G4Media.ro

Vicepremierul Ungariei cere autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, autonomie culturală pentru Partium…

Vicepremierul Ungariei cere autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, autonomie culturală pentru Partium şi autonomie pe bază personală în zona de sud a Transilvaniei

Zsolt Semjén, vicepremierul ungar responsabil pentru politicile naţionale, a cerut joi autonomia teritorială pentru maghiarii din Ţinutul Secuiesc, potrivit agenţiei maghiare de presă MTI. Înaltul demnitar ungar a mai cerut o „puternică autonomie culturală” pentru maghiarii din regiunea Partium (nord-vestul României) şi autonomie pe bază personală în zona de sud a Transilvaniei.

Zsolt Semjén a mai spus că autonomia nu este o favoare sau o cerinţă extremă, ci o practică de succes deja prezentă în UE, potrivit MTI.
Zsolt Semjén adăugat că nu se doreşte ca Budapesta să fie cea care spune ce anume se potriveşte, acest lucru trebuie decis de comunităţile locale, dar din Ungaria se va oferi tot sprijinul necesar pentru asta.

Reamintim că un înalt reprezentant al premierului maghiar a mijlocit la începutul acestui an colaborarea dintre cele trei partide ale maghiarilor, colaborare ce a dus la elaborarea unei declaraţii comune prin care acestea cer autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

De notat că, în data de 10 martie, la mitingul pro-autonomie organizat la Târgu-Mureș s-a înregistrat o participare mult sub așteptări. Potrivit HotNews.ro, circa 2.000 de manifestanți au participat  la o comemorare la monumentul Secuilor Martiri și au pornit apoi într-un marș spre centrul municipiului Târgu-Mureș, pentru a depune la Instituția Prefectului o petiție prin care solicitau autonomie teritorială, potrivit Agerpres. Numărul a fost cu mult mai mic decât preconizau organizatorii. Balazs Izsak, președintele Consiliului National Secuiesc spunea că se așteapta ca circa 40.000 de maghiari să participe la eveniment.

Zsolt Semjén, vicepremierul ungar responsabil pentru politicile naţionale, a prezentat publicaţia „Rezultatele politicii naţionale, 2010-2018”. Zsolt Semjén a spus că s-a oferit singurul răspuns posibil astăzi la “catastrofa Trianon”, iar cei peste un milion de cetăţeni maghiari noi şi politica naţională construită este “istoria însăşi”, acest lucru va dăinui, a specificat politicianul ungar.

Zsolt Semjén a mai calificat drept „tragică” unificarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu- Mureş cu o altă universitate din acelasi oraş, adaugând că aceasta va primi tot sprijinul guvernului maghiar. Semjén a solicitat guvernului român să acţioneze şi şi-a exprimat încrederea că legile româneşti vor fi respectate, potrivit MTI. Demnitarul maghiar a subliniat că, dacă nu mai există cale de întoarcere, sunt dispuşi să creeze un cadru de funcţionare pe modelul Universităţii Sapientia secţiei maghiare de la UMF Târgu-Mureş.

 

 

 

Foto: Zsolt Semjén şi Viktor Orban (sursa: Pagina de FB Zsolt Semjén)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Ei nu vor Transilvania.
  Vor numai autonomie pt nord-vestul Translivaniei, autonomie pt Tinutul Secuiesc si autonomie „pe baza personala” pt sudul Transilvaniei.
  In rest nu vor nimic ))))

 2. „Zsolt Semjén, vicepremierul ungar responsabil pentru politicile naţionale, a cerut joi […]”
  A cerut…cui? :)) In afara de o colega de servici nu am vorbit cu altcineva joi, si sigur nu o cheama Zsolt Semjén

 3. Nu e prost cine cere, e prost cine da. Nu tot ce zboară se mănâncă. Zolt asta ar trebui sa plătească pe cei care ii publica cererile pe gratis.

 4. Mi se pare atat de stupid acest Semjen Zsolt, atat de anacronic incat nu prea stiu ce ar mai fi de spus. Poate sa-si cam vada lungul nasului si sa se intoarca la lustruit pantofii sefului (Viktor Orban)

 5. La ce politicieni avem, e doar o chestiune de timp. De 30 de ani, statul roman e in disolutie.

 6. degetul din mijloc nu-l vor. Ca nici asta nu o sa aiba nehalitii asdtia.

 7. Romania are si banane coapte mari si sanatoase, le da gratuit !!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.