui să existe la un ales local, a afirmat că avea informații că vor fi violențe pentru că a studiat mesajele subliminale ce circulau pe facebook!!!! Deja suntem intr-un film parapsihologic!
  Aroganța vine la pachet cu prostia. E clar că își dorește să pară deștept folosind cuvinte a căror sens nu il înțelege!

 3. Ei aveau date clare ca aveau sa fie violențe cu mult inainte, chiar mai inainte de a fi anuntat protestul . Eu il cred. Voi! Dar procurorii?
  In urma caror asigurari a decis primarița firea sa aprobe protestul? Asigurari de genul :lasati, ca vor fi violente, avem noi grija sa fie ai vom avea si ac de cojocul lor, sa nu mai vina niciodata.
  Seful lor stie altceva, de lovituri de stat. Muisti

 4. Alt membru talentat aparut prin slitzul PSD&ALDE . Cind te gindesti ca ai vazut deja prea multi prosti si ticalosi , apare unul nou plin de elan. Cam asta este problema cu coalitia de guvernare sunt precum Ceata lui Pitigoi.
  Comparatia cu Belfast arata si ca „prostu’ pina nu-i fudul parca nu e prost destul”

 5. De ce se publica ceea ce ii trece prin cap despre un subiect cu care nu are absolut nimic de a face. Ce treaba are vice primarul cu protestele sau cu jandarmeria? De Belfast nici nu mai spun, de parca a fost el acolo.
  O imbecilitate scoasa de un mucos.

 6. Practic idiotul a trecut printr-un razboi, dar numai el si citiva alti initiati au stiut.

 7. de unde stie cretinul cum e la Belfast? Altul care face analogii gen boul cu fasia Gaza. Astia vor cu tot pretul sa ne razboim cu toti… Imbecili pana la capat, cel mai incompetent partid, cea mai proasta guvernare!

 8. Este in regula. Starea de emotivitate si de nervozitate, manifestate sub forma unor ranjete necontrolate, incearca sa mascheze faptul ca in fata procurorilor a trebuit sa raspunda concret unor lucruri despre care si-a dat seama ca i-ar putea fi puse in carca.
  Omul e necajit si trebuie de acum sa-l privim cu multa intelegere si compasiune.
  Probabil ca nu a ratat ocazia sa detalieze si in privinta altor oameni impreuna cu care a coordonat actiunile din Piata Victoriei: „A existat o încăpere unde reprezentantul Prefecturii, împreună cu reprezentantul administraţiei publice din acea zi, respectiv subsemnatul, care aveam delegate atribuţiunile primarului, a trebuit să luăm măsuri, care prevedeau modul de administrare a oraşului în situaţii de criză”.

  Iata cum un naiv a fost pus („delegat”) sa asume ce ar fi trebuit sa asume madam Firea… omul trebuie sa fi fost dator vandut fata de uni de a putut sa isi ia asupra sa lucrurile despre care a vorbit azi la parchet.

  Va vine sa credeti ca omul asta e avocat ?

 9. Intr-o singura privinta a avut dreptate si duomnul badulescu. Atributiile dumnealui care tin de ratb si de domeniul culinar, se regasesc in abilitatea cu care incearca sa ne duca cu preshul si sa ne vanda gogosile nedospite, prost framantate de intelectul lui neantrenat in anii de scoala.
  Declaratiile pe care badulescu, cliseru si paraschiv le-au dat la iesirea de la parchet duhnesc a spaima si nu e departe momentul cand vor ajunge sa se toarne unul pe altul in schimbul libertatii :-))

 10. Ma intreb daca si SRI-ul primeste informatiile tot de pe Facebook… Si cei 4 asasini erau tot de pe Facebook domnu’ Dragnea, sa stiti.

 11. N-am citit articolul dar am citit comentariile, omul pare bun de clovn la petreceri…

 12. Nenea ăsta se crede priceput tare, știe și cu Belfast ul. Mai puțin cu Bucureștii, care arată cât de incompetent este. Ce bază poți să pui pe un asemenea individ?

 13. Da mai nea Caisa. A fost ca in Belfast, insa numai de o parte. De partea jandarmilor (armatei in cazul citat). In Belfast au fost inarmati si cei care demonstrau si le-a cam dat de furca englezilor.
  Acum ce ai fi vrut, la Bucuresti si in toata tara sa inceapa un razboi civil???? Sau astea sunt inducatiile de la rasarit???!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.