G4Media.ro

Veteran de război, înaintat la gradul de general de brigadă, la vârsta…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Veteran de război, înaintat la gradul de general de brigadă, la vârsta de 100 de ani / ”Cât am fost pe front am luptat ca ţara să fie liberă şi independentă”

Aproximativ 3.000 de oameni au luat parte la manifestările organizate la Deva cu prilejul Zilei Naţionale a României, cu acest prilej vicepreşedintele filialei Hunedoara a Asociaţiei Veteranilor de Război, Ioan Candin Ciocan, fiind avansat, la vârsta de 100 de ani, la gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere, relatează Agerpres.

„Armata Română ne-a ajutat să trecem peste toate momentele grele ale vieţii noastre. (…) Doresc ca Dumnezeu să binecuvânteze poporul român şi Ţara Românească. Să ne ajute Dumnezeu ca toată viaţa noastră să o sacrificăm pentru poporul acesta, care este un popor demn (…). Cât am fost pe front am luptat ca ţara să fie liberă şi independentă”, a spus generalul în retragere, prezent la ceremonia care a avut loc în centrul oraşului.

Ioan Ciocan s-a născut pe 22 decembrie 1922 în comuna Blăjeni, judeţul Hunedoara. În vara anului 1942, când nu împlinise 20 de ani, a fost încorporat la Batalionul 7 Vânători de Munte, din Deva, de unde, în anul 1943, a fost trimis la Şcoala Militară de Subofiţeri în rezervă infanterie Radna, judeţul Arad.

La 23 august 1944, cei 1.200 de cursanţi de la Radna au fost introduşi în luptă împotriva trupelor germano-ungare, iar elevul sergent Ioan Ciocan, în calitatea sa de comandant de grupă, s-a distins în luptele de la Păuliş.

La sfârşitul anului 1944 a absolvit Şcoala de subofiţeri, iar după încheierea războiului a urmat Institutul de Mine din Bucureşti, devenind inginer miner. S-a pensionat în 1975 de la Mina Brad.

În prezent, Ioan Candin Ciocan este vicepreşedinte de onoare al filialei judeţene Hunedoara a Asociaţiei Veteranilor de Război.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Problema reala e ca oameni ca Ioan Candin Ciocan nu se implica in politica, nu profita de moment si de presa ca sa ne spuna ceva UTIL. NU profita dar in sens invers asa cum a profitat presa de afacerile lui Barna inainte de alegerea lui la prezindețiale.
    Cine intelege – intelege.

    avem ce stabileste Presa ca e de interes public

    • Dragos ! Nu stiu ce varsta ai ? Dar eu am peste 88 si nici a vreau n-as putea sa intru in CLOACA MAGNA care este politica romaneasca !! Si – as dori sa te mai informez ca militarii romani – cel putin in Romania dinaintea „rahatulu comunist – nu faceau politica ! Asa au fost – si am avut si infamilie – Si-au facut datoria – unii s-au intors acasa altii au putrezit pe campii indepartate … Dar au lupta pentru tara si neam ! Acum nu mai stiu pentru ce mai lupta ? Pliticienii NUMAI PENTRU PARAI !!!

  2. Acum e se Domnia Sa în rand cu generalul Ilie Năstase,generalul de izmene Oprea!

  3. Multumesc D -nului Ciocan pentru serviciul adus Romaniei! Sa binecuvanteze D-zeu Romania si oameni de buna credinta ca dansul.

  4. El e singurul roman care ar merita sa aiba pensie speciala.