G4Media.ro

Verificarea băncilor europene va fi mai extinsă şi mai strictă, anunță un…

Sursa foto: Dreamstime

Verificarea băncilor europene va fi mai extinsă şi mai strictă, anunță un oficial al Băncii Centrale Europene

Banca Centrală Europeană va reorganiza procesul său bianual de evaluare bancară, pentru a-l face mai puţin greoi, dar şi pentru a-şi folosi mai bine atribuţiile pentru a penaliza şi a forţa schimbări, a anunţat marţi Claudia Buch, noul preşedinte al Consiliului de supraveghere al BCE, transmite Reuters, citată de Agerpres.

BCE verifică stabilitatea financiară a celor aproximativ o sută de cei mai mari creditori din zona euro, dar deseori este nemulţumită că băncile fac în ritm lent schimbările majore, indiferent dacă este vorba de infrastructura IT, gestionarea riscului sau schimbările climatice.

În schimb, băncile se plâng că procesul BCE de analiză şi de evaluare (SREP) este un exerciţiu greoi, fiind vorba mai mult de bifarea unor căsuţe decât de un proces dinamic care să ţină pasul cu mediul schimbător macro-financiar, cu şocurile geopolitice şi alţi factori care afectează riscurile din sistemul bancar.

În urma criticilor şi a unui raport din 2023 întocmit de un grup de experţi, BCE a informat că procesul de supervizare va fi unul în timp real iar BCE va fi mai strictă cu creditorii care nu răspuns suficient de rapid.

„SREP va deveni mai scurt şi mai apropiat de o supervizare în timp real. Este mai important ca niciodată să ţinem cont de riscurile care evoluează rapid în mediul în care trăim”, a spus Claudia Buch într-o postare pe blog.

Oficialul a adăugat: „Când remedierea deficienţelor este insuficientă, Consiliul de supraveghere al BCE va spori severitatea instrumentelor de supervizare, inclusiv penalităţi financiare”. În schimb, BCE va comunica mai bine în privinţa schimbărilor pe care se aşteaptă să le facă băncile, stabilind termene specific.

Schimbările vor fi implementate începând din semestrul doi al acestui an şi vor fi finaliza în 2026. De asemenea, va fi instituită o nouă metodologie privind cerinţele de capital, sau buffers (rezervele specifice).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Suntem mai săraci că niciodată in Romania,lăcomia băncilor precede lacomia politicienilor.Abandonati de UE ,corupția de la noi a devenit un obicei .Unde este corupție ,este și sărăcie .Nu mai cred in UE